PSD: Creşterea economică este de doar 1,9% faţă de nivelul anterior pandemiei şi este rezultatul împrumuturilor uriaşe de 1.000 de euro/secundă

PSD: Creşterea economică este de doar 1,9% faţă de nivelul anterior pandemiei şi este rezultatul împrumuturilor uriaşe de 1.000 de euro/secundă

Partidul Social Democrat solicită autorităţilor să informeze, în mod onest, cetăţenii, cu privire la evoluţiile economice din România şi să prezinte toate datele necesare pentru a-şi putea forma o percepţie corectă despre starea economiei naţionale.

Astfel, românii au dreptul să ştie că avansul economic de 13%, raportat de Institutul Naţional de Statistică, pentru trimestrul al doilea din 2021 reprezintă o creştere de doar 1,9 puncte procentuale, în comparaţie cu nivelul la care se afla economia naţională înainte de pandemia COVID-19.

Totodată, autorităţile ar trebui să declare oficial că România s-a aflat într-o recesiune profundă în timpul Guvernelor Orban şi Cîţu, înregistrând o scădere economică în patru trimestre consecutive.

Mai mult, aşa-zisa "cea mai mare creştere economică din Europa" din primul trimestru din 2021 (pe care o invoca premierul Florin Cîţu) a fost, de fapt, o scădere de 0,2% pe serie brută şi de 0,4% pe seria ajustată sezonier.

Cetăţenii români trebuie să ştie că pentru această revenire din pandemie, de doar 1,9%, Guvernul României s-a împrumutat în toată această perioadă cu circa 1.000 de euro pe secundă!

În termeni nominali, pentru un plus de 4 miliarde de euro la produsul intern brut al României, guvernarea de dreapta s-a împrumutat cu aproximativ 58 de miliarde de euro, iar datoria publică a crescut ca pondere în PIB de la 35% în septembrie 2019, la circa 50% în prezent!

Mai grav este faptul că această creştere modestă a economiei în raport cu nivelul anterior pandemiei nu se resimte în niciun fel în buzunarele cetăţenilor. Dimpotrivă, pentru 99% dintre cetăţeni nivelul de trai s-a deteriorat semnificativ pe fondul inflaţiei galopante scăpate cu totul de sub control de către guvernanţi. Din păcate, această erodare accelerată a nivelului de trai din România va continua şi în lunile următoare în contextul creşterii explozive a preţurilor pentru gaze naturale şi energie electrică, în timp ce veniturile românilor sunt în continuare îngheţate.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.