PSD | C. Bîrcă: Incompetența distruge orice speranță!

 PSD | C. Bîrcă: Incompetența distruge orice speranță!

Deputatul PSD de Călăraşi, Dumitru Bîrcă a susţinut astăzi, de la tribuna Camerei Deputaţilor, declaraţia politică intitulată „Incompetenţa distruge orice speranţă!”, prin intermediul căreia trage un semnal de alarmă cu privire la incapacitatea Guvernului condus de Florin Cîţu de a elabora la timp un Plan Naţional de Relansare şi Rezilienţă care să fi fost acceptat şi de Comisia Europeană.

Iată mai jos textul integral al acestei declaraţii politice:

“Incompetența distruge orice speranță!

Domnule Președinte de Ședință

Doamnelor și domnilor deputați,

Românii și-au pus mari speranțe în fondurile europene în valoare de 40 de miliarde alocate prin programul de reziliență după COVID.

Din păcate, Comisia Europeană a avut o serie de obiecții față de proiectele prezentate de oficialii noștri. Au fost respinse mai multe proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență, printre care fondurile pentru sistemul de irigații.

Comisia Europeană a constatat că proiectele din domeniul irigațiilor se bazează pe o tehnologie depășită, bazată pe un consum intensiv de energie, prejudiciază mediul, afectează biodiversitatea, epuizează resursele de apă.

Justificările ministrului Oros sunt de-a dreptul hilare! ”Nu e totul pierdut. Vom aduce precizări că ceea ce vrem noi să facem nu dăunează semnificativ. Fiecare țară din zonă trebuie să aibă o strategie de gestionare a apei. De aceea, anul trecut, când am găsit această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență, primul proiect la care m-am gândit a fost legat de infrastructura care gestionează apa în mod durabil și responsabil. Eu sunt în continuare convins că trebuie să avem un proiect de țară privind strategia de gestionare a apei și că acest lucru se poate finanța și prin PNRR.

Din această declarație se poate trage concluzia că în acest guvern ministerele sunt entități separate, nu conlucrează agricultura cu mediul, apele sau fondurile europene. Strategiile sectoriale sunt deocamdată la nivel de “gânduri” deși a trecut un an de când anti-guvernează!

Ca o completare a ironiei vine declarația vicepremierului Barna, potrivit căruia, “pentru irigații vor fi alocate fonduri din bugetul național sau din fondurile structurale pe agricultură!” Când, și din ce capitol bugetar nu se specifică.

Un aspect esențial îl constituie și termenul proiectului PNRR, care va fi supus aprobării Comisiei Europene.

Guvernanții au transmis public că „o formă consolidată” va fi realizată până la jumătatea lunii mai, deși termenul inițial era în aprilie. Ne aflăm la scadență, dar totul plutește în mister. Atât conținutul cât și calendarul României.

Partidul Social Democrat își reafirmă poziția de susținere a unui Plan Național al României bazat pe dialog, competență și profesionalism, eliminând respingerea din nou a unui plan politizat cu finanțări distribuite pe criterii politice în interiorul Guvernului.

Vă mulțumesc,

DEPUTAT

Constantin BÎRCĂ

Circumscripţia electorală nr.12 – Călărași”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.