PSD | C. Bîrcă: Nu există bani prinși pentru acest lucru în bugetul MADR

PSD | C. Bîrcă: Nu există bani prinși pentru acest lucru în bugetul MADR

Deputatul PSD, Constantin Bîrcă, a reiterat faptul că bugetull MADR pentru anul 2021 nu conține și banii pentru despăgubirea fermierilor care au avut calamități de secetă la culturile de primăvară. “Bugetul pentru acest an este unul mai mic cu 1 miliarde de lei. Acest lucru face imposibilă ducerea la îndeplinire a promisiunii electorale pe care au tot trâmbițat-o dl ministru Oros și dl premier Cîțu în timpul campaniei electorale și aici mă refer la despăgubirile de secetă. Nu există bani prinși pentru acest lucru în bugetul MADR. În acest sens, noi cei din Comisia de Agricultură, deputații PSD alături de colegi de la alte partide, am semnat un amendament comun pe care-l vom depune săptămâna viitoare odată cu discutarea bugetului în Parlament”, a spus joi deputatul Constantin Bîrcă.

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021 a fost publicat, în forma propusă, în proiectul Legii de buget de stat pentru acest an. Actul normativ relevă că MADR va beneficia de o creștere de 10% a bugetului față de anul trecut, însă această creștere este datorată cheltuielilor mai mari pe care ministerul condus de Adrian Oros va trebui să le acopere pentru co-finanțarea fondurilor europene. Bugetul MADR pe 2021 se ridică 26.005.827.000 de lei – credite bugetare, o sumă cu 10,38% mai mare decât cea de care instituția a beneficiat anul trecut, când bugetul a ajuns la 23.559.208.000 lei.

Un aspect de mare interes pentru fermieri este scăderea drastică a sumelor alocate prin bugetul de stat pentru sprijinirea fermierilor. Producătorii agricoli au beneficiat anul trecut de o sumă totală de 2.299.605.000 de lei (aproximativ 480 de milioane de euro), în timp ce pentru acest an, după tăiere, se va aloca suma de 1.178.953.000 lei (circa 120 de milioane de euro).

Banii pentru despăgubirea fermierilor care au avut calamități de secetă la culturile de primăvară nu se regăsesc în bugetul național pe acest an. Suma plătită pe 2020 a fost de 930 de milioane de lei (930.000 mii lei în tabel), în timp ce pentru 2021, la suma propusă apare 1.000.000 de lei, o tăiere de 99,89%. Milionul de lei este probabil o sumă restantă pe care MADR o mai are de achitat unor fermieri în contul despăgubirilor la culturile de toamnă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.