PSD | C. Bîrcă: În România, din totalul de 5 milioane de pensionari, 23% trăiesc de pe o zi pe alta

PSD | C. Bîrcă: În România, din totalul de 5 milioane de pensionari, 23% trăiesc de pe o zi pe alta

Pe 3 iunie, în plenul Camerei Deputaților, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a susținut declarația politică "Îmbunătăţirea vieţii pensionarilor este o datorie a guvernanţilor!" care reflectă îngrijorările şi temerile cu care se confruntă atât vârstnicii, dar şi cei cărora o asemenea stare de fapt nu le este indiferentă.

Iată conținutul integral al acestei declarații:

“Un sistem sanitar, în care geriatria nu mai există - pacientul pierde zile întregi la uşile cabinetelor medicale. Investigaţiile, mai ales cele imagistice, comportă luni de programare sau costuri inimaginabile.

Medicamentele gratuite şi compensate au fost revizuite şi aranjate în ultimul an, astfel încât reţeta lunară să coste pacientul peste 300 de lei, în condiţiile unui tratament de întreţinere. Doamne fereşte de cazuri urgente!

Declaraţiile de intenţie ale guvernanţilor arată că ne aşteaptă zile grele. Se vor produce majorări ale tarifelor la gazele naturale, energia electrică şi termică, dar şi majorarea preţurilor carburanţilor, cu impact direct asupra tuturor preţurilor.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, la începutul anului 2021, în România, din totalul de 5 milioane de pensionari, 23% trăiesc de pe o zi pe alta. Pensia medie în România este de 1.300 de lei.

Ce înseamnă pensionar care trăieşte de pe o zi pe alta? Înseamnă o pensie mai mică cu 60% faţă de medie, adică 520 de lei.

În topul ţărilor europene cu cei mai predispuşi pensionari la sărăcie, România este pe locul 8. Suportă oare comparaţie, 23% din ţara noastră, cu Luxemburgul, cu 7% risc de sărăcie, sau Franţa şi Danemarca, cu 9% risc de sărăcie?

Faţă de această situaţie, guvernanţii refuză orice majorări, indexări sau compensări ale impactului creşterii preţurilor. Mai mult decât atât, se anunţă cu nonşalanţă că se analizează, se caută soluţii pentru viitor etc. Anul acesta, exclus!

Este stupefiantă declaraţia ministrului muncii, în acelaşi timp viceprim-ministru în Guvern, pe Facebook - "Discuţia despre echitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii - obiective pe care mi le-am asumat - trebuie aşadar în mod obligatoriu să includă o soluţie pentru echilibrarea pensiilor...".

Poate nu ştiaţi, doamnă ministru, pensionarii nu mai au timp să aştepte "soluţiile" dumneavoastră, pe care acum le căutaţi, urmând să le scrieţi mai târziu şi a le promova altă dată!

Numărul mediu de pensionari înregistraţi în România, la nivelul anului 2020, este de 5,128 milioane de persoane.

Conform datelor INS, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară - 99,98% - în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,18%, în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent de 78,4%, în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială, în anul 2020, a fost de 968.400 de persoane, din care 800.800 de persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,1% din totalul pensionarilor din această categorie; 152.700 de persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,5% din totalul acestora.

Cât vor putea aceşti oameni să supravieţuiască? Este întrebarea care ar trebui să vă determine la adoptarea unei soluţii viabile. Un vechi proverb românesc spune - "Cinsteşte pe cei bătrâni, că poţi ajunge şi tu bătrân".

Stimaţi guvernanţi, interveniţi de urgenţă, până nu e prea târziu!”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.