Deputatul PSD, Constantin Bîrcă a declarat că în acest an medicii veterinari concesionari nu și-au încasat indemnizația de la stat în cuantum de 10 mii de lei pe lună, președintele ANSVSA motivând în cadrul comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților unde a fost invitat săptămână trecută că nu sunt bani la buget.
“O altă problemă pe care am ridicat-o la nivelul Comisiei (n.r. Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților) a fost cea legată de plata medicilor veterinari concesionari, cei care au contracte cu ANSVSA. E vorba de o sumă de 10 mii de lei lunar pentru activitatea circumscripțiilor sanitar-veterinare, pentru salariile angajaților din aceste circumscripții, bineînțeles activitățile pe care dânșii trebuie să le efectueze: crotaliere, identificarea animalelor. Răspunsul președintelui a fost unul care pe noi ne-a lăsat fără replică: “Nu am bani, nu pot să fac nimic!”. Speră și sperăm și noi ca măcar la rectificarea bugetului care va avea loc probabil în iulie-august să atragă banii necesari pentru colegii noștri, pentru medicii veterinari pentru că la nivel național sunt 394 de UAT-uri fără asistență sanitară-veterinară. Și în județul Călărași sunt 9 UAT-uri fără supraveghere sanitară-veterinară.”, a declarant într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Călărași, deputatul Constantin Bîrcă.
Plenul Camerei Deputaților a votat în 27 noiembrie 2019 Legea 148/2019 pentru modificarea OG 42/2004, prin care medicii veterinari de liberă practică vor încasa lunar, din bugetul ANSVSA, suma de 10.000 de lei, dacă ”deţin maximum 2 contracte și efectuează un program zilnic de 8 ore în exploataţiile nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare”. Totodată, direcțiile sanitar-veterinare sunt obligate să încheie cu medicii veterinari concesionari contracte pentru o durată de 5 ani, durata contractelor de până acum fiind 4 ani.