PSD | C. Bîrcă: Industria turismului a fost ramura cea mai grav afectată. În loc de măsuri stimulative, Guvernul adoptă "măsuri represive"

 PSD | C. Bîrcă: Industria turismului a fost ramura cea mai grav afectată. În loc de măsuri stimulative, Guvernul adoptă "măsuri represive"

În cadrul ședinței Camerei Deputaților din 24 februarie, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a susținut o Declarație politică cu privire la decizia Guvernului Cîțu de a renunța la voucherele de vacanță pentru bugetari în acest an, pe care a calificat-o ca fiind o “lovitură grea atât asupra bugetarilor, cât şi asupra întregului sector HORECA şi implicit asupra economiei.”

Iată mai jos textul integral al acestei Declarații intitulată “Bumerangul dispariției voucherelor de vacanță”

“În şedinţa din 18 februarie 2021, Guvernul a anunţat că renunţă la voucherele de vacanţă pentru bugetari.

Este o lovitură grea atât asupra bugetarilor, cât şi asupra întregului sector HORECA şi implicit asupra economiei.

Anul 2020 a fost un an plin de încercări şi provocări în istoria turismului românesc. Într-o totală lipsă de predictibilitate, industria turistică s-a confruntat cu lipsa unor măsuri coerente.

Hotelierii şi agenţiile anunţă primele efecte negative ale dispariţiei voucherelor de vacanţă. Un studiu realizat de Academia de Studii Economice Bucureşti arată că "un leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la PIB-ul României".

Contribuţia directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%.

Argumentele "străvezii" ale decidenţilor sunt contrazise de realitate.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a dat publicităţii numărul de vouchere care au rămas nefolosite în 2020 şi pot fi utilizate în acest an. În 2019 plus primele zece luni ale lui 2020, au fost emise tichete de vacanţă în valoare totală de 2,7 miliarde de lei. Din acest total, până în prezent au fost consumate vouchere de vacanţă în valoare de 2,15 miliarde de lei, deci, din 77,5% emise, 22,5% dintre tichete mai sunt utilizabile pentru acest an, astfel încât nu mai sunt atât de multe vouchere de vacanţă acordate, aşa cum susţin oficialii.

Efectele pandemiei asupra turismului românesc sunt reflectate de statistică. Astfel, numărul sosirilor a scăzut cu 50,6% pe total în primele nouă luni ale anului 2020. Totodată, numărul de sosiri ale turiştilor români au înregistrat o scădere cu 42,8%, iar cel al turiştilor străini o scădere cu 81,3%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Rezultă, în consecinţă că industria turismului a fost ramura cea mai grav afectată. În loc de măsuri stimulative, Guvernul adoptă "măsuri represive".

Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), voucherele de vacanţă asigură creşterea activităţii economice şi crearea numărului locurilor de muncă, prin stimularea consumului şi a ofertei interne.

Voucherele asigură creşterea încasărilor bugetare prin venituri fiscale aferente activităţii economice şi a locurilor de muncă generate, care depăşesc facilităţile fiscale, reducerea economiei subterane, prin descurajarea muncii la negru şi prin reducerea evaziunii fiscale.

Fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la PIB-ul României, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă.

În consecinţă, ţinând cont de argumentele expuse, se impune, de urgenţă, revizuirea acestei ordonanţe, abordarea de măsuri constructive destinate creşterii activităţii economice şi crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului şi a ofertei interne în turism.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.