P. Ţone: Când va fi să plec, mă duc acasă!

P. Ţone: Când va fi să plec, mă duc acasă!

În calitate de vicepreşedinte la nivel judeţean, Petre Ţone a vorbit în interviul de mai jos,  despre PSD Călăraşi, comentând şi ultimele două evenimete din tabăra social – democraţilor: posibila revenire în partid a lui Ciprian Pandea, care ar fi purtat câteva discuţii în acest sens cu câţiva lideri şi „trecerea” în PNL a fostului nr. 2 din partid, George Chiriţă, dispus chiar să candideze în toamnă pentru Primăria Roseţi, condusă efectiv din 2000 de Nicolae Râjnoveanu, omul care l-a susţinut îndeaproape pe actualul consilier judeţean.

Domnule primar, aş dori să ne spuneţi care sunt ultimele noutăţi din partidul pe care-l reprezentaţi, în calitate de vicepreşedinte la nivel judeţean.

Nu avem noutăţi, ne uităm şi noi la televizor şi vedem ce vedem. Şi uneori şi eu sunt „super – încântat” de ceea ce văd. În rest, ce să vă spun... Aşteptăm şi noi pentru că nu ştim nimic, de azi pe mâine.

La nivel judeţean, să sperăm că totul e bine. Acum nu putem să vorbim despre nimeni pentru că din cauza pandemiei noi nici acum nu ne putem întâlni într-un BEJ. Eu ţin legătura cu BEx-ul de la Olteniţa doar discutând direct cu unul, maxim doi. Ori nu aşa se iau hotărârile, nu aşa ar trebui să se discute. Noi n-am stabilit nici la ora asta lista de candidaţi pentru Consiliul Local sau lista pentru Consiliul Judeţ. Cine crede că-i o listă uşor de întocmit, la judeţ, se înşeală amarnic.

S-a vorbit în ultima vreme în partid de o posibilă revenire a lui Ciprian Pandea. Aveţi vreo poziţie faţă de această stare de lucruri?

Eu n-am nicio poziţie faţă de el. Dar dacă vreţi vă răspund extrem de sincer chit că va deranja pe mulţi dintre actualii şefi din PSD. Eu m-aş bucura să vină! Dar mi s-ar părea extrem de corect, venind el, îl recuperăm şi pe taică – su, primar PSD de 30 de ani. Dacă l-ar urma pe fiul său, nu cred că cineva i-ar putea face vreun proces de conştiinţă.

Dacă Ciprian se întoarce, automat domnul primar Pandea rămâne la locul lui.

Eu spun că dacă Ciprian revine, trebuie s-o ia de jos, din nou. Trebuie să convingă, iarăşi. Eu am fost foarte nedreptăţit de conducerea PSD-ului. În 2000, nu mi s-a permis nici măcar să candidez că ştiau că voi câştiga la pas. Nu mi s-a permis să candidez dar asta n-a însemnat că ar fi trebuit să plec în altă parte.

Dar el a făcut-o...

Despre asta e vorba. Deci, eu cred că el poate reveni, s-o ia din nou de jos. Eu am mare încredere în calităţile lui.

Se aude că ar reveni dar să primească ceva la schimb.

Nu pot să cred că în situaţia în care este, poate să pună condiţii. La bursa zvonurilor, uneori, mai încerci şi marea cu degetul, deşi ştii că n-ai nicio şansă. Pentru mine nu e edificator. Ar fi dacă în prima şedinţă a Delegaţiei Permanente când va trebui să acceptăm revenirea lui, dacă va fi pusă în discuţie aşa ceva, să ni se spună „Revin, dar...”. Şi atunci am putea discuta cu cărţile pe masă. Dar întreb: Dacă-i o funcţie atât de importantă, pe care din cei care au stat zi de zi aici îl neîndreptăţim?

Se pare, spun colegii dvs. că ar fi solicitat prima poziţie la Camera Deputaţilor.

Eu zic să fim serioşi.

Ştiu că în martie, atunci când a ales să meargă în PNL, n-aţi avut vreo reacţie contondentă. Aţi „consemnat” evenimentul şi cam atât.

Şi acum vă spun că n-am fost de acord cu plecarea lui. Nici acum n-am de gând sp-l critic. E dreptul lui de a alege doar că a făcut-o la nervi, sub presiune. Dar nu pot eu influenţa alegerile cuiva. Fiecare îşi croieşte un drum în viaţă, respectând nişte valori. Eu atunci, la o cafea, am întrebat: Cum naiba se împacă social – democraţia cu liberalismul? Cum să trci pe loc dintr-o parte în alta?

Ştiţi foarte bine de câte ori am fost eu rugat să trec la liberali şi ce mi s-a oferit. V-am dat o declaraţie în 2010 când mă tot criticaţi că o susţineam pe Oana Mizil. Iar eu am răspuns, chiar şi în 2011 după ce am venit de la Bruxelles când toată presa spunea că ne-a dus Oana acolo ca să de îndoctrineze pe mine, pe primarii de la Roseţi, Ileana şi mulţi alţii, că eu când voi pleca, mă duc acasă. Viaţa a dovedit că deşi am susţinut-o pe Oana Milzil, n-am trădat partidul. Sub nicio formă!

Apropos de dl Râjnoveanu, unul dintre cei mai performanţi primari PSD, se va trezi, după toate probabilităţile „concurat” de un coleg de-al dvs. care cochetează pe faţă cu PNL. Mă refer la consilierul judeţean George Chiriţă. Cum comentaţi această situaţie?

Mi-e greu s-o şi înţeleg. Pentru că această susţinere a lui George Chiriţă faţă de PNL e de ceva vreme. D-aia a fost menţinut la AFIR. E vorba de câteva luni bune. Din ce ştiu eu, el face parte din organizaţia de la Roseţi. Eu l-aş întreba pe dl Râjnoveanu: De ce? Pentru că el este consilier judeţean. Dacă el vrea să-l concureze pe dl Râjnoveanu, în faţa căruia nu cred că are vreo şansă, nu înţeleg de ce s-a complăcut în situaţia asta. De ce n-a luat taurul de coarne, să-l cheme şi să-l întrebe: Ce aud eu despre tine? Tu ai fost cu liberalii? Tu mă reprezinţi pe mine! În Consiliul Judeţean el n-a ajuns trimis şi de comuna Roseţi reprezentată de Râjnoveanu? Ba da! Dar dacă dl Râjnoveanu s-a complăcut în situaţia asta... Eu cred că dumnealui a luat-o ca pe-o glumă şi nu-i dă nicio şansă. Aşa cred. Dar ştie domnul primar mai bine ce are de făcut!

I-aţi fi retras sprijinul politic?

Eu? În secunda 2! Aţi auzit de vreun caz asemănător vreodată la Olteniţa? Nu uitaţi că eu conduc această organizaţie de vreo 20 de ani.

Deci aţi fi propus excluderea din partid.

Fără nicio reţinere! Dar, mai întâi de toate, aş fi avut o discuţie lămuritoare, m-aş fi documentat pentru că ştiţi cum e şi cu „şopârlele” astea. Şi dacă aş fi avut convingerea că este aşa, în secunda imediat următoare aş fi propus îndepărtarea sa din partid. Să nu vă spun că la mine au ajuns nişte vorbe, nu ştiu dacă sunt adevărate, că i-ar fi spus dlui Râjnoveanu că-i propune funcţia de viceprimar. E o glumă sinistră! Cum să faci aşa ceva? Cum să-i propui omului care e numărul 1 şi pe linie de partid dar şi linie profesională să se dea la o parte ca să devină sublaternul tău?

Vorbim şi de caractere aici?

Probabil că da. În fine, asta e!

Nu-i ciudat că anumiţi oameni, din politică, se duc, revin, fac glume mai mult sau mai puţin sărate, reuşite, realizează că dau greş, după care cer înţelegere şi vor s-o ia de la capăt. Ce e asta?

În ceea ce mă priveşte, m-am întors în partid după 2 ani şi jumătate când ne-am certat în 1996. Eu sunt din 1994 în acest partid. În ’96 trebuia să fiu pe lista de consilieri locali şi atunci ne-a fost impus în calitate de candidat Ştefan. Noi îl vroiam pe cel care era la Garda Financiară. M-am supărat, n-am mai vrut nimic atunci. M-am întors în 1999 pentru că efectiv n-aveam ce să fac ca să-mi acopăr timpul. Aveam firme dar...Am revenit şi de atunci n-am mai plecat!

Fiecare are un interes. George a avut şi el un interes. Nu e rău. Dar a ajuns director datorită PSD-ului...

E la îndemâna oricui să-şi vinzi principiile, credinţa politică în schimbul unui pumn de bani, pentru un salariu?

Nu. Aşa cum vă spuneam mai devreme, când va fi să plec, mă duc acasă.

Deci asta ar fi la îndemâna caracterelor mici?

Vă spuneam că eu nu-s ofertat de azi, de ieri de Filipescu. Ci de ani de zile, cu mult înainte să devin primar. Ei, liberalii, au avut neşansa ca din ’90 încoace să nu fi avut primar. Şi din acest motiv au luat în calcul şi varianta asta. Să candidezi pentru PNL.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.