PSD | C. Bîrcă: Suntem campioni la producerea, importul şi gestionarea deşeurilor! Până când?

PSD | C. Bîrcă: Suntem campioni la producerea, importul şi gestionarea deşeurilor! Până când?

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă, a susținut în plenul Camerei Deputaților declarația politică intitulată “Suntem campioni la producerea, importul şi gestionarea deşeurilor! Până când?”.

Iată mai jos textul integral al declarației:

„Iubim cu toţii România, dar nu ne putem împăca cu ideea că acest minunat "colţ de rai" capătă, pe zi ce trece, noi valenţe negative sub directa oblăduire a actualului Guvern.

Deşeurile şi importurile ilegale de deşeuri s-au înmulţit considerabil în ultimele 18 luni.

Acesta este rezultatul tristei analize dedicată problemei deşeurilor din ţară, publicată de EUObserver.

În ciuda faptului că are a doua cea mai proastă rată de reciclare a deşeurilor din UE, România a ajuns să dea pe dinafară de deşeuri şi gunoaie - cele mai multe aduse ilegal din străinătate.

Săptămâna trecută au fost descoperite 189 de tone de gunoaie aduse din Italia în curtea unei firme din judeţul Bihor, în vestul ţării. Garda română de Mediu a stabilit că importatorul nu dispune de instalaţii necesare pentru a recicla gunoiul şi că, cel mai probabil, el urma să ajungă în gropi ilegale de gunoi.

Alte 25 de tone de deşeuri din cauciuc au ajuns în România, din Regatul Unit, la Constanţa, expediate în port de diverse state UE. Încă 70 de containere cu deşeuri ilegale, aduse în România din Belgia, au fost identificate în alte câteva porturi româneşti de pe coasta Mării Negre.

Un raport al Poliţiei arată că, în ciuda faptului că documentele declarau deşeuri din plastic, containerele conţineau de fapt deşeuri din lemn şi metal, precum şi materiale periculoase. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar conţinutul lor provenea de la o firmă belgiană.

În afară de gunoaiele aduse din Europa, oameni din justiţie, la curent cu cercetările, spun că în Agigea vor fi descărcate şi containere cu gunoaie venite din Togo. Absolut incredibil

Şi toate acestea s-au petrecut în mai puţin de o lună.

Vidul legislativ nu poate fi invocat în acest caz.

Avem Legea nr. 426/2001 privind regimul deşeurilor, care urmăreşte drumul parcurs de deşeu, de la generare până la etapa finală, în toate fazele sale. Nu este vorba numai despre deşeuri, este vorba şi despre aspecte care influenţează ambientul în mod categoric.

Şi străinii ştiu asta, dar, în strânsă legătură cu afacerişti veroşi, îşi exportă gunoaiele la noi. Ne pot tăia pădurile, ştiu că pot veni liniştiţi cu ATV-uri şi maşini de teren, pentru că la noi nu există restricţii pentru asemenea sporturi, ca la ei. Autorităţile tac sau comentează de la peluză. Nicio reglementare adoptată sau înaintată spre legiferare!

Intervenţia societăţii civile este ignorată, deşi ar trebui ascultată măcar această afirmaţie: "E necesar un sistem naţional de monitorizare a deşeurilor pentru a fi identificate şi oprite de la import aşa-zisele mărfuri la mâna a doua care se dovedesc a fi în fapt gunoaie inutilizabile".

Dacă autorităţile actuale nu au aflat sau nu au fost informate, ţin să transmit următoarea decizie a Comisiei Europene: "Statele membre ale UE, inclusiv România, pot face progrese suplimentare pentru a transforma deşeurile într-o resursă şi a construi o economie circulară prin reducerea generării de deşeuri, sporirea gradului de reciclare şi reducerea volumului de deşeuri depozitate. UE are obiective ambiţioase şi a instituit noi norme pentru ca toate statele membre să devină lideri în gestionarea deşeurilor. Aceasta va crea locuri de muncă, o creştere mai durabilă şi un mediu mai curat".

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.