PSD | C. Bîrcă: Românii au nevoie de pâine, nu de circ!

PSD | C. Bîrcă: Românii au nevoie de pâine, nu de circ!

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a susținut o nouă declarație politică având ca temă “Românii au nevoie de pâine, nu de circ!”, al cărei text îl puteți parcurge mai jos:

"Românii au nevoie de pâine, nu de circ!

Titlul prezentei declaraţii reflectă îngrijorările populaţiei care nu poate accepta tristul "circ" prelungit până la absurd, dintre partidele aflate în prezent la guvernare. Viaţa reală, problemele grave cu care se confruntă agricultura, nu fac obiectul agendei mai-marilor zilei!

Se impun, aşadar, semnale puternice care să determine revenirea "cu picioarele pe pământ" şi tratarea agriculturii ca element de bază al securităţii naţionale.

Schimbările climatice au devenit o realitate. Fenomenele de secetă şi, implicit deşertificarea, se amplifică, întrucât anul trecut am avut câteva luni cu cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători meteorologice, am avut cea mai călduroasă iarnă, urmată în 2020 de alte câteva luni record în ultimii circa 150 de ani. Este de aşteptat ca seceta pedologică să continue să afecteze puternic agricultura României. Altfel, an de an, în loc să investim în sistemul de irigaţii, vom plăti miliarde la despăgubiri de secetă.

Un obiectiv prioritar îl constituie canalul de irigaţii Siret - Bărăgan, care a fost proiectat să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia Română.

Acesta nu are un studiu de fezabilitate concret nici după zeci de ani de când a fost elaborată ideea magistralei de 198 de kilometri şi după mai multe legi, ordonanţe şi hotărâri de guvern.

Din cei 198 de kilometri prognozaţi, doar 5,7 kilometri sunt operabili, iar pentru restul există doar o "notă conceptuală", privind "reabilitarea" a 14,57 kilometri, care spune că doar acest segment ar costa 259 de milioane de lei cu TVA.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare estimează că, începând din august 2020, sunt necesare următoarele investiţii în irigaţii:

1,250 de miliarde de euro în infrastructura principală;

2,600 de miliarde de euro în infrastructura secundară.

În ce constau pagubele produse de incompetenţă?

Ping-pong-ul administrativ - Pe 18 februarie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Guvern nr. 4/2019, prin care Canalul Siret-Bărăgan trecea din administrarea Ministerului Apelor în administrarea Ministerului Agriculturii. De atunci şi până în prezent nu a fost realizată nicio investiţie la canal!

Incompetenţa financiară - Suma virată fermierilor ca despăgubiri pentru culturile afectate de secetă severă reprezintă aproape de 5 ori bugetul anual alocat pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii, 232 de milioane de lei, şi este mai mare decât toate investiţiile făcute în infrastructura principală.

Surse din Coaliţia de guvernare afirmă că 3 miliarde de euro din suma pe care România vrea să o ceară prin PNRR ar putea merge pentru proiecte de irigaţii. Aceleaşi surse susţin însă că prim-ministrul Florin Cîţu nu ar fi de acord ca printre aceste proiecte să fie inclus şi Canalul Siret-Bărăgan, de teamă că acesta nu ar putea fi finalizat până în 2026, ceea ce ar duce la pierderea finanţării.

Aceasta este situaţia care impune adoptarea de măsuri urgente, profesioniste şi de bună-credinţă şi renunţarea la politicianismul ieftin.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.