Miercuri după-amiază a fost iureş în Consiliul Local, mai exact în cadrul primei şedinţe ordinare de plen din acest an. Proiectul de hotărâre privind modernizarea B-dului Nicolae Titulescu, o arteră destul de importantă care leagă B-dul Republicii de Str. Bucureşti, a stârnit polemici intense între consilierii PSD şi iniţiatorul proiectului, primarul Dan Drăgulin. Strâns uniţi în jurul lui Marius Dulce (probabil ia în calcul o nouă candidatură pentru Primărie în 2020), Dumitru Ariciu (pe care primarul Drăgulin l-a desemnat chiar dirigente de şantier onorific ca să supravegheze modul în care se vor desfăşura lucrările, având în vedere că e un dezvoltator imobiliar în Bucureşti) şi Alex. Chiriţă (despre care se vorbeşte în partid că ar putea fi candidatul PSD pentru Primărie peste 2 ani şi jumătate!), consilierii PSD au reclamat faptul că suma ce va fi alocată investiţiei, în mintea unora probabil megalomanică, de 9.033.680 lei, depăşeşte cu mult posibilităţile bugetului local, considerând că banii pot fi utilizaţi pentru realizarea unor alte obiective de infrastructură care n-ar mai suporta amânare. În zadar s-au străduit Drăgulin şi reprezentanţii proiectantului, SC Komora, să ofere argumente economice, tehnice în favoarea realizării acestui obiectiv. Pesediştii l-au luat pe „nu” în braţe şi beneficiind de sprijinul unui fost primar, Nicolae Dragu, în prezent consilier PDS, au reuşit să blocheze validarea Proiectului de Hotărâre. Deh, o mare realizare!
Proiectul de modernizare a B-dului N. Titulescu e până la urmă o chestiune de oportunitate. Altfel spus, de ce Executivul să direcţioneze banii acolo şi nu în altă parte. Doar că o astfel de abordare între Puterea şi Opoziţia locală va avea consecinţe nefavorabile nu doar pentru aleşii locali. Cei mai afectaţi vor fi cetăţenii care aşteaptă, în baza impozitelor şi taxelor locale pe care le achită, să trăiască într-un oraş mai bun, mai curat, mai frumos.
După 2 ani de „lâncezeală” politică prin Consiliu, în care n-au susţinut, n-au văzut, n-au spus, n-au criticat mai nimic şi pe nimeni, consilierii PSD au ieşit la rampă în acest an dând tonul pârdalnicei de campanii electorale din 2020. Vor urma doi ani de „contre”, polemici inutile, certuri, circ într-un cuvânt, în defavoarea cetăţeanului care aşteaptă lucruri concrete. Obiective finalizate! Pentru aleşii locali PSD nu contează, prin urmare, că e prea devreme pentru circ, important e că prin prisma celor 8 voturi pe care le deţin, pot pune piedică oricărei iniţiative de modernizare a oraşului venită din partea Executivului, pretinzând că orice investiţie demarată şi finalizată va fi fructificată electoral de Drăgulin şi PNL.
Strategia adoptată de aleşii locali PSD (3-4 vocali, restul, mâini moarte!) seamănă izbitor cu cea a colegilor lor din Consiliul Judeţean. La fel de previzibilă dar şi de „neproductivă”! Şi acolo există 2-3 minţi strălucite care au decis să facă opoziţie doar de dragul jocului politic şi nu neapărat în beneficiul cetăţeanului, doar – doar vor „opri” ascensiunea lui Iliuţă şi a PNL-ului, tot în 2020.
Aşa se face că în toamna anului trecut, în 2-3 rânduri, Vîrtejanu şi Chiriţă au ieşit în prim plan, s-au manifestat plenar cu argumente puerile, lipsite şi de formă dar şi de fond, sfârşind într-un ridicol de toată frumuseţea. Bunăoară, episoadele BRCT şi Varianta Nord (în sensul preluării de către CJ de la primărie ca să fie reabilitată cu fonduri guvernamentale de la Ministerul Transporturilor!) au lăsat urme profunde stârnind râsul în Consiliu.
Populat din nefericire cu o serie de ageamii politici, dar dornici de parvenire, PSD, la Călăraşi vrea să facă opoziţie dar...nu ştie! Nu-i suficient să te foloseşti obsesiv de votul „împotrivă” doar ca să-ţi chiverniseşti resursele şi aşa restrânse pentru o bătălie electorală directă, programată peste 2 ani. Un partide de opoziţie serios oferă şi argumente, soluţii, noi proiecte, desigur toate în beneficiul cetăţeanului şi nu al partidului. Dacă va continua pe acest drum, în 2020, PSD riscă să rămână pentru alţi 4 ani într-o opoziţie în care s-au afundat din 2004 şi până în zilele noastre. Mâine – poimâine se fac 16 ani de amară opoziţie, ceea ce nu-i de colo!
Disperarea este evidentă iar această stare ar putea să înceţoşeze şi mai mult minţile unora în perioada imediat următoare!