Guvernul României a aprobat joi memorandumul prin care se creează cadrul legal pentru desfășurarea activităților de predare a limbii române și susținerea cursurilor de cultură și civilizație românească în unități de învățământ preuniversitar din străinătate, prin corpul instructorilor de limbă, cultură și civilizație românească din cadrul Institutului Limbii Române.
“Astfel, copiii românilor plecați în afara țării au un motiv în plus pentru care își pot însoți părinții în țările în care aceștia muncesc. Copiii trebuie să aibă șansa de a învăța limba maternă indiferent unde locuiesc!”, a scris pe Facebook senatorul PSD Călărași, Nicușor Cionoiu.
Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii și tinerii din comunități de români stabilite în 8 țări din Europa vor continua și în viitorul an școlar.
Fie că trăiesc și studiază în Spania, Italia, Belgia, Portugalia, Irlanda, Franța, Germania sau Marea Britanie, copiii și tinerii de origine română care doresc să rămână și astfel atașați valorilor naționale au posibilitatea să urmeze aceste cursuri.
Este un curs opțional, de două ore pe săptămână, adaptat nivelurilor de învățământ (grădiniță, primar, secundar) despre limba, cultura și civilizația românească.
Pentru anul școlar 2024/2025 vor fi organizate 866 de grupe de copii sau tineri, cu vârsta între 3 și 18 ani, în 542 de școli. Cele mai multe grupe vor fi în Spania (453 de grupe) și Italia (248 de grupe), acolo unde se află și cele mai mari comunități de români.
În anul școlar care tocmai s-a încheiat, cursul a fost urmat de aproximativ 10.500 de copii și tineri de origine română.
Acest Program derulat de Ministerul Educației împreună cu Institutul Limbii Române a început în anul 2007 și s-a extins, treptat, ajungând, iată, să fie predat în 542 de școli din Europa.
Fondurile pentru susținerea acestui program sunt asigurate de la bugetul de stat, în acest sens fiind necesară o suplimentare de 7,5 milioane de lei.