PSD | C. Bîrcă: Din păcate, nu am văzut niciun proiect specific legat de amenajarea cursurilor de apă sau de exploatarea lucrărilor hidrotehnice, respectiv, hidroenergetice

PSD | C. Bîrcă: Din păcate, nu am văzut niciun proiect specific legat de amenajarea cursurilor de apă sau de exploatarea lucrărilor hidrotehnice, respectiv, hidroenergetice

Pe 24 martie, deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a depus la secretariatul Camerei Deputaților Declarația Pollitică întituală "22 martie - Ziua Mondială a Apei - prilej de meditaţie, dar şi de decizie!"

Iată mai jos textul integral:

“22 Martie marchează, la nivel global, Ziua Mondială a Apei.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătoreşte din anul 1993.

Fiecare an abordează o temă de importanţă globală. Tema pentru Ziua Mondială a Apei 2021 este "Locul apei în societăţile noastre şi cum să o protejăm". Aceasta reprezintă o adaptare a dimensiunilor principale ale Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Scopul Zilei Mondiale a Apei este acela de a trage un semnal de alarmă asupra necesităţii de a proteja cantitativ şi calitativ resursele globale de apă de care avem atât de multă nevoie. Apa reprezintă o resursă naturală crucială pentru viaţă şi sănătate.

Astfel, cel de-al 6-lea Obiectiv al Agendei ONU de Dezvoltare Durabilă prevede ca, până în 2030, fiecare persoană să aibă acces la apă de calitate şi include măsuri eficiente privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării.

Obiectivul nr. 6 de dezvoltare durabilă - Garantarea accesului tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea gestionării durabile a resurselor de apă - vizează reducerea la jumătate a proporţiei apelor uzate. Mai mult de 80% din apele reziduale provenite din gospodării, mediul urban, industrie şi agricultură sunt deversate în natură fără nicio decontaminare.

Inundaţiile, seceta şi poluarea sunt agravate de degradarea vegetaţiei, solurilor, râurilor şi lacurilor.

Agricultura este în prezent responsabilă pentru două treimi din consumul de apă din lume, iar previziunile arată că, în 2050, dacă nu ne schimbăm comportamentul, va fi necesară o cantitate de două ori mai mare pentru a asigura hrana necesară populaţiei.

Neglijarea ecosistemelor conduce la distrugerea resurselor de apă de care avem nevoie pentru a supravieţui şi a prospera. Din păcate, în ultimii ani, evenimentul este totalmente ignorat de autorităţi. De ce? Pentru că impune obligaţiile unei gestionări eficiente.

România dispune de un sistem complex de amenajări hidrotehnice, în toate bazinele hidrografice, destinate valorificării, pe de o parte, a potenţialului hidroenergetic al râurilor ţării, dar şi cu scopul asigurării alimentărilor cu apă a localităţilor şi a tuturor utilizatorilor de apă, precum şi pentru protecţia împotriva inundaţiilor şi a altor fenomene negative, precum şi pentru protecţia calităţii apelor.

Se impun alocaţii bugetare destinate explicit verificării, remedierii şi redării functionalităţii acestor obiective. Din păcate nu am văzut niciun proiect specific legat de amenajarea cursurilor de apă sau de exploatarea lucrărilor hidrotehnice, respectiv, hidroenergetice.

Poluarea surselor de apă, distrugerea unor lucrări de apărare, ignorarea zonelor de protecţie în cazul tuturor cursurilor de apă au efecte negative care necesită programe prioritare în regim de urgenţă.

Este nevoie de o acţiune energică pentru respectarea legislaţiei în domeniu, pentru protecţia responsabilă şi utilizarea raţională a tuturor resurselor de apă.

Gospodărirea apelor presupune o conlucrare amplă interdisciplinară cu specialişti din domenii conexe, precum meteorologia şi ştiinţele agricole.

Folosesc acest prilej pentru a menţiona că data de 23 martie marchează la nivel global Ziua Mondială a Meteorologiei. Tema pentru acest an este "Oceanul, clima şi vremea noastră".

Sunt subiecte ce nu pot fi ignorate!”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.