PSD a început consultările asupra legilor educaţiei

PSD a început consultările asupra legilor educaţiei

PSD a început consultările publice asupra proiectelor legilor Educaţiei: legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului universitar.

PSD a desfăşurat luni o serie de consultări cu societatea civilă şi specialiştii din Educaţie asupra celor două proiecte de lege, elaborate de Guvern, privind învăţământul preuniversitar şi universitar.

În cadrul primei runde de întâlniri, parlamentarii PSD din comisiile de specialitate ale Parlamentului s-au întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor aleşilor locali: comune, oraşe, municipii şi judeţe. Consultările se vor desfăşura până la finalul lunii martie şi vor cuprinde discuţii cu: reprezentanţii cultelor din România, sindicate, mediul de afaceri, ONG-uri, elevi, părinţi, studenţi, profesori, rectori, cu grupurile parlamentare ale PSD şi cu experţii în Educaţie ai PSD din organizaţiile judeţene ale partidului.

PSD consideră că viitorul Educaţiei din România este mult prea important pentru a fi decis în spatele uşilor închise, mai ales că în ultimele trei decenii legislaţia din acest domeniu s-a modificat de prea multe ori, fără rezultate spectaculoase. România nu îşi permite încă o reformă superficială în acest domeniu. În acest sens, PSD susţine participarea tuturor părţilor interesate la o dezbatere aprofundată şi transparentă asupra modificărilor legislative propuse de Guvern.

Scopul consultărilor este de a prelua din partea actorilor implicaţi în educaţie toate observaţiile şi completările pentru îmbunătăţirea celor două proiecte de lege. Pe baza acestor discuţii, PSD va elabora un set de amendamente pe care le va susţine în cadrul Coaliţiei şi în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În privinţa reformei propuse de Ministerul Educaţiei, PSD va urmări în primul rând respectarea următoarelor principii:

1) Acces egal şi neîngrădit la educaţie pentru toţi copiii;

2) Combaterea abandonului şcolar;

3) Dezvoltarea învăţământului dual, bazat pe însuşirea unor aptitudini practice şi cunoştinţe profesionale, care să permită absolvenţilor un acces cât mai bun pe piaţa forţei de muncă;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinţilor care muncesc şi generalizarea programului masă caldă şi sănătoasă în şcoli;

5) Creşterea reţelei de consilieri şcolari şi a cabinetelor de medicină şcolară;

6) Susţinerea elevilor români care studiază în afara graniţelor, dar şi a celor care se reîntorc acasă pentru o mai bună reintegrare;

7) Salarizarea cadrelor didactice.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.