N. Cionoiu, interpelare adresată ministrului Dezvoltării: Anumite IFN-uri au sistat procesul de emitere a noilor garanţii cât şi a actelor adiţionale pentru Scrisoarea de Garanţie de Bună Execuţie şi Mentenanţă

N. Cionoiu, interpelare adresată ministrului Dezvoltării: Anumite IFN-uri au sistat procesul de emitere a noilor garanţii cât şi a actelor adiţionale pentru Scrisoarea de Garanţie de Bună Execuţie şi Mentenanţă

În urmă cu o lună, senatorul PSD de Călăraşi, Nicuşor Cionoiu i-a adresat o interpelare ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, cu privire la unele Instituţii Financiare Nebancare care au sistat procesul de emitere a noilor garanţii cât şi a actelor adiţionale pentru Scrisoarea de Garanţie de Bună Execuţie şi Mentenanţă. Iată textul integral al acestei Interpelări:

„Stimate domnule Ministru,

Doresc să vă aduc la cunoştinţă situaţia în care se află anumite Instituţii Financiare Nebancare (IFN) din România şi impactul pe care îl au asupra societăţilor economice care deţin poliţe de garanţie de bună execuţie şi mentenanţă emise de către acestea. Diferitele IFN-uri aflate în imposibilitate financiară obligă societăţile aflate în plin proces de execuţie a lucrărilor ce au încheiat deja poliţe de garanţie să treacă la o altă Instituţie Financiară Nebancară prin încheierea unei noi poliţe de garanţie de bună execuţie fără a se ţine cont de stadiul în care se află lucrările sau de perioada contractată. Acest lucru atrage după sine consistente pierderi financiare a societăţilor în cauză.

Putem lua ca exemplu FONDUL DE GARANTARE ŞI FINANŢARE TRANSILVANIA IFN SA ce refuză emiterea de acte adiţionale şi noi garanţii pentru Scrisoarea de Garanţie de Bună Execuţie şi Mentenanţă, solicitate de anumite societăţi economice. Motivul menţionat de autoritatea contractată este că Instituţia a sistat procesul de emitere a noilor garanţii cât şi a actelor adiţionale până la aprobarea de către Banca Naţională a României a noului plafon de expunere la riscul de credit. Această situaţie se menţine deja de aproximativ 2 luni.

Până la deblocarea activităţii, societăţile economice nu pot înainta la plată situaţiile de lucru. În acest context, domnule Ministru, ce rămâne de făcut dacă Banca Naţională a României nu acţionează pentru rezolvarea acestor disfuncţionalităţi, deşi este autoritate competentă cu privire la reglementarea, autorizarea şi supravegherea prudenţială a tuturor instituţiilor ce operează ca instrumente financiare?

Vă rog, domnule Ministru, să dispuneţi toate măsurile necesare legale ce se impun pentru a debloca activitatea operatorilor economici astfel încât să eliminăm întreruperea sau afectarea semnificativă a lucrărilor aflate în execuţie. Este necesară supravegherea modului în care IFN-urile îşi onorează angajamentul faţă de clienţii lor. Nu se poate ca societăţile economice contractante să rămână blocate în toată perioada în care Instituţiile Financiare Nebancare se află în plin proces de „negocieri” cu Banca Naţională a României.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.