M. Dulce: Am tot spus că se doreşte o dezvoltare a oraşului doar pe hârtie!

M. Dulce: Am tot spus că se doreşte o dezvoltare a oraşului doar pe hârtie!

Liderul consilierilor PSD din Consiliul Local municipal Călăraşi, Marius Dulce atrage atenţia asupra “priorităţilor” cuprinse de Executiv în Lista de investiţii pe 2020 susţinând că administraţia liberală nu e preocupată să asigure o dezvoltare reală a municipiului şi aşa sufocată de o multitudine de probleme. Dulce spune că va promova o serie de amendamente în plenul şedinţei care va găzdui Proiectul de buget şi lista de investiţii, aferente anului în curs.

La scurt timp după ce a fost publicat Proiectul de buget pe 2020, pe site-ul primăriei a apărut şi Lista de investiţii preconizate a se realiza în acest an. Aş vrea să comentaţi, vă rog, modul în care este împărţită această sumă, de 27,833 miloane lei, pe obiective prioritare în opinia Executivului.

Mi se pare că-i o bătaie de joc la adresa cetăţeanului! Am văzut, din fericire, şi obiective pe care dorim să le realizăm de ani de zile şi mă refer la grădiniţa cu 8 grupe. E un obiectiv necesar dar iată că şi după 5 ani de zile, de când tot vorbim pe marginea lui, nu vrem să finalizăm odată această investiţie. Dacă reţin bine cu suma de 541 de mii de lei nu se poate face mai nimc. Ori să spună că fac proiecte dar să o tot tergiversezi de 5 ani…Când o mai finalizăm? Am spus-o şi o voi spune şi în continuare, se pare că se doreşte o dezvoltare a oraşului doar pe hârtie. Numai cu ajutorul desenelor, într-adevăr frumoase doar că şi cele „desenate” n-au fost şi realizate. Vedeţi ce se întâmplă pe B-dul Nicolae Titulescu. Suma ce va fi alocată e apreciabilă, semn că se forţează lucrurile acolo. Doar că trebuie finalizate aşa cum se cuvine. Am observat că „au uitat” că în zonă mai sunt şi nişte cabluri atârnate prin copaci, deşi au finalizat trotuarele. Cablurile de telefonie, televiziune şi internet au răma atârnate. Probabil că-i o nouă strategie de a îmbina verdele cu dezvoltarea. Ce facem cu ele? Dacă nu sunt prinse pe nicăieri, probabil că-i vor obliga pe operatori să le ia de-acolo. Operatorii vor spune: Plătiţi mai mult pentru că noi trebuie să investim dacă vreţi televiziune, telefonie şi internet. Ori Primăria va trebui apoi să le dea acceptul să intervină în carosabil. Pe unde în carosabil, după ce au construit?

Observ că investiţia „de suflet” a primarului rămâne strada Griviţa. Se va aloca în jur de 90 de miliarde de lei, cam jumătate din suma provenită din împrumuturile bancare. Al doilea obiectiv major ar fi B-dul N. Titulescu. Am observat însă că bătaia de joc la adresa noastră recidivează. Se pun sau se prind sume insuficiente pentru proiecte majore cum ar fi Piaţa Centrală. În ritmul ăsta lucrarea s-ar termina cam în vreo 8-10 ani.

Dacă ne gândim bine aşa e. Investiţia s-a licitat, sper să nu mă înşel, cu vreo 5 milioane de lei. La cât se va aloca în acest an, adică 500 de mii, e clar că va fi finalizată în vreo 10 ani. Aşa cum ne-a obişnuit, Executivul a mai dat cu o mână de praf în ochii cetăţenilor. Oamenii studiază bugetul însă prea puţin se uită şi la cifre, ei văd doar că se bugetează. La Piaţa Centrală parcă nu se vrea, eventual până la vară se vor efectua câteva lucrări mici ca să „impresioneze” cetăţeanul.

Mă uitam şi la mult prea discutatul proiect de canlizare de pe strada Locomotivei. Un subiect aprins de prin 2015. Că nu se pot lua avize, dar după ce le-au obţinut, nu s-a făcut mai nimic. Suma ce va fi alocată, 300 de mii, nu cred că rezolvă problema. Au demarat nişte lucrări însă mi-e teamă că în ritmul ăsta, cam tot peste 10 ani va fi finalizată şi această investiţie extrem de necesară. Doar să arate că au început ceva, pe ici, pe colo, e prea puţin!

Trebuie să depăşim această mentalitate păguboasă. Să nu mai procedăm în maniera asta doar ca să smulgem pe moment atenţia sau bunăvoinţa cetăţeanului.

Despre canalizarea din cartierul Măgureni, tot vorbim din 2015, 2016 încoace. Este proiectul de „suflet” al PSD. De fiecare dată am spus că trebuie s-o prindem în buget. Dar pentru că a venit ideea de la noi, lucrurile au trenat. Într-un final, au înţeles că trebuie s-o facă pentru că zona nu se poate dezvolta în lipsa canalizării. Ulterior, să introducem utilităţile, să asfaltăm, astfel încât oamenii care locuiesc acolo să intre şi ei în secolul 21.

Ca să concluzionez, la cum sunt structurate acum bugetul şi lista de investiţii, e cam o bătaie de joc la adresa contribuabilului. Sper să-i convingem pe cei din Executiv cu amendamentele noastre. Decât să avem 200 de proiecte începute, mai bine 10, pe care să le bugetăm corespunzător şi să le închidem în timp util.

Care ar fi prioritatea PSD, din acest punct de vedere?

Ar fi două, de fapt. Prima: Să ne închidem cu cartierul Măgureni, ca să putem să-l dezvoltăm. Trebuie urgentate lucrările de canalizare. A doua: Să închidem proiectul asfaltarea în cartierul Mircea Vodă. Din 2013 încoace, ne tot chinuim să finalizăm proiectul. Din păcate, nu doar acolo sunt problem ci în toate cartierele periferice. Ele nu acces la dezvoltare pentru că nu există o viziune.

S-a vrut să investim în strada Griviţa dar observaţi acum că oamenii nu pot circula pe trotuare, fiind expuşi pericolelor. Iniţial s-a vorbit şi de o lărgire a carosabilului, aşa cum s-a spus şi despre B-dul N., Titulescu, dar… Să vedem la final cum şi pe ce s-au cheltuit banii. Pe strada Griviţa, pare că lucrurile s-au realizat cam repede, probabil că s-au făcut lucrări slabe calitativ devreme ce s-a lăsat pe alocuri.

Estimaţi că bugetul va fi adoptat în această lună?

Cred că da. Se aşteaptă, probabil, votarea bugetului Consiliului Judeţean. Dacă totuşi intenţionează să-l propună spre votare mai repede, măcar să ne ofere şi nouă prilejul să ne susţinem amendamentele astfel încât să prioritizăm în mod corect obiectivele necesare Călăraşiului: Grădiniţa, Piaţa Centrală unde acum e o ditamai groapa, canalizarea din Măgureni, asfaltarea din Mircea Vodă, etc. După părerea mea, toate sunt obiective de aceeaşi însemnătate.

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.