M. Dulce: Acest Executiv liberal a dezvoltat oraşul doar pe hârtie

M. Dulce: Acest Executiv liberal a dezvoltat oraşul doar pe hârtie

Liderul consilierilor locali PSD din Consiliul Local municipal Călăraşi, Marius Dulce face o analiză a activităţii conducerii Primăriei Călăraşi din 2016 şi până în prezent, subliniind că Executivul liberal a dezvoltat de fapt oraşul doar pe hârtie. În opinia sa, priorităţile de dezvoltare ar fi fost altele.

Ne apropiem uşor – uşor şi de finalul acestu mandat, 2016 – 2020. Pentru început aş vrea să vă întreb cum vi s-a părut acest mandat. Dacă a fost aşa cum şi-a propus şi cel care a câştigat competiţia cu dumneavoastră în 2016. În funcţie de resursele pe care le-am avut, aş vrea să ne mai spuneţi dacă au fost realizate obiectivele asumate în campania electorală din urmă cu circa 4 ani.

În ceea ce mă priveşte, aş vrea să spun că ce mi-am propus în calitate de competitor al domnului Drăgulin, în 2016, am reuşit încet – încet să le pun şi în aplicare. Mă refer la proiectul privind asfaltarea străzilor din Cartierul Mircea Vodă. Am fost preocupat de reabilitarea infrastructurii rutiere şi pietonale şi spun că s-au făcut paşi importanţi. Nu per ansamblu, în sensul că s-au asfaltat 5 din 10 străzi. Nu ştiu de ce nu au finalizat tot pentru că mi se pare ilogic să demarezi un astfel de proiect pe care să nu-l duci ulterior la bun sfârşit.

Mă bucur că am reuşit să impun în Consiliul Local un contract pentru DDD (Dezinsecţie - Dezinfecţie - Deratizare) pe 4 ani, multianual. Era imperios necesar întrucât în fiecare primăvară eram nepregătiţi. Abia prin septembrie încheiam contractul şi până atunci ne omorau ţânţarii. Disconfortul era evident!

Tot din opoziţie am reuşit să-i determin să înţeleagă că-i absolut necesară acea canalizare pluvială şi menajeră în Cartierul Mircea Vodă. Oamenii din zona au nevoie într-adevăr de o astfel de investiţie ca să ajungă la un grad ridicat de civilizaţie, până la urmă.

Am reuşit să-i conştientizez de importanţa finalizării asfaltării în cartierul Farfuria. De asemenea şi cartierele FNC şi Livadă trebuie să ajungă şi ele cât mai repede în secolul 21.

Canalizarea pe strada Locomotivei este un alt obiectiv pe care l-am susţinut în Consiliul Local reuşind până la urmă să determin Executivul să demareze proiectul.

În cartierul FNC n-am înţeles de ce n-au reuşit să termine de asfaltat în condiţiile în care mai e doar o stradă. Am plecat din Executiv şi din păcate nu s-a mai făcut nimic acolo.

Deci, pot să afirm că proiectele pe care le-am promis cetăţenilor în 2016, au prins contur reuşind să conving Executivul de necesitatea lor. În ciuda greutăţilor, am reuşit să le demarăm. Spun greutăţi pentru că au tot „lălăit-o” cu avizele pe strada Locomotivei, timp de 3 ani. Proiectul de canalizare din Măgureni exista din 2015, 2016 dar a trebuit să –l reanalizeze, apelând la o tehnologie, din punctul meu de vedere, greoaie, pentru acea zonă. E o canalizare pluvială şi menajeră bazată pe un sistem de vidare, mai complex şi care nu e adaptat la rigorile zonei respective. Dar ei aşa au decis, important e să se facă dar dacă nu va fi funcţională, chiar vor avea o mare problemă acolo.

Cum aţi „văzut” activitatea Executivului în această perioadă?

Nu s-au văzut! Au făcut doar desene, hârtii...Au tot spus că vin fondurile europene dar nu s-a văzut decât proiectul semnat parcă prin 2015 sau 2016 privind Poşta Veche. Ca să „forţeze” terminarea acestui proiect, pe fonduri europene, au luat din împrumuturi suma de 6 milioane lei pentru care vom plăti dobândă.Când vor lua banii de la minister, nu se ştie. Dar acum au o şansă în plus mai ales că Guvernul e PNL şi i-ar putea da domnului Drăgulin banii mai repede.

Ne apropiem şi de declanşarea campaniei electorale. Estimaţi că s-ar putea coagula „pe dreapta” o aliană între PNL – USR – PLUS – PMP?

Nu cred pentru că sunt foarte multe orgolii în joc. Fiecare partid vrea să se identifice ca să poată să existe. Dacă PMP-ul are o anumită vechime dar nu are „aderenţă” la cetăţeni, USR, PLUS trebuie să se identifice, mai ales că potrivit ultimelor sondaje se află într-un picaj evident.

Pe de altă parte e un an electoral cu multe necunoscute la ora asta. Nu ştim când vor avea loc alegerile locale, dacă vor fi anticipate. Chiar e un an complicat.

Dar vă asigur că în momentul în care voi fi desemnat candidatul PSD, voi şti ce am de făcut. În tot acest timp i-am reprezentat pe cetăţeni şi ştiu prea bine cu ce probleme se confruntă.

Sunt convins că întreţineţi permanent un dialog cu ei...

Absolut. Acolo unde e nevoie de mine, mă duc, sunt alături de ei. Nu-i mint, nu-i duc cu vorba, încerc să caut soluţiile rapide, în limita posibilităţilor legale.

În ceea ce mă priveşte, mi-aş dori o „reunire” a stângii. Ştiţi prea bine că mulţi colegi din PSD au plecat la PRO România din varii motive. Dacă ne dă Dumnezeu înţelepciunea necesară să creăm şi noi o alianţă pe stânga ar fi un lucru pozitiv. PRO România nu-i un partid de neglijat. La fel şi ALDE cu care am construit cândva o alianţă. Cert e că fiecare vrea să se identifice şi e foarte greu să-i convingi pe fiecare să se aşeze la aceeaşi masă. Dar nu e şi imposibil!

În ultimii ani, Executivul liberal a încercat să modernizeze oraşul apelând cu preponderenţă la credite bancare. Proiectele cu finanţare europeană mai au de aşteptat. În opinia dumneavoastră cât de „sănătoasă” e o astfel de abordare?

În primul rând acest Executiv a dezvoltat oraşul doar pe hârtie. A vândut cetăţenilor iluzii şi se vede asta. Eu nu prea înţeleg, cum să contractezi un credit de 25 de milioane de lei ca să repari două străzi iar pe una dintre ele s-o transformi din bulevard într-o imensă parcare? Cum să te apuci să modenizezi strada Griviţa fără să o „lărgeşti”, aşa cum e în proiect şi să refaci terasamentul la nişte costuri enorme? Cum să reabilitezi B-dul N. Titulescu cu peste 7 milioane de lei dar să uiţi să introduci cablajul de fibră optică, asta după ce ai asfaltat şi ai făcut trotuarele?

Cred că de banii ăştia puteam rezolva problemele din cartierul Mircea Vodă. Puteam asfalta în întregime având nevoie de doar 6 milioane de lei. Mă „mutam” apoi în cartierul Măgureni pentru canalizarea care costă vreo 4 milioane de lei. Aş fi alocat suma din împrumut ca să finalizăm şi problemele oamenilor de acolo. În esenţă, e vorba de prioritizarea necesităţilor, să nu mai aruncăm banii aiurea, fără să faci nimic ca lumea. O s-o păţim ca în 2016, când în goana după voturi, au făcut lucrări mici, mărunte iar după alegeri, Dumnezeu cu mila! Nu-i în regulă.

Nici n-au terminat de asfaltat Griviţa că deja se intervine după ce s-au înfundat canalizările. Ideea e că trebuie să prioritizăm banii, trebuie să avem eficienţă, să ştim care sunt oportunităţile pe zona respectivă pentru a dezvolta aşa cum trebuie Călăraşiul.

Încă o dată o spun, Călăraşiul nu se dezvoltă din Centru ci pornind din cartierele mărginaşe.

Pe de altă parte, să nu uităm că Executivul liberal n-a terminat nici un proiect din cele asumate în 2016. Nici Poşta Veche, nu mai vorbim de Centru Vechi, de Piaţa Centrală, un crater de vreo 2 ani în mijlocul oraşului, de Bazar, de Piaţa Big. Nu ştiu de ce. Poate că a fost rea – voinţă, poate incompetenţă, poate nepăsare. Este strict problema lor şi vor vedea asta la vot, în faţa cetăţenilor.

Are Marius Dulce resursele şi forţa necesare ca să devină un câştigător?

Cu siguranţă. Eu sunt motivat, am fost permanent în mijlocul cetăţenilor. Am văzut ce s-a întâmplat în aceşti ani. Mi-am dorit să fiu în Opoziţie pentru că puteam sta lângă un Executiv care care nu construieşte nimic. Pune numai piedici. Vă asigur că voi avea o echipă capabilă să facă din Călăraşi un oraş demn de secolul 21.

Mulţumesc!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.