M. Dulce: Poşta Veche încă nu e gata deşi banii au fost viraţi din bugetul propriu şi nu din cel al Ministerului Dezvoltării

M. Dulce: Poşta Veche încă nu e gata deşi banii au fost viraţi din bugetul propriu şi nu din cel al Ministerului Dezvoltării

Restaurarea monumentului istoric “Poşta Veche”, din Călăraşi, investiţie demarată în septembrie 2018 dar încă nefinalizată, s-a realizat până acum mai degrabă cu resurse proprii decât cu fonduri europene.

În acest sens, în septembrie 2019, în plenul şedinţei ordinare, consilierii locali au votat printre altele şi Proiectul de Hotărâre privind modificarea si completarea Hotărârii Consiliului Local nr.188/2015 privind aprobarea contractarii unei finantari rambursabile interne in valoare de  25.000.000 lei, în vederea finanțării a unor investiții publice de interes local. Printre investitiile publice de interes local, propuse la finanţare s-a numărat şi Proiectul privind ‘’Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric POŞTA VECHE din municipiul Călăraşi, în sensul alocării sumei de 6.935.408,06 lei din acest împrumut.

Asta în condiţiile în care pentru proiect s-a obţinut finanţare europeană prin intermediul POR 2014 – 2020. Valoarea proiectului este de 11.563.563,48 lei din care contribuţia Uniunii Europene se ridică la 9.819.339,95 lei iar cofinanțarea din bugetul local fiind de doar 2%. Conform contractului, data finalizării lucrărilor este 20 septembrie 2020.

Cu toate acestea, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2019, Primăria a alocat, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu, de la bugetul local suma totală de 6.800.901,90 lei din care 6.551.772,16 lei au intrat în conturile firmei Rasub Construct SRL Slatina, una dintre societăţile constructoare. Această sumă se presupune că a fost acoperită din primul împrumut de 25 de milioane, contractat în 2016, după cum rezultă şi din textul PH-ului mai sus – menţionat.

Liderul consilierilor PSD, Marius Dulce, a reacţionat declarând că în loc să utilizeze banii din împrumut pentru “grăbirea” finalizării restaurării Poştei Vechi, proiect finanţat din fonduri europene, Primăria ar fi putut direcţiona aceşti bani, “purtători de dobândă”, spre terminarea unor proiecte de infrastructură cum ar fi de pildă asfaltarea străzilor din Cartierul Mircea Vodă sau introducerea canalizării pe strada Locomotivei.

“Poşta Veche, despre care se spune că există documente care atestă faptul că nu e totuşi monument istoric de tip cls. A, nu e gata nici acum, deşi au fost alocaţi bani din bugetul local, proveniţi, de fapt, din împrumuturi. Oare de ce trebuie să suportăm noi, cetăţenii, şi contravaloarea dobânzilor pentru această sumă, de circa 7 milioane de lei, dacă proiectul este finanţat din fonduri europene? Aveam ce face cu banii respectivi. De exemplu, să finalizăm asfaltarea în cartierul Mircea Vodă sau canalizarea pe strada Locomotivei. Primăria a ales să vireze banii constructorului, deşi ar fi putut aştepta tranşele de la Ministerul Dezvoltării. Nu era absolut necesar să tragem aceşti bani ca să plătim pentru ei şi o dobândă, degeaba. Pentru o lucrare care încă nu e gata, deşi s-a avansat la un moment dat ca termen de finalizare sfârşitul anului 2019. Poate că ăsta a fost şi motivul „grăbirii” finalizării acestui obiectiv. Ca să aibe Executivul cu ce să se laude în campanie”a declarat Marius Dulce care a continuat „Nu ştiu când va fi gata, văd doar că încă meşteresc pe lângă ea. Nu ştim nici măcar când vom lua banii de la Ministerul Dezvoltării. Până atunci vom plăti dobânzi pentru ei pentru o anumită perioadă. Cel mai probabil, din astfel de motive, Executivul refuză să spună cum a cheltuit banii din împrumuturi şi ce dobânzi trebuie achitate. Pentru că nici până acum nu am primit datele solicitate în cadrul Consiliului la finele lunii februarie.”

postaveche

Contractul privind execuția de lucrări a monumentului istoric Poșta Veche din municipiul Călărași a fost semnat pe 20 iulie 2018, firmele câștigătoare fiind SC AlexCor Trading SRL București, SC Rasub Construct SRL Slatina și SC R.C.M. Costruzioni Italia.

Contractul a fost atribuit în cadrul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 5 - „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului natural și cultural”, un proiect ce vizează redarea în circuitul turistic al patrimoniului cultural restaurat, precum şi obiectivului specific al Priorității de investiții - 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.  

Pe 10 septembrie 2018, s-a semnat Ordinul de începere a lucrărilor.

Plăţi efectuate în perioada septembrie 2018 – octombrie 2019

SC Rasub Construct SRL Slatina: 6.551.772,16 lei din care în:

807.700,01 lei, în 2018

5.744.072,15 lei, în 2019

SC Flarom Advertising: 3.157 lei

Casa Socială a Constructorilor: 24.253,38 lei

SC Dat Constructive SRL: 125.445,79 LEI

Sc Iken Construct Management: 70.915,55 lei

IRC Sud Muntenia IJC Călăraşi: 25.358,02 lei

Total: 6.800.901,90 lei

 

“A câștigat șansa de a renaște sub ochii noștri. POȘTA VECHE va fi dăruită călărășenilor în preajma sărbătorilor de iarnă, când este estimată recepția lucrărilor.”

Facebook Primăria Municipiului Călăraşi / 28 octombrie 2019

 

„Proiectul ”Dezvoltarea patrimoniului cultural prin restaurarea monumentului istoric Poșta Veche din Municipiul Călărași” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare de circa 11,5 milioane de lei, cofinanțarea din bugetul local fiind de doar 2%.

Clădirea restaurată va intra în circuitul cultural al municipiului Călărași punând la dispoziție un spațiu inedit în care călărășenii și turiștii pot primi informații despre istoria locurilor și oamenilor, viitorul Centru cultural urmând a se constitui într-un loc unde vor exista oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice, un loc unde doritorii vor avea acces facil la biblioteci online.

De asemenea, clădirea va pune la dispoziții spații pentru diferite evenimente și workshop-uri culturale, activitățile urmând să completeze tipurile de activități ce se desfășoară în prezent în celelalte instituții culturale din municipiul Călărași. Se vor amenaja un atelier foto-video, un atelier de tradiții locale și un atelier de pictură/gravură hârtie/tipografie.”

Facebook Primăria Municipiului Călăraşi / 30 octombrie 2019

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.