PSD: Agențiile de rating arată foarte clar: Guvernarea PNL îngroapă economia României!

PSD: Agențiile de rating arată foarte clar: Guvernarea PNL îngroapă economia României!

Partidul Social Democrat a reacţionat după ce vineri, Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, susţinând prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook că responsabil pentru situaţia create este Guvernul liberal condus de Ludovic Orban.

“Una după alta, agențiile de rating dau note cu minus României și arată dezastrul creat de Guvernul PNL în doar 5 luni și jumătate.

Deja agenția de rating Fitch a redus perspectiva României la negativ, din cauza "derapajului semnificativ al finanțelor publice".

Se confirmă, astfel, ceea ce am arătat în mod clar românilor încă de la învestirea guvernului PNL încoace: dezmăț pe cheltuieli și ZERO măsuri pentru încasări de venituri la bugetul de stat.

Agențiile de rating taxează Guvernul PNL pentru risipirea a 17 miliarde lei în lunile noiembrie și decembrie pe despăgubiri, rachete, fond de rezervă pentru primarii liberali, rambursări de TVA nejustificate.

Experții financiari critică împrumuturile aproape zilnice făcute de PNL în numele românilor, pentru a-și satisface clienții electorali. Aceste împrumuturi fără noimă au dus la o creștere a datoriei guvernamentale cu 28 de miliarde de lei în doar 3 luni de guvernare. Se întreabă și experții Fitch: ce ați făcut cu banii că nu se vede nimic?!

Prezentarea unor prognoze economice mincinoase și a unor rectificări iluzorii în Parlament îngrijorează. La fel, creșterea costurilor de finanțare, perspectivele de triplare a ratei șomajului, în condițiile în care există deja peste 1 milion de contracte de muncă suspendate.

Cum să nu se degradeze ratingul României când dezastrul din economie se vedea încă din luna februarie, de dinainte de apariția efectelor crizei coronavirus iar Guvernul PNL nu a luat nicio măsură de stimulare economică sau protecție a populației? Când Guvernul PNL trimite în Parlament o rectificare în care arată că se gândește doar la alegeri, cerând în plus 4 miliarde de lei la cheltuieli pentru primarii liberali și firmele de casă? Când a trecut mai mult de o lună de la declanșarea epidemiei de COVID-19 și nu vedem niciun IMM care a primit capital de lucru, când niciun loc de muncă nu a fost salvat, când niciun român nu a primit acceptul de a-și amâna ratele la bancă, fără dobândă la dobândă?

Cum să nu scadă perspectiva de rating când pe guvernul PNL nu-l mai împrumută nici măcar băncile din România pentru că are zero credibilitate?

Agențiile de rating arată foarte clar: Guvernarea PNL îngroapă economia României!” se arată în mesajul postat pe Facebook.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit perspectiva de rating a României, de la stabilă la negativă, pe fondul influenţelor răspândirii virusului COVID - 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.

În ceea ce priveşte datoria publică a României, prognozele Fitch arată că aceasta va creşte până la 45% din PIB în 2020 de la 35,2% din PIB în 2019. "Chiar dacă este vorba de un nivel sub media de 50% înregistrată în cazul ţărilor care beneficiază de un rating 'BBB', ar fi totuşi cel mai ridicat nivel de după 1995", susţine agenţia de rating.

Pe termen mediu, Fitch se aşteaptă ca economia României să se contracte cu 5,9% în 2020, după un avans de 4,1% în 2019. Chiar dacă România este mai puţin dependentă, comparativ cu alte ţări din regiune, pe sectorul serviciilor afectate de COVID-19 (de exemplu: turism sau transport), Fitch se aşteaptă la o contracţie semnificativă a consumului, investiţiilor şi exporturilor pe fondul prăbuşirii cererii globale, iar activitatea economică domestică suferă de pe urma măsurilor de carantină.

De asemenea, potrivit Fitch, rata şomajului ar urma să urce la 8% în 2020, de la un minim istoric de 3,9% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată vreodată într-un singur an.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.