PSD / C. Pandea: 38 de măsuri realizate până acum din programul de guvernare

cip 3 febLiderul PSD Călăraşi, Ciprian Pandea a realizat un “inventar” al măsurilor realizate aşa cum rezultă ele din programului de guvernare propus românilor de social – democraţi la alegerile din 11 decembrie 2016.

Până în momentul de faţă au prins contur 38 de astfel de măsuri, alte 16 urmând a fi puse în aplicare până la finele primului trimestru din acest an. “PSD a câştigat alegerile parlamentare propunând românilor un program economic ambişios dar şi sustenabil. De la începutul anului şi până în prezent, 38 de măsuri au fost realizate, alte 16 urmând a fi puse în aplicare până la finalul primului trimestru al acestui an. Măsurile au vizat multe domenii. Pentru salariaţi, după cum bine ştiţi, salariul minim a crescut la 1450 de lei. În cazul pensionarilor, prima măsură a vizat creşterea pensiei minime de la 400 la 520 de lei. Pentru firme, o măsură asumată şi realizată a fost introducerea impozitului pe profit de 1% din Cifra de afaceri pentru microîntreprinderi şi creşterea plafonului la 500 de mii de euro cifră de afaceri pentru firmele care pot beneficia de această facilitate. Măsuri bune pentru români au fost luate şi în domeniul sănătăţii, cum ar fi dotarea spitalelor judeţene acolo unde era cazul cu Computer Tomograf. Tot în această perioadă, parlamentarii coaliţiei de guvernare au votat şi legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale” a declarat Pandea care a continuat. “Nu ne oprim aici. Până la finalul primului trimestru vor mai fi implementate alte 16 măsuri aşa cum au fost stabilite în cadrul programului nostru de guvernare. Avem în vedere votarea Legii prevenţiei pentru mediul de afaceri, TVA zero pentru materiile prime în agricultură, acordarea de ajutoare de stat anual de 500 de milioane euro după un algoritm care va ajuta şi firmele româneşti, TVA zero pentru vânzarea de locuinţe sau actualizarea listei medicamentelor compensate. Important este ca acest guvern să fie lăsat să lucreze iar parlamentarii să legifereze”

MĂSURI REALIZATE

Pentru salariați

1) Creșterea salariului minim la 1.450 lei (impact +1 Mld. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

2) Creșterea cu 20% a salariilor din administrația publică locală. (impact -487 mil. Lei)

3) Creșterea cu 50% a salariilor pentru actori.(impact -24 mil. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

4) Deducerea din baza de calcul a impozitului pe venit a abonamentelor medicale în limita a 400 euro/an. (impact -86 mil. lei)

5) Eliminarea plafonului pentru baza de calcul privind plata CASS și CAS la maxim 5 salarii medii. (impact +1,9 miliarde lei)

6) Aplicarea legii privind creșterea cu 15% a salariilor din educație - PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

7) Aplicarea legii privind creșterea cu 15% a salariilor din sănătate – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

8) Eliminarea impozitului pe venit pentru angajații sezonieri, care sunt păstrați în câmpul muncii pentru tot anul.

9) Eliminare plății CASS pentru veniturile suplimentare obținute (din investiții, dividende, dobânzi etc.) de către salariați, pensionari și cei cu activități independente. – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

10) Programul prima chirie – decontarea a 75% din cheltuielile de chirie și utilități (maxim 900 lei) pentru cei care își găsesc un loc de muncă la minim 50 km de domiciliul curent. – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Pentru pensionari

11) Creșterea punctului de pensie de la 871 la 1.000 lei (impact -1,7 Mld. Lei)– PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

12) Creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei. (impact -800 mil. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

13) Eliminarea CASS pentru pensionari. (impact -600 mil. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

14) Eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei (impact -800 mil. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Pentru studenți

15) Creșterea alocării pe student pentru fondul de burse de la 83/lei pe lună la 201 lei/lună. – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

16) Transport gratuit pe CFR pentru toți studenții din România, pe toată perioada anului, inclusiv în vacanțe. – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Pentru firme

17) Impozit pe profit de 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderi și creșterea plafonului la 500.000 euro cifră de afaceri pentru firmele care pot benefica de această facilitate.(impact 0 lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

18) Eliminarea impozitului pe profit în primii 10 ani pentru firmele care desfășoară activități de inovare și cercetare-dezvoltare. (impact -11 mil. Lei) – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

19) Eliminarea Formularului 088 privind categoria firmelor plătitoare de TVA.

20) Lansarea programului privind promovarea exporturilor. Granturi pentru participarea la expoziții internaționale sau la întâlniri de afaceri.

21) Lansarea programului Start-up nation care va începe de la 1 mai, care prevede un ajutor de minimis nerambursabil până la 200.000 lei pentru toți care vor să își deschidă o afacere cu minim 2 locuri de muncă pentru 3 ani de zile.

În domeniul Sănătății

22) Alocarea a 770 milioane lei pentru achiziția vaccinurilor pentru copii pe bugete multianuale pentru a se evita penuria acestor produse. Este pentru prima dată când s-au alocat bani pentru vaccinul pneumococic conjugat.

23) Alocare bani pentru toate programele de sănătate publică, inclusiv pentru bolile rare.

24) Extinderea programului Hepatită C pentru gradul de fibroză F3.

25) Dotarea spitalelor județene cu Computer Tomograf (cele care nu aveau).

Dezvoltare locală

26) Aprobare PNDL 2,30 miliarde credite de angajament (2017-2020)

• 5.000 obiective de Apă canal, drumuri

• 2.500 creșe și grădinițe

• 2.000 școli fără avize de funcționare.

• 30 construcția a cămine studențești

• 1.500 Locuințe pentru tineri

Alte măsuri pentru firme și populație

27) Eliminarea a 102 taxe nefiscale. – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

28) Desființarea comisiilor din Casele de Sănătate care aprobau acordarea tratamentului mai scump pentru pacienții, urmând ca răspunderea să revină direct medicului terapeut. (Măsură foarte apreciată de reprezentanții bolnavilor de cancer, care pot accesa astfel tratamentul imediat după diagnosticare, fără să mai piardă timp la comisie, care se întrunea o dată pe lună). – PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ.

29) Eliminarea impozitului pentru transferul proprietăților cu o valoare mai mică de 450.000 lei și impozit de 3% pentru diferența care depășește această sumă.– PROMISIUNE ÎNDEPLINITĂ

30) Creșterea veniturilor lunare pentru asistenții persoanelor cu handicap la 1.450 lei și plata lor integrală de la bugetul de stat (nu mai e 75% până la 90% de la bugetul de stat, iar restul de la autoritățile locale)

Energie și resurse

31) Alocarea în Bugetul Ministerului de Interne la rezervele statului, de 91 milioane lei pentru achiziția de uraniu necesar la reactoarele de la Cernavodă. În acest fel va reîncepe activitatea la Uzina de preparare a minereurilor uranifere din Feldioara, jud. Brașov

Pentru mame și creșterea copilului

32) Creșterea indemnizației lunare minime pentru concediul de creștere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei.

33) Creșterea stimulentului de inserție a mamelor cu copii sub 2 ani, care se întorc la locul de muncă, de la 531 lei la 650lei.

Pentru agricultori

34) Deschiderea programului Tomate românești prin care toți cei care dețin sere sau solarii de minim 1.000 mp vor primi 3.000 euro anual. Condiții, 2.000 kg pe 1.000 mp în anumite perioade de timp.

35) Deschiderea programului Carne de porc abatorizată, prin care cei care dețin exploatații mai mari de 600 capete și mai mici de 100.000 capete vor beneficia de pachete de câte 10.000 euro ajutor de la stat/200 de capete, dar până la jumătate din numărul de capete deținut (porci abatorizați). Se acordă de două ori pe an (semestrial).

36) Alocarea fondurilor pentru cadastrarea gratuită a tuturor terenurilor agricole

37) Alocarea de fonduri pentru programele anti-grindină – până la jumătatea anului vom ajunge la 34 de puncte de lansare, iar până la finalul anului la 60 de puncte. În prezent sunt 23 de puncte.

Pentru Apărare

38) Alocarea a 2% din PIB pentru Apărare

MĂSURI PREVĂZUTE PÂNĂ LA FINALUL TRIMESTRULUI I

Pentru mediu de afaceri

1) TVA zero pentru publicitate

2) Legea prevenției

3) Legea redevențelor

4) Creșterea plafonului de la care se plătește TVA (de la 220.000 lei la 300.000 lei)

5) Acordarea de ajutoare de stat anual de 500 mil. Euro după următorul algoritm: 33% pentru firmele cu cifra de afaceri între 100.000 euro și 1 milion euro; 33% pentru firmele cu cifra de afaceri între 1 milion euro și 10 milioane euro și 34% pentru firmele cu cifra de afaceri de peste 10 mil. Euro.

În domeniul agriculturii

6) Plata subvențiilor din agricultură – (va începe în martie)

7) TVA zero pentru materiile prime din agricultură

În domeniul Sănătății

8) Anularea HG 800/2016 și adoptarea HG privind ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul (inovative fără copyright) – se află în transparență decizională

9) Actualizarea listei medicamentelor compensate

În domeniul infrastructurii și dezvoltării locale

10) Adoptarea în Parlament a Masterplanului de transport – trimestrializarea investițiilor

În domeniul Mediului

11) Program de ecologizare a siturilor contaminate

În domeniul fondurilor europene

12) Demararea call-urilor aferente POC

În domeniul Turismului

13) Înființarea Comitetului interministerial pentru Turism

14) Înființarea Consiliului Național al Turismului

În domeniul imobiliar

15) TVA zero pentru vânzarea de locuințe

În domeniul debirocratizării

16) Înființarea Departamentului de debirocratizare și descentralizare, care va urmări reorganizarea instituțiilor statului și eliminarea taxelor și a formularelor inutile.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.