P. Ţone: Nu mă voi lăsa antrenat în acest joc pe care ei îl propun

P. Ţone: Nu mă voi lăsa antrenat în acest joc pe care ei îl propun

Primarul Olteniţei, Petre Ţone vorbeşte în interviul de mai jos, de problemele curente ale instituţiei pe care o conduce, prezentând o parte din lucrările ce se execută la nivelul municipiului.

În altă ordine de idei, Ţone s-a referit şi la scandalul bannerelor, creat artificial de Milescu&Co care nu doresc în ruptul capului să respecte deciziile democratice asumate în cadrul Consiliului Local. Fostul primar care a intrat în istoria oraşului după ce a aprobat vânzarea unei bucăţi de străzi firmei administrate de soţia sa şi în care figura ca asociat se isterizează pur şi simplu pe reţelele de socializare doar – doar va provoca Executivul ca să devină ulterior el şi fanii lui din PNL victime ale „reginului Ţone”.

Domnule primar, v-am găsit, din nou, pe baricade la Primărie, cu puţin timp înainte de declanşarea campaniei electorale, dar nu cred că asta este prioritatea dumitale, să-i zicem,  zero ci felul cum este administrate comunitatea. Ce noutăţi ne aduceţi?

Petre Ţone: Prea multe noutăţi nu sunt. În legătură cu Primăria, avem lucrări  în executare extraordinar de frumoase. Lucrăm la amenajarea, între două blocuri în spatele ANL-ului, care va fi o zonă superbă. În paralel, lucrăm la acea canalizare care necesită un volum foarte mare de muncă. E vorba de canalizarea din zona Olteniţa Nord, acolo unde vom asfalta şi cele 7 străduţe unde am băgat canalizare. Şi în Cartierul Nou, la spital am reuşit să băgăm toate tuburile de canalizare, urmează să legăm pompele. E o muncă destul de complicată pentru că avem străduţe, de exemplu în Olteniţa Nord, în care lăţimea este de 3m. Vă daţi seama că e destul de dificil, cu maşini mai grele, am avut de montat stâlpi. Dar nu ne văităm, astea sunt greutăţile.   

Şi mai avem strada Digului. De când sunt primar, nu am întâlnit o stradă atât de greu de executat lucrările pe ea. Dar, suntem în grafic, eu cred că în maxim o lună de zile vom fi gata atât cu carosabilul cât şi cu trotuarele.

În rest, lucrurile curente. Dăm cu soluţii pentru combaterea ţânţari lor, de cel puţin 3 ori pe săptămână. Pentru că e o perioadă foarte caldă şi avem această problemă a ţânţarilor din cauza Dunării şi a Argeşului şi încercăm să ţinem cât mai curat oraşul. Din păcate avem probleme cu mai mulţi oameni dar de aia sunt făcute problemele ca să încercăm să le rezolvăm.

Astăzi (n.r. 12 august) am avut o întâlnire cu toţi directorii de şcoli. Mai sunt exact 31 de zile şi încep şcolile. La ora asta nimeni nu ştie cum se va întâmpla.

Am stat de vorbă cu fiecare director în parte, am înţeles ce probleme au, ce putem noi rezolva şi i-am sfătuit ce trebuie să facă dumnealor să rezolve problemele care ţin de minister. Dumnealor va trebui să ceară efectiv aparatura necesară, dacă va fi nevoie, să avem parte online, parte la şcoală. De exemplu la cele 3 licee avem foarte mulţi elevi din preajma localităţii Olteniţa, din comunele limitrofe. Acei copii sunt zone unde nu au internet, trebuie să le creăm posibilitatea să înveţe online.

Eu sunt adeptul venirii la şcoală. Sunt multe de făcut.

În legătură cu combaterea COVID-ului, pe lângă faptul că săptămâna asta am spălat din nou toate trotuarele, le-am promis tuturor directorilor, cu o săptămână înainte de începerea şcolii vom dezinfecta absolut toate clasele din toate şcolile şi din toate grădiniţele pe care le avem pe raza municipiul Olteniţa. Nu este o muncă uşoară, nu e o bagatelă, pentru că necesită în primul rând timp, multă seriozitate şi responsabilitate. Asta nu poţi să o faci, în dorul Lelii, pentru că e vorba despre copii. Apropos de copii, mă mândresc cu un copil, cu toate că nu am niciun merit, meritul meu e poate că le-am pus la dispoziţie un stadion foarte frumos, o bază sportivă frumoasă. Un profesor chiar dedicat, e vorba de profesorul Secătureanu, sâmbăta trecută, la Campionatele Naţionale a scos un copil de 16 ani campion naţional. Este vorba de Sorin Cristian Pricopie pe care o să-l invit şi la Primărie şi am de gând să propun premierea lui în Consiliul Local. Bineînţeles că nu avem sume mari dar cât vom putea să dăm şi acestui copil, campion la atletism, 400 m plat.

Nu m-am aşteptat, probabil că aţi citit şi dumneavoastră pe internet, ca un fost primar să nu respecte o decizie a primarului în funcţie. Prin cererea venită de la PNL Călăraşi, îmi solicita 10 bannere. O scurtez pentru că m-am săturat să tot vorbesc de lucrul ăsta. I-am somat, le-am adus la cunoştinţă că trebuie să respecte ce am hotărât noi, consilierii. Le-am dat în primă fază 4 bannere jos, că puseseră 12 în loc de 6. Drept represalii, a considerat dl. Milescu să le pună sâmbătă, nu le-a pus noaptea ca hoţii dar le-a pus sâmbătă şi duminică, ştiind că nu se lucrează la Primărie în aceste zile. A pus 22! Se comportă de o manieră incalificabilă! S-au dus cu o gaşcă, cu oameni despre care cred eu că nu au nimic de-a face cu legea, să-i timoreze pe cei care dădeau bannerele jos. Le-am făcut cunoscut, le-am acordat timp să-şi dea bannerele jos, să respecte decizia autorităţii locale. Însă nu vă spun ce mi-au povestit oamenii, ce invective, ce înjurături... Ori asta face un fost primar care ştie ce înseamnă o decizie a unui primar în funcţie? Aşa vrea să conducă Primăria? Pe principiul de gaşcă, pe principiul de a da cu pumnul? Se plângea de exemplu pe internet că „în oraşul meu nu pot să... nu ştiu ce să fac”. Păi, nu e oraşul tău dle. Milescu, oraşul este al oamenilor, al tuturor celor care locuim aici. Eu sunt olteniţean, născut, crescut. Tu eşti provenit, şi tu vrei să fie oraşul tău? Ne-am săturat de câte ori ziceai că tu eşti stăpân. Nu eşti, mă, stăpân! Noi când ajungem în funcţia de primar suntem în slujba celor care ne-au votat. Nu ei sunt supuşii noştri! Poate-ţi intră odată în cap! Am văzut că ai aderenţi. Să fii sănătos! Dacă oamenii vor să fie conduşi cu biciul, în stil de vechil, nu au decât să te voteze. Eu nu cred că se va întâmpla aşa ceva.

În Consiliul Local, aţi hotărât numărul de spaţii alocate partidelor pentru a-şi amplasa bannere?

Petre Ţone: E impropriu spus pentru că nu a făcut obiectul unei Hotărâri de Consiliu. Am discutat cu absolut toţi consilierii la şedinţă, fără să se consemneze nicăieri, pentru că nu este apanajul Consiliului Local să stabilească lucru ăsta. Doar al Executivului: al primarului în funcţie, al viceprimarului, secretatului, colectivului de conducere al Primăriei.

Doar că eu am discutat cu ei. Fiind un oraş mic, dacă punem câte 6 bannere PSD şi PNL, sunt 12. Mai sunt 8 candidaturi de care ştim astăzi, da? Şi am hotărât pentru partidele mici câte 3. 24+12= 36. Păi, restul unde să pună? Oraşul este destul de mic. Apropos de lucrul ăsta, un partid mai micuţ care şi-a pus 4 bannere, am dat unul jos.

Liberalii au fost de acord cu propunerea asta?

Petre Ţone: Da, nu a comentat niciunul din cei 5 consilieri pe care îi are PNL-ul. Pe unul dintre ei, mâna dreaptă a lui Milescu, e vorba de liderul spoitorilor, din ce am auzit Milescu i-a promis funcţia de viceprimar, l-am întrebat: măi Gheorghe, tu ai fost de faţă, de ce nu ai obiectat, mă? De ce nu ai spus să punem fiecare câte 10, să punem până la Chirnogi, sau până la Valea Roşie? Nu a comentat deloc. Gheorghe este rodat, e la al 4-lea mandat de consilier. Ştie să tacă, să nu-şi acuze şeful. I-am spus să le dea jos pe cele care vor ei, nu le spun eu, doar să ne conformăm la ce am hotărât noi, cu toţii. Păi dacă voi puneţi 12, PSD-ul poate să pună 20. Unde ajungem dacă voi încălcaţi Legea? Ce să vă spun, că au ajuns să cheme poliţia la 112 pentru că se dădea un banner jos?

Eu m-aştept ca cel care a sunat la 112, cu nume şi prenume, să fie amendat. Datul jos al unui banner nu comportă apel de urgenţă. A ocupat o linie de urgenţă cu o prostie. Ba a doua oară când a sunat la Poliţie l-au şi întrebat pe Milescu: „Domnule, dar nu vezi că au dreptate? Nu ai dreptul decât la 6?”

Ăştia sunt, nu am ce să le fac. Eu nu mă voi lăsa antrenat în acest joc pe care ei îl propun.

Probabil că tactica lor se referă doar la a provoca Executivul astfel încât ei să devină victime...

Petre Ţone: Eu nu vreau să intru în acest joc. Am făcut corespondenţă, am comunicat la Poliţie. Nu am vrut deloc să-mi exercit puterea în mod arbitrar. Nu. Eu nu sunt aici să mă răzbun nici pe liberali, nici pe mai ştiu eu cine, pe USR. Ştiţi că cei de la USR au promovat acea iniţiativă “Fă penali în funcţii publice!”. La Olteniţa, USR-ul îl susţine pe Milescu. Trageţi dumneavoastră concluzia, că din ce-mi aduc eu aminte parcă a fost condamnat. Aşa este. Să fie sănătoşi! Nu ne putem opune şi nu vreau să mă opun. Doamne fereşte! Eu vreau exact cum le-am scris în adresă. Eu sunt obligat să asigur tuturor competitorilor electorali aceleaşi şanse. Acum regret că nu i-am lăsat pe toţi cu câte 6 bannere pentru că au şi ei aceeaşi şansă ca noi toţi.

V-aţi fi sufocat vizual...

Petre Ţone: Da, dacă mă gândeam vreo secundă că cineva nu respectă, aşa făceam. Se ocupau toate spaţiile. Unde mai punea dl. Milescu 22 de bannere? E o sfidare la adresa bunului simţ. Eu întreb, Doamne fereşte!, bat în lemn, dacă ajunge primar aşa va conduce? I-ar conveni ca deciziile pe care le ia să nu fie respectate de nimeni?

De ce sunteţi surprins, în calitate de primar a vândut firmei soţiei sale o bucată de stradă.

Petre Ţone: Pentru mine e de domeniul trecutului, Justiţia s-a pronunţat. Atâta l-a dus mintea, atâta a făcut. Că se pare că nu-l dă mintea afară din casă. Atâta are.

Haideţi să vorbim şi de lucruri mai serioase. La spital ce mai e?

Petre Ţone: La spital avem 12 testaţi pozitiv COVID din Olteniţa. Pentru că eu fac disociere clară între a fi testat şi a fi bolnav. Am avut un caz, auditorul din primărie, care a stat 8 zile degeaba în spital. I-au făcut 3 radiografii la plămâni în perioada asta, deci l-au iradiat de 3 ori, după câteva zile i-au făcut testul şi a ieşit negativ. L-au trimis acasă. Mi-e frică de acest virus. Sunt la vârsta la care nu poţi să ignori dar nici nu pot să nu văd lucrurile astea.

Avem bolnavi în spital din tot judeţul, de la Belciugatele, de la Ileana, foarte mulţi de la Călăraşi, din comunele limitrofe, testaţi COVID. Noi suntem spital suport COVID, din păcate pentru noi, oamenii ceilalţi...

Unde sunt trataţi?

Petre Ţone: Avem şansa că mai avem un spital, la Alpha Clinic, cu 30 de paturi. Au şi o clinică de diagnostic foarte bună şi un centru cu medici suficienţi unde se fac şi analize şi consultaţii, iar cazurile speciale le bagă în spitalul lor. Un microspital cu 30 de paturi. Avem această şansă dar altfel, iertaţi-mă, era o problemă mare, mare de tot.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.