N. Rîjnoveanu: Nu m-aşteptam din partea lui să procedeze astfel. Va primi un răspuns pe măsură din partea cetăţenilor comunei Roseţi

N. Rîjnoveanu: Nu m-aşteptam din partea lui să procedeze astfel. Va primi un răspuns pe măsură din partea cetăţenilor comunei Roseţi

Nicolae Rîjnoveanu este primarul localităţii Roseţi care a cunoscut o transformare radicală în cele 5 mandate ale sale. Infrastructura stradală este mai dezvoltată chiar decât cea a municipiului reşedinţă de judeţ. Proiectele de anvergură au fost deja iniţiate şi vizează modernizarea şcolilor, lucrări de apă şi canalizare, introducerea reţelei de gaze naturale, modernizarea iluminatului public şi a distribuţiei de energie electrică. Pe de altă parte, bătălia din septembrie se anunţă încă de pe acum destul de palpitantă în condiţiile în care PNL mizează pe fostul social – democrat, George Chiriţă, un fost apropiat al primarului Rîjnoveanu.

 

Domnule Rîjnoveanu, sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ dar şi cu rezultate deosebite chiar. Ne aflăm în faţa unui nou test electoral la care veţi participa alături de un contracandidat surpriză. Este vorba de colegul dvs. de partid, George Chiriţă, care din câte ştiu nu a fost încă exclus din PSD. Un om pe care-l cunoaşteţi foarte bine, pe care l-aţi susţinut puternic în partid în ultimii ani. Domnia sa şi-a exprimat intenţia de a candida sub sigla PNL. Cum aţi primit această veste? Cum o catalogaţi?

Pentru mine a fost o surpriză. Nu m-aşteptam din partea lui Chiriţă să procedeze astfel. Aşa este, dvs. Ştiţi că eu sunt un om deschis. Şi mai ştiţi foarte bine că l-am susţinut întotdeauna. L-am apreciat…Nu m-aşteptam să trădeze şi să se ajungă în situaţia asta. Adevărul e că în organizaţia judeţeană, el ajunsese pe o pantă foarte abruptă. Eu, întotdeauna, am fost un punct de sprijin pentru el. L-am susţinut ca să n-o ia la vale de tot. Am reuşit cât am putut. Chiar şi în ultima fază când toată lumea ştia că el va candida la Roseţi, mie, unul nu-mi venea să cred ce aud. Am avut cu el o discuţie, chiar intima dacă vreţi să vă spun, pentru că mi se comunicase din partea conducerii partidului că el făcea anticampanie PSD-ului. Am cerut o întrevedere, ne-am întâlnit, undeva, într-un local şi am discutat. Până să începem discuţia, mi-a spus că vrea să candideze. L-am felicitat, e foarte bine că o să candidezi, i-am spus. Dar să ştii că voi candida la Roseţi, a precizat el. Bineînţeles că pentru mine a fost o mare surpriză. Răspunsul numai el îl ştie. La final i-am zis să meargă acasă şi în baie să se uite bine în oglindă şi să-l întrebe pe ăla din oglindă: Oare merită Rîjnoveanu ca să procedez în felul ăsta cu dumnealui?

Întotdeauna, din partea mea, el a avut susţinere. Regret enorm de mult ce a făcut. Iar pentru comportamentul lui o să primească un răspuns pe măsură din partea cetăţenilor comunei Roseţi.

Eu vă mai spun o treabă. Dacă m-aş aştepta ca vreunul din PNL să facă un bine acestei localităţi, măcar în proporţie de 25%, din cât aş dori eu să facă, m-aş da la o parte ca să-i las pe ei. Dar când ştiu că nu-s în stare să facă absolut nimic, chestia asta mă motivează şi mai mult. A încercat, în fel de fel de moduri să racoleze oamenii noştri din organizaţie. Aşa ceva nu va fi posibil. Eu sunt înconjurat de oameni normali, serioşi şi loiali mie şi PSD-ului. Întotdeauna i-am reprezentat cu cinste. Întotdeauna am căutat să mi-i apropii, să înţeleagă fiecare că tot ce ne-am asumat prin program, trebuie şi realizat. Şi pentru asta, ei sunt sprijinul meu!

Este prima oară când, în politică, sunteţi dezamăgit de un apropiat?

Nu, nu e prima oară. Am mai fost dezamăgit şi atunci când Ciprian (n.r. Ciprian Pandea, fost lider interimar PSD) a făcut gestul acela în legătură cu Dragnea fără să ne întrebe în Biroul Executiv. Mai ales că n-a venit să ne ceară părerea. Am avut poziţia mea şi ştiţi foarte bine că am avut un punct de vedere şi la conferinţa partidului. Am avut şi nişte întâlniri personale cu conducerea partidului la Bucureşti.

Întotdeauna am ţinut la acest nume, Chiriţă George. Am ţinut la el. Nu vă spun că am avut o discuţie personală cu domnul Dragnea cu privire la persoana lui şi am cerut, ştie şi domnul Iacomi despre ce e vorba, să-l lase în pace. Că de atunci vroia să-l trimită la plimbare din poziţia de director. Dar am crezut altceva. Se pare că la vârsta mea, mai greşesc şi eu. Pesemne că n-am cunoscut oamenii aşa cum trebuie!

Excludeţi posibilitatea să fiţi ţinta vreunei campanii de denigrare?

E posibil orice! Că asta-i educaţia. Unii sunt învăţaţi să facă fapte bune, alţii să te muşte, să te discute, să te împroaşte cu noroi. Am mai trecut prin momente d-astea. Asta-i campania, te aştepţi să fii încolţit din toate părţile. Am o vârstă, ştiu despre ce-i vorba!

Oamenii dincomuna Roseţi mi-au fost întotdeauna loiali, au fost de acord cu mine, ştiu că-i reprezint cum trebuie. Le reprezint cu cinste interesele. Întotdeauna am zis că eu colaborez cu cetăţeanul în tot ceea ce fac pentru comuna asta.

Nu mai sunteţi primarul etalon al PSD-ului? Nu mai sunteţi acel primar harnic şi muncitor cu care se mândreau?

Eu zic că am rămas acelaşi om. Rezultatele muncii mele se reflectă în ceea ce am realizat. Numai în 2020, am atâtea lucrări de dus la bun sfârşit.

În primul rând s-a terminat lucrarea privind modernizarea stramei stradale. Am terminat tot. Sunt în faza de recepţie finală. Am adresa prin care mi se solicită să formez Comisia de evaluare şi să să încheiem procesul verbal de recepţie. Lucrările sunt bine executate, nu sunt probleme. A doua lucrare în care ne aflăm în plină execuţie, este legată de modernizarea şcolilor. Cele 2 şcoli sunt aproape de finisaj. Ca execuţie, pot să vă spun că ne apropiem de 40% din totalul lucrărilor care se vor derula şi în 2021. Dar o să căutăm să facem ceea ce trebuie ca începerea anunlui şcolar să ne prindă măcar cu interioarele rezolvate ca să ne putem desfăşura activitatea şcolară. În luna septembrie, demarează şi lucrarea de modernizare a terenului de fotbal pentru antrenamente. Suntem în faza de licitaţie, pe SICAP, pentru sala de sport de la şcoală. Proiectul cuprinde execuţie Sală de sport.

Suntem în faza SF pentru introducerea gazelor naturale în Roseţi, la fel şi cu modernizarea iluminatului public şi distribuţie energie electrică.

Am prevpzut lucrări de reparaţii şi extindere la grădiniţă. Acolo vom crea şi un after – school. Deja pentru şcoală s-a rezolvat această problemă. Facem parte din grupul şcolilor care vor oferi o masă caldă la prânz. La şcoala veche, am prevăzut potrivit proiectului, amenajarea sălii de mese.

Deci avem în vedere foarte multe de rezolvat şi vrem să le rezolvăm aşa cum trebuie.

Dau ceva semne de „oboseală” câteva străzi care au fost modernizate în urmă cu vreo 10 ani. Noi trebuie să preîntâmpinăm ca să n-ajungem în situaţia Călăraşiului. Nu vreau ca strama stradală să arate prost. E una din pretenţiile pe care le-am avut.

Iar lucrarea de modernizare reţea de apă şi canalizare e în plină desfăşurare. Zilele acestea vom începe să executăm cele 2 puţuri forate. Se începe cu reţeaua de apă. Se va executa şi un bazin cu capacitatea de 315 metri cubi, ştiind că vechiul bazin, castelul pe care-l avem cu apă realizat în urmă cu vreo 60 de ani, are şi el o valabilitate. Realizâm acest bazin ca să nu rămână vreodată comuna fără apă. Noi ne gândim şi la viitor. Se execută 2 puţuri forate, la ora actuală o să avem 11 foraje. Posibilitatea de captare va fi de 140 – 150 de metri cubi, ceea ce e arhisuficient pentru comuna Roseţi. Vom avea acelaşi sistem de clorinare, acelaşi sistem gazos, acelaşi sistem de ultraviolete cum l-avem şi acum. Va fi o alternativă. Va avea şi grup de pompare care va ridica presiunea în reţea.

Mai aveam o curiozitate domnule primar. V-aţi fi imaginat vreodată, ca om politic, ca om care a fondat acest partid la Călăraşi, la începutul anilor 90, că 2 dintre liderii săi vor deveni subalternii fostului lider al partidului rival?

Eu am nişte principii. Coloana vertebrală să nu ţi-o înconvoi niciodată. E o vorbă veche românească: Unde scuipi, nu lingi! Ca să ajung în situaţia asta, eu, unul, nu mă regăsesc acolo.

Trebuie să înţelegeţi că eu am fost chemat de conducerea PNL-ului, respectiv de Filipescu, acum, vreo 3 săptămâni, înainte de a se duce ăştia acolo.

Deci, după ce am avut o discuţie, noi, în Bex, dânsul cred că are omul lui care-i serveşte anumite informaţii cu provire la organizaţia judeţeană şi mi-a propus să mă duc la PML. Întrebarea mea adresată dânsului a fost: Dacă eu v-aş propune să veniţi la PSD, aţi accepta? Nu, mi-a răspuns. Eh, atunci nici eu nu pot să vin la PNL. Niciodată! Astea au fost vorbele mele.

Dar de ce vă vor în PNL?

Mă vor şi în continuare. Acum dacă accept…

Eu vă întreb de ce credeţi că vă vor, în condiţiile în care sunteţi un pesedist…

Eu ştiu…

Aveţi şi calităţi, pesemne?

Eu zic că am şi calităţi.

Dar primul dvs. defect e că sunteţi pesedist. Cum e posibil ca un pesedist care se transferă la PNL să aibă apoi destul calităţi dar un pesedist în PSD să n-aibă decât defecte?

Întrebarea asta ar trebui să i-o adresaţi dlui Filipescu. Vă dau şi eu un răspuns. Se pare că îndeplinesc toate condiţiile de a fi pe această funcţie de atâţia ani chiar. Judecătorul meu nu e altcineva decât cetăţeanul din comuna Roseţi. Iar eu cred că am făcut ceea ce trebuia să fac şi am făcut foarte multe. La nivel de judeţ, la ora actuală, cred, fără să fiu acuzat de lipsă de modestie, că sunt pe primul loc..

Dezavuaţi gestul celor doi foşti colegi de a se duce la PNL ca simpli “slujbaşi”?

Fără discuţie. Am avut odată o expunere, mi-aduc aminte într-o conferinţă judeţeană, şi a rămas proverbială intervenţia mea cu “sărutul condorului sultanului”. Chiar şi dintre noi s-au regăsit în vorbele mele care au venit şi cu replici. Dom’le, eu am principiile mele şi cu asta basta. Eu cred că sunt sănătoase. Educaţia am primit-o în familie, societatea a avut o mare influenţă asupra mea. Asta e şi se pare că-i benefică. Dacă stau să mă gândesc, sunt un bun model pentru majoritatea cetăţenilor, mai ales pentru cei mai tineri.

Ce mesaj aveţi pentru PNL şi contracandidatul dvs? E adevărat că nu-s mâine alegerile dar acum „la cald” care ar fi gândurile dvs.?

Actualul PNL n-o să fie niciodată la înălţimea marilor săi lideri, a Brătienilor. Niciodată. Mai cred că mulţi dintre ei, nici măcar n-au citit istoria acestui partid.

Altfel, nu ştiu cum s-o regăsi cineva acolo care până acum a stat în PSD. Şulfăneala asta...lasă de dorit. Dvs. nu vedeţi problema cum o văd şi eu? Nişte şulfani, nişte oameni de nimic care pleacă de ici – colo. Se duc acolo, trădează…Nu înţeleg cum îi privesc ceilalţi d-acolo. Cum îi privesc prietenii pe care i-au avut până acum? Susţinătorii lor ce zic? Ce mai cred despre ei? Ce sunt ei? Sunt oameni demni de încredere? Mai au ei vreun viitor politic? Nu cred! Cum se uită la ei, noii lor colegi când ştiu că i-au scuipat până acum? Ziceţi şi dvs.! E normal, oare, să face pasul ăsta?

L-aşteptaţi într-o campanie civilizată...

Fără discuţie! Eu pe el nu-l discut. N-am ce să discut. Nu-l discut că nici nu nerită! De ce să mă frământ de pomană? Asta e! M-a supărat destul. M-am învăţat minte acum!

Mulţumesc şi succes!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.