PSD | C. Bîrcă, despre PNRR: Nici la momentul acesta nu am fost consultaţi noi, cei care facem parte din Comisia de Agricultură

 PSD | C. Bîrcă, despre PNRR: Nici la momentul acesta nu am fost consultaţi noi, cei care facem parte din Comisia de Agricultură

Parlamentarul social-democrat, Constantin Bîrcă susţine că nu doar fermierii vor fi afectaţi în acest an din cauza bugetului subdimensionat al MADR ci şi pensionarii, copiii şi studenţii. Cât priveşte Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Bîrcă a precizat că până în momentul de faţă, membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor n-au fost consultaţi în legătură cu investiţiile propuse a fi bugetate prin PNRR.

Situaţia este dezastruoasă şi în celelalte domenii sociale. Ştiţi foarte bine că avem o lege care permite creşterea pensiilor cu 40%. Avem certitudinea că acest lucru nu se va întâmpla. O altă categorie nedreptăţită o reprezintă studenţii care nu mai primesc gratuitate pe CFR.

Toate lucrurile astea ne fac să ne gândim că avem în faţă o perioadă foarte grea. Fermierii vor avea mult de suferit pentru că în afară de subvenţiile care vin în mod regulat prin APIA care îşi face treaba, toate celelalte, şi mă refer aici la Programul Naţional Redresare şi Rezilienţă, o denumire pompoasă dar care nu are nimic în spate, nu vor aduce un plus în activitatea lor. Nici la momentul acesta nu am fost consultaţi noi, membrii, cei care facem parte din Comisia de Agricultură. Vreau să vă spun că tot ce ne-a rămas nouă este de a ne zbate pentru toate clasele sociale. Toţi parlamentarii PSD trebuie să pună presiune pe ministerele de resort astfel încât cetăţenii acestei ţări şi călărăşenii deopotrivă să reuşească să treacă cu bine peste acest an.”, a precizat Bîrcă.

Din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE, România poate beneficia prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de aproximativ 30,5 miliarde de euro (preţuri 2018), respectiv 33,009 miliarde euro (preţuri curente), compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.