Lucrările privind amenajarea B-dului N. Titulescu, prelungite cu încă 5 luni. M. Dulce: Am fost întotdeauna împotriva acestui proiect din cauza costurilor prea mari!

Lucrările privind amenajarea B-dului N. Titulescu, prelungite cu încă 5 luni. M. Dulce: Am fost întotdeauna împotriva acestui proiect din cauza costurilor prea mari!

Finalizarea obiectivului „Amenajare peisagistică şi modernizare B-dul N. Titulescu, între strada Cornişei şi Strada Locomotivei” a intrat în...prelungiri. Potrivit contractului încheiat cu SC Saga Business Construct SRL Călăraşi, lucrările, demarate pe 14 martie 2019, ar fi trebuit să se încheie 12 luni mai târziu, adică pe 14 martie 2020. Surse din Primărie susţin că termenul a fost prelungit încă 5 luni, proiectul urmând a fi finalizat pe 14 august 2020. Gurile rele pretind însă că lucrările nu s-au mai desfăşurat potrivit proiectului iniţial!

Unul dintre oponenţii de marcă ai acestui proiect pe cât de costisitor pe atât de inoportun este Marius Dulce, liderul consilierilor locali PSD din Consiliul Local. Şi în ianuarie 2018 atunci când Executivul a înaintat pentru prima oară consilierilor spre validare Proiectul de Hotărâre privind aprobarea  documentaţiei tehnico-economica - faza Proiect Tehnic ,,Amenajare peisagistică şi modernizare B-dul N.Titulescu între str.Cornişei şi str.Locomotivei” dar şi acum, Dulce consideră că investiţia este nejustificată iar banii alocaţi, proveniţi exclusiv dintr-un împrumut bancar, ar fi putut fi redirecţionaţi spre finalizarea altor proiecte cu adevărat utile cetăţenilor.

„Într-adevăr, am fost împotriva acestui proiect privind Amenajarea B-dului N. Titulescu de la bun început. Mă rog, e un fel de a spune bulevard care e, de fapt, o stradă compusă din 3 părţi şi care s-a transformat parcă într-o parcare „imensă” deşi normal ar fi fost ca în spatele imobilelor să se construiască parcările.

Nu mi se pare deloc în regulă ca pentru o stradă de 826 metri lungime să cheltuim peste 7 milioane de lei, adică peste 70 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care cu aceşti bani s-ar fi putut realiza alte obiective mult mai necesare. Cum ar fi de pildă lucrările de infrastructură din cartierul Mircea Vodă: asfalt, canalizare pluvială, trotuare ca să nu mai aducem noroiul în oraş. Banii ar fi fost utili şi pentru canalizarea din cartierul Măgureni, proiect care ar fi fost finalizat până acum. Pe scurt, am fi putut finanţa multe astfel de obiective care ar fi contribuit la creşterea nivelului de trai al cetăţenilor noştri.

Din punctul meu de vedere, suma asta e mult prea mare pentru cei 826 de metri. Şi nu era necesară această cheltuială! Să schimbăm nişte betoane cu alte betoane, sau nişte pavele cu altele. S-ar fi putut reamena zona cu sume mult mai “decente” Această administraţie liberal a dovedit cu vârf şi îndesat că este campioană la cheltuirea banului public. N-a ţinut cont niciodată de problemele reale ale urbei şi ale cetăţenilor ei.” a declarat pentru www.arenamedia.ro, Marius Dulce, contracandidatul lui Drăgulin la localele din toamnă.

bdultitulescu2

Dulce a criticat şi ritmul lent al lucrărilor care ar fi trebuit să fie terminate încă de la jumătatea lunii martie. “Lucrarea de pe B-dul N. Titulescu ar fi trebuit să se finalizeze în 14 martie 2020 însă termenul a fost prelungit cu încă 5 luni. Din ce motive că n-a fost vorba în acest caz de pandemia de coronavirus? N-au avut bani? Primăria n-a pus toţi bani la dispoziţia constructorului? Dacă e vina constructorului, va fi penalizat? Dacă tot invocă faptul că reprezintă o administraţie transparentă, când ne vor pune la dispoziţie răspunsurile pe marginea acestor întrebări? Ca o paranteză nici până acum n-am primit răspunsurile la întrebarile lansate public în plenul şedinţei ordinare din februarie cu privire la modul de cheltuire a banilor proveniţi din împrumuturile bancare. Şi s-au scurs de atunci vreo 4 luni. Oricum, efectele se văd şi cu ochiul liber. Lucrări începute, desigur, nefinalizate, termene depăşite. La fel se va întâmpla şi cu strada Griviţa. E clar că nici acolo nu se vor încadra în termenul stipulat în contract.” a mai adăugat Dulce care a conchis „În opinia mea, vorbim de un final de mandat al lui Drăgulin, cu obiective nefinalizate deşi destul de „piperate” care nu sunt în concordanţă cu nevoile cetăţenilor.”

Votat la a doua strigare!

Proiectul de Hotărâre privind amenajarea peisagistică a B-dului N. Titulescu a fost pentru prima oară pus pe masa consilierilor locali, spre votare, în şedinţa din ianuarie 2018. Valoarea investiţiei a fost estimată la 9.033.680 lei cu TVA din care C+M este de 7.937.534 lei cu TVA. În urma unei ample dezbateri, proiectul avea să pice, primind totuşi 10 voturi din cele 20 exprimate. Trei consilieri s-au abţinut iar alţi 7 au votat împotrivă.

Iată ce a spus atunci chiar în plenul şedinţei, Marius Dulce: “Noi nu considerăm că este o prioritate acest bulevard, la suma care se vrea alocată, 90 de miliarde vechi, 9 milioane de lei. Considerăm că pe banii aceştia putem termina cartierul Măgureni cu canalizare menajeră, cu asfalt, cu ce vreţi dumneavoastră, pe banii aceştia putem face cartierul Mircea Vodă, pe banii aceştia putem face Rocada, despre care am spus că vrem să o facem, pe banii aceştia putem termina cartierul FNC, Cărămidari, orice vreţi dumneavoastră. Nu spunem că nu arată foarte frumos, m-am uitat un pic în prezentare, era bine să o avem şi la comisii dar cred că după ce s-au făcut discuţiile pe comisii a apărut şi această prezentare, ideal ar fii să ne gândim să facem aceste cartiere şi după aceea să investim pe o strada de 826 de metri 160 de băncuţe şi ce Dumnezeu mai punem acolo. Să cheltuim 90 de miliarde, 9 milioane de lei, nu cred că este oportun”

În plenul şedinţei ordinare din aprilie, proiectul a fost din nou pus în discuţie, de data asta valoarea investiţiei fiind de 8.130.873,38 lei cu TVA din care C+M este de 7.129.631,42 lei cu TVA. De data asta, proiectul a trecut cu 12 voturi pentru şi 8 abțineri, din 20 voturi exprimate.

Contractul de lucrări, semnat în noiembrie 2018

Conducerea Primăriei municipiului Călăraşi a anunţat, pe 12 noiembrie 2018, pe pagina oficială de facebook a instituţiei că s-a semnat contractului de lucrări privind modernizarea B-dului Nicolae Titulescu. “A fost semnat contractul de lucrări pentru proiectul ”Amenajare peisagistică și modernizare B-dul Nicolae Titulescu între strada Cornișei și strada Locomotivei”! Asocierea dintre SAGA Business Construct SRL (lider) și Komora SRL (proiectant) a fost declarată câștigatoare a achiziției publice.

Valoarea de contract este de 6.230.128,19 lei fără TVA, iar termenul de execuție este de 24 de luni. Până în primăvara lui 2019 (când vor începe efectiv lucrările), se va executa proiectarea relocării rețelei de iluminat și a rețelei de canalizare pluvială (pentru carosabil, spații verzi și trotuare existând deja un proiect tehnic).

Lucrările constau în modernizarea și amenajarea Bulevardului Nicolae Titulescu, între străzile Cornișei și Locomotivei (pe o lungime de 826,50 m. l.), însemnând carosabil, parcări, trotuare, zone verzi, intersecțiile cu străzile laterale, scurgerea apelor, relocarea instalației de iluminat, montare de mobilier stradal.” se arăta în mesajul postat pe Facebook.

În 2019, Executivul condus de Dan Drăgulin a efectuat plăţi în cuantum de 4.434.099,02 lei, banii provenind din împrumuturi bancare. În primul trimestru din 2020, conform Execuţiei bugetare, finanţarea a fost zero!

Ce lucrări trebuiau efectuate

B-dul. Nicolae Ttitulescu are o lungime de 826,50 m, realizată din aliniamente, 12 frânturi a căror unghiuri depăşesc valorile de 197 g şi o curbă arc de cerc de R=30 m. Principalele cantităţi de lucrări rezultate în urma executării proiectului sunt:

-  Suprafaţa asfaltată: 13520 mp

-  Suprafaţă trotuare: 8291 mp

-  Suprafaţă Zone Verzi: 5635 mp

-  Borduri cilindrice: 3116 m

-  Borduri mici: 2237 m

-  Borduri mari: 140 m

-  Bănci stradale: 163 Buc.

-  Coşuri gunoi stradale: 103 Buc.

-  Indicatoare de circulaţie: 42 Stâlpi

-  Marcaje longitudinale: 3.26 km (echiv.)

-  Marcaje suprafaţă: 580 mp

bdulnicolaetitulescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.