P. Ţone: Nu ne batem pentru primarii PSD. Ăsta e marele meu of!

P. Ţone: Nu ne batem pentru primarii PSD. Ăsta e marele meu of!

Vicepreşedintele PSD, Petre Ţone, primarul municipiului Olteniţa, s-a referit în interviul de mai jos la problemele cu care se confruntă PSD atât la nivel naţional cât şi local. În opinia sa, actuala conducere interimară a partidului va fi votată fără doar şi poate dacă va şti să gestioneze provocările politice din perioada imediat următoare.

Ţone a vorbit şi despre revenirea în fruntea organizaţiei judeţene a fostului preşedinte Ciprian Pandea dar şi despre candidatura sa la localele din vară.

Duminică a avut loc la Călăraşi o conferinţă a PSD în cadrul căreia au fost desemnaţi delegaţii la Congres. V-aţi întâlnit şi cu conducerea interimară a partidului. Care ar fi concluziile ce s-ar putea desprinde după această întâlnire?

Concluziile sunt mai mult subiective pentru că nu se bazează pe ceva concret ci doar pe percepţia mea de ce s-a întâmplat acolo. Cu toate că preşedintele interimar a spus în 2-3 rânduri că nu e în campanie electorală, după părerea mea, să dea Dumnezeu să n-am dreptate!, va fi singura candidatură la Congresul din 29 februarie. În jurul dumnealui, am văzut că încearcă să coalizeze o serie de oameni marcanţi care au fost împotriva lui Dragnea şi parţial împotriva lui Dăncilă pentru că anunţul că dl. Manda va fi şeful de campanie, mie asta-mi dă semnalul.

Spre marea mea surpriză, au dispărut însă din peisaj oameni extrem de valoroşi. Mă refer la Olguţa Vasilescu, Şerban Nicolae, oameni absolut deosebiţi pentru PSD. Nu-l mai văd pe Victor Boştinaru care a fost un europarlamentar de mare valoare. Şi mai sunt astfel de oameni pe care nu-i mai vedem.

În schimb, toată ziua, bună ziua o văd la televizor pe Ecaterina Andronescu. Ca şi cadru didactic, doamna este extraordinară. La fel şi ca persoană. În schimb, n-o văd combativă împotriva PNL-ului. Cu un PNL care la 3 cuvinte te înjură, cu un PNL al cărui purtător de cuvânt îşi permite să spună că Ordonanţa 114 este rodul unor minţi criminale, cu referire la Dragnea, Vâlcov şi Teodorovici, nu poţi să răspunzi doar „vă rog să ne scuzaţi dar noi credem altceva”. Nu cred că aşa e în regulă. Nu cred că dumneaei e în stare să combată pe alocările bugetare.

N-am văzut nici un lider de opinie al PSD care punctual să atace alocările din 11 noiembrie şi 20 decembrie.

Îl văd în continuare pe dl. Vâlceanu, pe dl Guran, care zi de zi, inclusiv Rareş Bogdan, spun că primarii PSD au primit sume imense de la dna. Dăncilă. Vă rog să consultaţi rectificarea bugetară din octombrie şi o să vedeţi nişte surprize teribile. Atunci dl. Drăgulin a primit 159 de miliarde. Noi, Olteniţa, n-am primit decât 17 mld. Dacă observaţi, cam a 10-a parte.

Dar per total judeţ Călăraşi, 23% din sumă au primit cei 17 primari ai PSD iar cei 37 de primari PNL au primit 77%.

Noi dacă avem 33% din numărul de primari, cum putem primi de la Guvernul PSD doar 23%? Iar în decembrie a fost 10%, respectiv 90% pentru primarii PNL. A fost mai grav atunci! În 11 noiembrie  a fost 85% PNL şi 15% PSD. Vorbesc strict de judeţul Călăraşi.

Marea mea problemă e că aceşti bani provin din impozitul pe venit. E o discriminare! Noi, UAT-urile PSD am generat bani şi nu s-au întors la noi, cum era normal. Dacă veţi citi Legea bugetului, votată şi asumată de PNL, o să aveţi o surpriză la art.4, alin.6. Din impozitul pe venit pe care l-au micşorat la 6%, prima obligaţie a Consiliului Judeţean este pentru cofinanţare. Păi, eu am dat documentele că am lucrări, am finanţare, am contracte pentru canalizare şi ambulatoriu. Eu nu cer neapărat pentru mine, eu cer pentru lucrările acestui municipiu.

Eu vreau ca liderii de opinie care vin din partea PSD-ului la televizor să combată foarte acid lucrurile astea. Dar nu pe vorbe, ci pe documente! Avem acea ordonanţă de rectificare pe care au dat-o dna. Dăncilă cu Teodorovici. Acolo, cifrele vorbesc! Şi atunci nu mai poate dl. Vâlceanu, sau dl. Tinel, sau dl. Stamulea, marele profesor pe care nu ştiu de unde l-au scos şi p-ăsta, să mai contrazică realitatea. Dar dacă noi nu le arătăm cifrele.... Nu ne batem pentru primarii PSD. Ăsta e marele meu of!

Ce vă spune flerul, încotro se îndreaptă PSD după Congresul din februarie?

După 29 februarie, eu cred că vom avea o conducere colectivă, în jurul domnilor Ciolacu şi Stănescu. Normal ar fi să începem o opoziţie mult mai dură. Dar nu uitaţi că până la 29 februarie se pot întâmpla foarte multe. E posibil să-şi asume răspunderea Guvernul pe acele legi care ştiu că deranjează atât PSD-ul cât şi UDMR-ul şi ALDE. L-am auzit pe Tăriceanu, deşi nu mai am demult încredere în dumnealui, că şi ALDE ar intenţiona să depună o moţiune dacă se desfiinţează SIIJ-ul.

Imaginaţi-vă că dacă se depune moţiunea şi, Doamne fereşte!, nu trece cam ce se întâmplă la noi la Congres. E un examen foarte dur.

Trece moţiunea, atunci această echipă e votată fără probleme!

Noi va trebui să mai judecăm şi pe fapte, să mai terminăm cu vorbele. Eu sunt  de acord cu „venirea” lui Ciprian Pandea, de care a vorbit şi dl. Ciolacu.

Ciprian Pandea a fost un foarte bun secretar de stat. A fost pentru primarii PSD-ului, am afirmat-o de 2-3 ori în presă. Ce mă miră pe mine? El n-a fost dat afară din PSD niciodată. M-aş fi opus vehement oricând s-ar fi întâmplat lucrul ăsta. Nu ştiu ce-l reţine să redevină activ. Pentru că e foarte tânăr. Eu refuz să cred afirmaţiile lui Filipescu potrivit cărora Ciprian ar vrea să se ducă la PNL. Dacă ar fi vrut asta, s-ar fi dus înainte de cele două runde de alegeri în care putea să dovedească, că într-adevăr are forţă în judeţul Călăraşi.

Ori, el n-a făcut lucrul ăsta. Mai mult, comuna condusă de tatăl său a câştigat alegerile prezidenţiale. Pentru mine e un semnal că ce spunea el cândva, că de când s-a născut „suge” lapte pesedist, e adevărat. De mic copil, în casă, el n-a ştiut altceva decât PSD.

E imposibil, ca la o anumită vârstă să uiţi toată copilăria, toată adolescenţa. Vârsta e în avantajul lui. El ar trebui să vadă că dl. Stănescu a fost mazilit şi acum e secretar general interimar. La un moment dat şi dl. Ciolacu a fost marginalizat şi mai sunt alţi lideri într-o astfel de situaţie.

Mulţumim acum lui Dumnezeu că a venit înapoi Tudose, aşa vom câştiga cu 110%. Dacă o fi real, am citit o declaraţie a sa în care spunea că după ce l-a cunoscut pe Ponta, şi-a dat seama cât e de bun Dragnea! Mi-aduc aminte că şi atunci când Ponta era premier, Tudose era la vârful PSD-ului. Oare atunci nu l-a cunoscut?

Cam aşa văd eu lucrurile. Dl. Ciolacu nu va avea contracandidaţi, cu toate că eu mi-aş dori. Dl. Ciolacu a spus că ar vrea să se candideze pe moţiuni, cu echipa în spate. Decizia ar trebui luată mai devreme ca acele moţiuni, noi cei care suntem delegaţi, să votăm în cunoştinţă de cauză. Dacă ne vor data 3-4, 5 moţiuni în ziua aia, nici titlurile n-apuci să citeşti. E adevărat că poţi să citeşti echipele. Altfel...

Pe 15 februarie ar fi termenul limită a candidaturilor pentru locale. În ce stadiu sunteţi? Încă mai căutaţi candidaţi?

La nivel judeţean e problema, în primul rând al şefilor de colegii. La mine e domnul Nicolicea pe care-l respect foarte mult dar şi pe care l-am ajutat în egală măsură.

Vreau să vă aduc aminte însă un lucru pe care domnii de la Călăraşi nu vor să-l evidenţieze şi aici mă refer la Iulian Iacomi şi Roxana Paţurcă. În Colegiul 5, PSD a câştigat europarlamentarele dar şi turul 2 al prezidenţialelor. E drept, numărul de voturi de la Olteniţa şi de la Chirnogi a contat în coşul acesta al Colegiului. Dar e singurul colegiu în care am câştigat alegerile cu peste 50%. Eu cred că e destul de important!

Deci, eu îl voi ajuta în continuare pe domnul Nicolicea. Se prefigurează la Ulmeni şi Chirnogi un succes aproape sigur dar în restul...vă spun sincer că şansele sunt mici. Când vezi cât au asfaltat primarii de la Spanţov şi Chiselet, e greu să-i mai baţi când tu le-ai dat atâţia bani ca să facă asemenea lucrări. Dar asta nu înseamnă că nu ne vom bate pentru fiecare vot. Pentru Consiliul Judeţean dar şi pentru Consiliul Local. Aşa cum am avut viceprimar la Chirnogi şi a reuşit să obţină un număr important de voturi câştigând alegerile, poate vom reuşi să obţinem mandate de viceprimar măcar în două comune. Asta ar fi ţinta!

Aici la Olteniţa, nu e încă validată candidatura mea. Dar v-am anunţat demult că voi candida, urmează să facem un Birou Executiv până la finele lunii în cadrul căruia am să-mi anunţ candidatura. Desigur, voi întreba cine mai doreşte să candideze iar dacă vor fi doritori, normal, se va supune la vot.

Dacă veţi pierde, veţi candida pe un alt partid?

Sub nicio formă! Eu am afirmat de multe ori că de la PSD, plec acasă. Râdeaţi când vă spuneam asta prin 2010, când ieşise vorba că o voi urma pe Oana Mizil nu ştiu unde.

Dar şi ispitele erau mari, nu?

Sigur că da. Credeţi că acum nu sunt curtat? Haideţi să vă dau o informaţie fără să vă dau şi nume. Astă vară, eram împreună cu soţia la Popasul Pescarilor şi luam masa cu soţia. Doar noi doi la masă. A venit spre noi un important lider naţional al PNL care mi-a propus să fiu candidatul PNL-ului în 2020 la alegerile locale

V-a stat peştele în gât?

Acel cetăţean ştia prea bine că eu plec acasă şi nu la un alt partid. Dar a făcut o ultimă încercare. M-a măgulit efortul său, ceea ce înseamnă că mă apreciază. Ştie că am potenţial. Dacă ai potenţial nu înseamnă ai câştigat şi alegerile. În vară va fi o bătălie destul de aprigă.

N-a fost o inivitaţie făcută din complezenţă. Sunteţi totuşi la al doilea mandat, aveţi o serie de realizări bifate, aveţi şi experienţă pe tărâmul administraţiei publice locale...

Probabil. Mai ales că voi avea şi un contracandidat pe unul care a fost 8 ani primar dar care nu vrea să spună nimănui, nicăieri, ce a făcut în cele două mandate. Dacă a ridicat măcar o clădire. Am fi văzut-o şi noi acum. Probabil că din acest motiv nu vrea să vorbească pe marginea acestui subiect.

Erau alte vremuri atunci...

Doamne, dacă eram eu primar atunci...Să fi prins perioada 2000 – 2010 sau chiar 2012. Erau alte timpuri dar şi mai mulţi bani decât acum.

În momentul de faţă, fără să-mi daţi vreun nume, mă refer la contracandidaţi, credeţi că unii vor candida doar ca să obţină vreun job? Sau doar să epateze? Să se afle în treabă?

În afară de unul singur care zice el că are şanse, pentru ceilalţi şansele sunt foarte mici. Speră să obţină un mandate, două de consilier local şi în baza lor să pretindă anumite lucruri. Care pot fi realizabile sau nu.

Cu un deget ar vrea să prindă o mână întreagă…

Fără discuţie!

Nu e cam păgubos genul ăsta de a face politică?

E părerea lor. Uneori dă rezultate alteori nu. Mi-aduc aminte că în 2004, PSD obţinuse vreo 9 mandate de consilier local. Alte 4 partide au avut 10 şi mai era unul cu un singur consilier. Ne-am rugat îndelung de el dar n-a vrut. Şi a fost pus până la urmă un viceprimar de-al lor. Deci se întâmplă şi lucruri de genul ăsta.

Să revenim la PSD. S-a vorbit duminică de trecut, prezent, viitor, toată lumea la un loc în partid. Au vreo acoperire toate aceste vorbe?

Eu sunt unul, de pildă, care susţine reconcilierea în legătură cu toţi cei care au plecat din partid. Mă rog, aproape toţi. Eu, de departe, îi consider oameni foarte valoroşi. Dar nediscutând cu dumnealor, concret, nu vă pot spune ce gândesc. Mi l-aş dori neapărat în partid pe Liviu Muşat, de la ADR, pe Marian Drăgan. Cu toate că n-are acum trecere la PSD, l-aş vrea înapoi pe Ion Ştefan. Sau pe Virgil Diaconu. Să nu mai vorbesc de doamnele pesediste. Se lăuda odată Jipa cum şi-a făcut majoratul în PSD, partid în care a stat peste 20 de ani. Mă refer şi la Camelia Dinu, la Dana Traian, Gabi Dragomir, etc. Toate aceste persoane, o parte dintre ele personalităţi, au cel puţin 100, 200 de voturi pentru ce au făcut în municipiul Călăraşi. De exemplu Drăgan din poziţia pe care a avut-o, a ajutat multe firme călărăşene. Liviu Muşat, în calitatea sa de directr ADR, a sprjinit foarte mult economia judeţului Călăraşi, atrăgând investiţii mari în zonă.

E doar o listă pe care am încropit-o rapid. Nu am căderea să mă erijez în cunoscător pentru că adevăratele probleme sunt acolo, la Călăraşi. Dar eu aş risca o discuţie cu fiecare în parte. Poate însă unii dintre ei nici nu mai vor să audă de PSD. Insist şi spun totuşi că o discuţie n-ar strica.

Aţi observat că nu l-am menţionat pe Ciprian Pandea pentru că v-am spus mai devreme că el este pesedist. Nu e plecat din partid.

Ce mesaj aţi avea pentru el?

Să-şl bage picioarele în apă rece şi să gândească lucid. N-are voie, la inteligenţa pe care o are să aibă resentimente. Din păcate pentru mine, eu n-am avut o relaţie bună cu domnul Tărăcilă căruia îi transmit şi pe această cale La mulţi ani de ziua sa. N-am reuşit la vremea aia să-l fac să aibă încredere în mine. Despre domnul Tărăcilă am curaj să affirm că e o persoană pe care o stimez şi o respect cel mai mult din tot judeţul. Vorbesc pe linie politică. Pentru că domnul Tărăcilă a făcut foarte multe lucruri bune pentru organizaţia judeţeană. Că era loc şi de mai bine…Şi în cazul meu s-ar putea spune acelaşi lucru.

Cam asta aş dori să facă şi Ciprian. Să judece cu mintea la rece şi nu emoţional. Pentru că emoţional, nu vom ajunge nicăieri, niciodată!

Mulţumesc.

    

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.