PSD | C. Bîrcă: Pentru România zilelor noastre, calitatea vieţii ar trebui să fie un obiectiv politic şi economic prioritar, destinat atingerii rapide a unui standard de viaţă la nivel european

PSD | C. Bîrcă: Pentru România zilelor noastre, calitatea vieţii ar trebui să fie un obiectiv politic şi economic prioritar, destinat atingerii rapide a unui standard de viaţă la nivel european

Miercurea trecută, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a susținut de la microfonul Camerei Deputaților o declarație politică având ca temă "Calitatea vieţii românilor - total ignorată de guvernanţi!". Iată mai jos, textul integral al acestei declarații

“Pentru România zilelor noastre, calitatea vieţii ar trebui să fie un obiectiv politic şi economic prioritar, destinat atingerii rapide a unui standard de viaţă la nivel european

Din nefericire, acest capitol nu a făcut vreodată obiectul preocupărilor actualilor guvernanţi.

În contextul generat de pandemia de COVID-19, calitatea vieţii şi bunăstarea socială impun ca decidenţii să soluţioneze corect şi concret câteva probleme esenţiale.

Voi face referire la factorii majori cu care ne confruntăm, pentru care se impune rezolvarea în regim de urgenţă.

Tensiunile percepute în societate, datorate măsurilor aberante şi lipsei de comunicare, au impactul cel mai nociv asupra încrederii în instituţii. De aici rezultă discreditarea instituţiilor statului.

Păstrarea încrederii cetăţenilor în instituţiile naţionale şi europene trebuie să rămână un obiectiv esenţial în perioadele de criză, deoarece respectarea măsurilor de ţinere sub control a răspândirii COVID-19 depinde în mare măsură de nivelul de încredere în instituţii şi în recomandările oamenilor de ştiinţă. Se impune aşadar renunţarea la declinarea competenţelor ministeriale, a comisiilor ce lucrează "sub anonimat" şi a hotărârilor guvernamentale nefundamentate

Accesul facil la servicii de asistenţă medicală, la asistenţă socială şi la îngrijire pe termen lung poate asigura intervenţia timpurie şi monitorizarea procesului de prevenţie. Sunt necesare mai multe servicii de îngrijire pe termen lung şi de asistenţă la domiciliu, precum şi o mai mare flexibilitate în furnizarea lor. Dar totul ar putea fi realizat prin înlăturarea haosului din conducerea sănătăţii!

Potrivit cercetărilor, tinerii se dovedesc a fi una dintre categoriile cele mai afectate de izolare, alături de persoanele fără un loc de muncă. Tinerii declară cel mai scăzut nivel de bunăstare. Oare ce programe sunt prevăzute pentru tineri? Lor le lipsesc spectacolele, sportul şi distracţia!

Şi nu în ultimul rând, femeile, care au fost mai afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19 decât bărbaţii, din punctul de vedere al echilibrului între viaţa profesională şi cea familială. Remedierea acestor probleme va fi esenţială.

Se impune acordarea unei atenţii deosebite condiţiilor de viaţă ale vârstnicilor şi nevoilor de servicii de îngrijire ale acestora, precum şi situaţiei veniturilor lor în timpul pandemiei şi imediat după încheierea acesteia. Pensiile sunt mici, iar preţurile cresc vertiginos! Majorările nu se întrevăd!

Sunt numai câteva probleme care ar trebui să preocupe actuala guvernare. Situaţia nu este deloc îmbucurătoare.

Potrivit studiului "Indicele de Progres Social 2020" privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, realizat de organizaţia nonprofit "Imperativul Progresului Social", România se menţine pe locul 45 din 163 de ţări şi pe ultimul loc în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene.

România înregistrează 78,35 de puncte din 100 şi se regăseşte, conform studiului, în rândul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Barbados, Bulgaria şi Mauritius.

Competenţa trebuie să-şi regăsească locul în societatea noastră, ţinând cont de faptul că aria calităţii vieţii reprezintă pentru om valoarea vieţii sale.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.