N. Cionoiu: Vă rog să dispuneți toate procedurile legale pentru a facilita transportul naval pe Dunăre și pentru a susține agenții economici din județul Călărași

 N. Cionoiu: Vă rog să dispuneți toate procedurile legale pentru a facilita transportul naval pe Dunăre și pentru a susține agenții economici din județul Călărași

Recent, senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu a transmis o interpelare având ca obiect “Necesitatea funcționării Punctelor Vamale Oltenița și Chiciu - Călărași” atât ministrului Finanțelor, Adrian Câciu cât și secretarului general al Guvernului, Marian Neacșu. Parlamentarul călărășean susține că “Situația actuală îngreunează și limitează activitatea unor agenți economici semnificativi ce au solicitat efectuarea formalităților vamale dar cărora nu li s-a putut da curs.”

Iată mai jos textul integral al interpelării:

“Ca urmare a numeroaselor sesizări pe care le primesc la cabinetul parlamentar din Municipiul Călărași, de la agenții economici ce își desfășoară activitatea în județul Călărași, vă aduc la cunoștință problemele pe care aceștia le întâmpină în momentul efectuării formalităților vamale deoarece Punctul Vamal Oltenița și Punctul Vamal Chiciu – Călărași nu își pot îndeplini legal atribuțiile de serviciu.

Situația actuală îngreunează și limitează activitatea unor agenți economici semnificativi, precum BUNGE Romania, AGROCHIRNOGI, ADM Romania Trading etc, ce au solicitat efectuarea formalităților vamale dar cărora nu li s-a putut da curs. În momentul în care este necesară efectuarea documentelor de transport naval, navele sunt trimise în Portul Galați unde li se spun că nu aparțin de județul respectiv.

Totodată, conform art. 27 din Ordonanța de Urgență nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a României: “Navele sub pavilion străin care navighează în aval pe Dunărea interioară și urmează să o traverseze cu oprire efectuează controlul la intrarea în țară în Portul Călărași iar pentru ieșirea din țară, în ultimul port din care pleacă dacă este organizat punct de trecere a frontierei sau în portul Galați (...)”. De exemplu, navele care pleacă din Portul Silistra cu destinația Portul Chiciu – Călărași nu pot efectua formalitățile vamale necesare deoarece sunt nevoite să navigheze până în Portul Galați, lucru ce nu este deloc avantajos economic.

Toate aceste impedimente descurajează transportul naval pe Dunăre și afectează economia, transportul pe apă fiind cea mai eficientă variantă pentru mărfurile grele, agregate, cereale, etc., atât pentru navele aflate sub pavilion românesc, precum și pentru navele aflate sub alt pavilion decât cel național.

Având în vedere aspectele semnalate mai sus, consider absolut necesară luarea unei decizii care să reglementeze îndeplinirea atribuțiilor legale de serviciu a Punctului Vamal Oltenița și a Punctului Vamal Călărași. Vă rog să luați în considerare situația actuală și să dispuneți toate procedurile legale pentru a facilita transportul naval pe Dunăre și pentru a susține agenții economici din județul Călărași.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.