PSD Călăraşi / Calul troian, în cărţi pentru şefia partidului!

PSD Călăraşi / Calul troian, în cărţi pentru şefia partidului!

Liviu Dragnea  vrea să facă puţină curăţenie prin partid şi după ce i-a exclus pe Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu, lideri importanţi ai partidului, i-a luat în vizor şi pe liderii locali a două organizaţii judeţene despre care se spune că au făcut şi ei parte din tabăra puciştilor. E vorba de Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş Severin , respectiv Ciprian Pandea, liderul PSD Călăraşi, acestora reproşându-li-se rezultatele slabe obţinute de filiale pe care le conduc. Nu e clar la ce fel de rezultate s-a referit Dragnea, cert e că că cei doi ar putea fi demişi, nu şi excluşi din partid, la proxima şedinţă a CEx-ului.

De câteva săptămâni, la bursa zvonurilor au apărut şi primele nume susceptibile să-l înlocuiască pe Pandea.

Iniţial s-a vorbit de George Chiriţă, preşedintele executiv al partidului, apoi de parlamentarii, Roxana Paţurcă şi Sorin Vrăjitoru. Un alt nume vehiculat ar fi cel al lui Liviu Muşat, directorul ADR Muntenia, agreat se pare de Dragnea, însuşi.

Al 5-lea nume auzit cu precădere în ultimele zile este cel al lui Iulian Iacomi.

Personaj de „poveste” în PSD, după ce a renunţat la mandatul de deputat nici 6 luni de la câştigarea lui, Iacomi şi-a început aventura politică în 2000 când a devenit primarul comunei Do Mărunt, sub steagul PDSR. A stat acolo 2 mandate după care în primăvara anului 2008 s-a mutat la PDL pentru că nu primise în PSD acceptul de a candida pentru funcţia de primar al oraşului Lehliu Gară. S-a supărat şi s-a dus în partidul lui Băsescu reuşind să obţină şi mandatul de primar. N-a stat în PDL decât 4 ani pentru că în 2012 adulmecând succesul pe care avea să-l obţină USL în faţa românilor a revenit în PSD candidând pentru al doilea mandat de primar al oraşului Lehliu Gară pe care l-a câştigat detaşat.

Succesul nu l-a ocolit nici în 2016 doar că „dragostea” şi „promisiunile” manifestate faţă de lehlieni au dispărut subit, Iacomi dorindu-şi un mandat de parlamentar. A găsit „înţelegere” la Centru candidând pentru Camera Deputaţilor şi ce să vezi!, l-a câştigat de pe locul 2. Un alt vis, după cel de a deveni primar de oraş, a prins contur. A lăsat primăria pe mâna viceprimăriţei, Ştefania Moga, însă lucrul acesta nu l-a mulţumit. Şi atunci după ce au fost programate alegerile locale parţiale, Iacomi demisionează din Camera Deputaţilor pentru a se înscrie în competiţia pentru...Primărie. Curată nebunie! Să-ţi doreşti aşa de mult să devii parlamentar şi să renunţi la mandat pentru a „reveni” de unde ai plecat!

Şi de data asta, Iacomi găseşte „înţelegere” tot la Centru şi candidează pentru Primărie, punând din nou mâna pe jucăria mult dorită, la mică distanţă de principalul său urmăritor, liberalul Laurenţiu Bănescu.

De data asta, popularitatea lui Iacomi a avut de suferit. Dacă în iunie 2016, obţinea 2016 voturi, după nici un an, era votat, pentru aceeaşi funcţie de primar, de 1606 lehlieni. A avut însă cu 478 de voturi mai multe decât Bănescu, sprijinit PNL. Dar nu de tot partidul! De pildă, Filipescu n-a avut timp nici măcar o oră să se plimbe prin Lehliu Gară cu Bănescu la braţ!

Prieten „la cataramă” cu liberalii de top, Răducu Filpescu şi Dan Motreanu, fost deputat PNL în Colegiul 3, acolo unde se află şi oraşul Lehliu Gară (la europarlamentarele din 2014 „a permis” PNL-ului să câştige competiţia cu PSD-ulu, pe Lehliu Gară: 907 voturi la 828!), Iulian Iacomi speră acum să devină numărul 1 în PSD mizând şi pe „influenţa” unui alt liberal de marcă, senatorul Iulian Dumitrescu. „Legătura” e făcut de naşul său de cununie, partener de afaceri cu fostul senator liberal. Miza e şi una de natură financiară. Proiectele finanţabile prin PNDL, deocamdată pe hărtie, evaluate la peste 750 de milioane de lei, reprezintă fără îndoială o miză enormă pentru ambele părţi!

Adversar făţiş al actualului preşedinte, Ciprian Pandea, Iulian Iacomi vrea să devină preşedintele PSD-ului,  în condiţiile în care de fiecare dată s-a purtat faţă de el cum a vrut. A plecat când a vrut, s-a întors când a vrut, a candidat pe unde a vrut şi când a vrut iar ultima sa zestre politică e măsurată doar la puţin peste 1600 de voturi! La ultimele alegeri interne, programate în septembrie, Iacomi n-a candidat pentru nicio funcţie şi dacă nu mă înşel cred că nici n-a fost prezent nici la Călăraşi, unde a avut loc Conferinţa judeţeană de alegeri. Băiat informat, o fi aflat la timp că n-are rost să se mai amestece în treaba altora!

Cu Iulian Iacomi la „butoane”, PSD are toate şansele să retrogradeze în liga a 2-a, ca să împrumutăm nişte termeni din sportul pe care actualul primar îl mai practică în timpul liber. Partidul va deveni extrem de vulnerabil în faţa principalului său adversar, PNL. Pentru mulţi social – democraţi, Iacomi e un fel de cal troian al PNL-ului iar prezenţa sa în vârful partidului ar echivala cu un set de victorii garantate pentru liberali înaintea celor 4 mari bătălii electorale din 2019 şi 2020.

 

Iată şi câteva „date” care arată ce „rezultate slabe” a obţinut organizaţia judeţeană PSD Călăraşi în ultimii 2 ani.

La alegerile locale din 2016, PSD a obţinut 29 de mii de voturi (30% la redistribuire)

La alegerile parlamentare, PSD a obţinut 48 de mii de voturi (53%), adică un mandat de senator şi două de deputaţi

La alegerile locale parţiale din iunie 2017, PSD a câştigat competiţia în ambele localităţi, cu peste 60% din voturi.

Toate aceste rezultate „slabe” în opinia Centrului, au fost obţinute în condiţiile în care principalul rival politic, PNL deţine şefia Consiliului Judeţean, majoritatea simplă în CJ precum şi Primăria municipiului reşedinţă de judeţ.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.