PSD | C. Bîrcă: Deja am pierdut 1,2 miliarde euro ca urmare a incapacității Guvernului!

PSD | C. Bîrcă: Deja am pierdut 1,2 miliarde euro ca urmare a incapacității Guvernului!

Deputatul PSD de Călărași, Constantin Bîrcă a declarat joi la Călărași, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul partidului că România a pierdut 1,2 miliarde euro din suma alocată prin Programul Național de Redresare și Reziliență din cauza Guvernului PNL care n-a aprobat PNRR-ul în cursul anului trecut. “Vom începe cu Planul Național de Redresare și Reziliență. Nici nu am început marea bătălie pentru atragerea fondurilor europene și deja am pierdut 1 miliard două sute milioane euro. După cum știți, în anul 2020 România avea alocată prin PNRR suma de 30,4 miliarde de euro pentru că această sumă a fost calculată în funcție de PIB-ul României din 2019. În 2021 România are alocați bani prin PNRR doar 29,2 miliarde euro ca urmare a scăderii PIB-ului în anul 2020. Cu alte cuvinte, dacă actualul guvern ar fi înțeles că ar fi trebuit să aprobe PNRR-ul încă de anul trecut, România ar fi avut la dispoziție 30,4 miliarde euro, bani care ar fi putut fi folosiți pentru sănătate, infrastructură, agricultură, educație. Dar, pentru că nu ne-am grăbit, pentru că actualii guvernanți ne arată că sunt incompetenți, o incompetență crasă, astăzi vorbim deja de o pierdere de 1,2 miliarde euro.”, a afirmat Bîrcă, parlamentarul social-democrat invocând o declarație a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea cu privire la existența unei a 3-a variante a PNRR, după ce primele două propuneri au fost respinse de Comisia Europeană. Pentru că m-a frapat într-un fel declarația domnului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, aș vrea, cu acordul dumneavoastră, să îmi permiteți să vă citesc din declarația dânsului din PNRR a treia variantă pentru că, după cum știți, cele două variante, propuneri respinse de Comisia Europeană. În 9 martie 2021, așa cum spuneam, domnul ministru Cristian Ghinea, a făcut următoarea declarație: ”În urma negocierilor de succes avute anul trecut de Guvernul României și de domnul Președinte Klaus Iohannis, România este unul dintre cei mari beneficiari ai acestui mecanism privind o alocare consistentă de grant-uri și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro. Această sumă a scăzut puțin față de prima iterație de alocări, în urma recalculării scăderii produsului intern brut în anul 2020 în comparație cu media europeană.

Știți că în conformitate cu O.U. G. nr. 155 din 03.09.2020, de asemenea o să citesc ”Avem alocați 30,4 miliarde euro, sumă destinată instrumentelor de finanțare, mecanismul de redresare și reziliență, structurați sub formă de GRANT-uri, mă rog... investiții care urmau să apară să fie detaliate în PNNR. Deci, deja am pierdut 1,2 miliarde euro ca urmare a incapacității Guvernului!”, a conchis deputatul Constantin Bîrcă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.