N. Cionoiu: Am votat împotriva Ordonanței de urgență pentru debranșare!

N. Cionoiu: Am votat împotriva Ordonanței de urgență pentru debranșare!

Senatorul Nicuşor Cionoiu a declarat miercuri că PSD a votat împotriva Ordonanţei de Urgenţă privind debranşarea menită să afecteze sute de mii de familii ce au copii sau bătrânii cu pensie minimă, susţinând că era necesară convocarea celor două camere ale Parlamentului într-o sesiune extraordinară pentru dezbaterea Legii pentru protecția consumatorilor vulnerabili.

„Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2020, se permite operatorilor de transport și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale să îi poată debranșa/deconecta de la utilități pe cei ce nu își pot plăti facturile restante din perioada stării de alertă, cu posibilitatea de a amâna rebranșarea până la încetarea stării de alertă!”, a scris pe FB parlamentarul călărăşean care a explicat şi motivele care au stat la baza acestei decizii „Era necesară convocarea celor două camere ale Parlamentului într-o sesiune extraordinară pentru dezbaterea Legii pentru protecția consumatorilor vulnerabili. Era necesară implementarea rapidă a unor măsuri pentru remedierea creșterii masive a prețurilor sau pentru majorarea alocațiilor și a pensiilor! Totuși, coaliția de dreapta se gândește doar la profitul firmelor furnizoare, fără să le pese de faptul că vor afecta și mai mult viața românilor ce riscă să stea în frig în cea mai scumpă iarnă de până acum!

Senatul a fost informat, marţi, în sesiune extraordinară, despre OUG 84 / 2021, adoptată de Guvern pe 5 august, în vacanţa parlamentară, prin care se abrogă prevederi referitoare la debranşarea / deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică.

Comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferent acestui act normativ.

Prin ordonanţa de urgenţă se abrogă articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Astfel, OUG 84/2021 are drept scop revenirea la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG 70/2020, care permit - în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.