Ionel Zardova: După 30 de ani de nerealizări, în comuna Ştefan Vodă a venit momentul schimbării!

Ionel Zardova: După 30 de ani de nerealizări, în comuna Ştefan Vodă a venit momentul schimbării!

Comuna Ştefan Vodă are nevoie de investiţii majore pentru a intra în rândul comunităţilor civilizate. Toate sunt la pământ deşi s-au scurs 30 de ani de la Revoluţie. Schimbarea este absolut necesară după atâtea mandate eşuate ale liberalului, George Avram. Ionel Zardova este speranţa oamenilor care vor să trăiască într-o comună curată, modernă, demnă de secolul 21!

zardovasingur

Domnule Zardova, sunteţi candidatul PSD pentru Primăria comunei Ştefan Vodă. Din punctul meu de vedere, o comună subdezvoltată deşi s-au scurs 30 de ani de la Revoluţie. Dacă veţi obţine mandatul de primar, în mod cert veţi avea extrem de mult de muncă. Aş vrea să ne spuneţi cam de unde o să începeţi modernizarea reală comunei.

Ionel Zardova: Alimentarea cu apă potabilă în comuna Ştefan Vodă este primul obiectiv major pe care-l avem în atenţie. Pentru că nu există viaţă fără apă. Ca să reducem riscul apariţiei unor boli, trebuie să eliminăm gunoaiele care sunt împrăştiate peste tot şi care ne sufocă pur şi simplu. În urmă cu vreo 10 ani a fost lansat un proiect, pe Program Naţional de Dezvoltare, intitulat „Înfiinţarea de platformă de gunoi ecologică”. S-au demarat lucrările care n-au fost nici până acum finalizate. Banii s-au cheltuit, repet, lucrarea este începută şi neterminată. Între timp, şi ce se realizase din platforma de gunoi unde s-ar fi compostat gunoiul de grajd provenit de la animalele cetăţenilor, adică într-un procent de 30-40%, s-a stricat. Primăria ar fi trebuit să achiziţioneze, inclusiv, o volă în cadrul acestui proiect. Reţeaua de apă dusă până acolo şi cea de curent electric s-au stricat. Acum, cu alţi bani, primarul încearcă să refacă tot de teamă, că au venit alegerile. Ştia, pesemne, că va fi aspru criticat pentru asta dar şi pentru celelalte proiecte nefinalizate în cei 30 de ani de când „administrează” această comună. Un singur proiect pe fonduri europene a reuşit să acceseze, în 30 de ani, şi acela, infim ca valoare, de 50 de mii de euro, pentru reabilitarea iluminatului public.

zardova1

Să le luăm pe rând. Străzile arată jalnic deşi lungimea lor nu e atât de mare.

Ionel Zardova: Aşa este. Mai degrabă sunt alei decât străzi pentru că sunt înguste. Normal ar fi trebuit să monteze indicatoare de sens unic pe marea majoritate a străzilor pentru că lăţimea lor este de 3,5 m. Trebuie să te dai stânga-dreapta, să intri în şanţurile care nici acestea nu sunt dalate, ca să treacă două maşini una pe lângă alta, fară să fie zgâriate. Şi încă ceva. Primăria a instituit o taxă specială de 5 lei pe an, unicat în ţară, pe care trebuie să o achite cetăţenii doar pentru că merg pe aşa zisele străzi din comună. E de noaptea minţii!

zardova2

Apa, canalizarea, sunt probleme care ar fi trebuit să preocupe administraţia liberală condusă de George Avram.

Ionel Zardova: Apa potabilă, de unde este extrasă, este foarte bună dar e stricată pe reţea. E ca acum 100 de ani, în bazine care se curăţă o dată la 7-8 ani şi unde se formează tot felul de bacterii. Apa nu este tratată, vine doar prin cădere, presiune nu există. Efectiv, apa nu este potabilă dar este plătită ca apă potabilă. N-au nicio evidenţă clară a persoanelor racordate la această reţea de „apă industrială” că nu-i putem spune potabilă. Nu există nicio evidenţă clară, nu se ştie numărul de abonaţi.

Căminul Cultural arată şi el într-o stare deplorabilă.

Ionel Zardova: Căminul Cultural arată exact ca acum 60 de ani, când a fost realizat.

zardova3

Există piaţă agroalimentară, aveţi parcuri, ceva care să ne aducă aminte de civilizaţie?

Ionel Zardova: Piaţă nu avem. Există două parcuri. Ca de altfel toate obiectivele din Ştefan Vodă, începute şi neterminate, sau dacă le-au făcut n-au reuşit să le gestioneze. Degeaba realizăm câte un obiectiv dacă nu reuşim să păstrăm acel obiectiv. Păstrarea e a doua avere. Dacă ne facem astăzi o casă şi de mâine începem să dăm cu pietre în ea, o stricăm cu mâna noastră. Primarul în funcţie nu gestionează niciun obiectiv realizat. N-o să vă vină să credeţi în ce stare au ajuns parcurile. Unul este inexistent, în satul nou, celălalt din spatele Primăriei arată într-o stare jalnică. A ajuns islaz, se păşunează în el. Efectiv, se intră cu animalele în el. În al doilea parc, situat la două case de mine, se depozitează piatra ce se bagă acum prin localitate. Rămâi cu gura căscată!

Cimitirele, la fel. N-au reuşit în 30 de ani de zile să împrejmuiască, să ordoneze mormintele, să facă alei, să pună băncuţe, să planteze 2-3 pomi. Aceste lucruri care sunt de bun simţ, şi care nu necesită vreo cheltuială foarte mare. Cu atâtea persoane care iau ajutorul social se puteau face toate lucrurile astea. Se putea întinde reţeaua de apă cu încă 300 de metri, până în cimitir să fie două cişmele. Apă „industrială” dar măcar se udau două flori la un mormânt. Tot pe cei 300 de metri se mai putea întinde chiar, subteran, un cablu şi se puneau 2-3 stâlpi în cimitir pentru iluminat.

zardova5

Nu e cam mult 30 de ani să conduci o comună ca să-ţi dovedeşti incompetenţa?

Ionel Zardova: Cu prisosinţă. Înainte de alegeri, de fiecare dată, vine mereu cu o pânză de păianjen înainte de alegeri. Îi păcăleşte pe oameni că le-a băgat un pic de piatră, asfaltează 2-3 km, şi gata. Astea-s marile realizări făcute de George Avram iar preţ de 4 ani de zile iar nu mai cunoaşte pe nimeni, nu mai trece pe nicio stradă, nu mai face nimic. Cetăţenii comunei Ştefan Vodă ştiu prea bine de aceste probleme. Eu nu fac altceva decât să le reîmprospătez memoria cu toate problemele existente. Primăria arată exact ca acum 100 de ani când a fost construită. Căminul Cultural, la fel. Locaţia în care-şi desfăşoară medicul comunal activitatea şi unde există şi o farmacie, arată jalnic. Sunt bunurile Primăriei dar...

Cum arată şcolile în momentul ăsta?

Ionel Zardova: Una dintre ele este închisă de câţiva ani de zile, din cauza numărului mic de copii. Satul este îmbătrânit. Funcţionează doar şcoala din satul vechi unde până acum câteva luni de zile, toaletele erau, ca acum 60 de ani, în fundul curţii.

Recent, preşedintele Vasile Iliuţă a direcţionat de la Consiliul Judeţean către Primăria Comunei Ştefan Vodă suma de 300 de mii lei pentru toalete şi renovarea şcolii. Aceste lucruri s-au realizat dar plata nu a fost efectuată pentru că dl. George Avram a direcţionat acei bani către alte obiective gândite strategic de dânsul. Şcoala riscă, la această oră, să fie executată, să i se deschidă acţiune în instanţă pentru că nu a achitat contravaloarea toaletelor şi a renovării spaţiului din cadrul şcolii.

zardovailiuta

Mândria de a fi cetăţean al comunei Ştefan Vodă chiar a dispărut aşa...

Ionel Zardova: Pai mândria domnului George Avram de a fi cetăţean al comunei nu valorează nici măcar 5 bani. În această localitate, timp de 30 de ani, n-a investit din munca lui nici măcar 5 bani, să se mândrească şi să zică „Uite, mă, am investit şi eu în comuna asta 5 bani şi e investiţia mea!” Nu. Singura lui legătură cu locurile astea este că are cartea de identitate cu adresa pe Ştefan Vodă.

Are o locuinţă aici, o moştenire. Sunt toţi fraţii pe acea locuinţă bănuiesc unde are şi adresa. Şi-a scos până şi părinţii, i-a deshumat şi i-a dus la Călăraşi. Singura lui legătură e că este în funcţie şi dacă mâine nu este îşi ia gentuţa şi o să ne facă cu mâna cine ştie de la ce pensiune din ţară.

E limpede că o să aveţi foarte mult de lucru.

Ionel Zardova: Este foarte mult de lucru. Ştim la ce ne înhămăm dar multe probleme se pot rezolva în primii 2 ani.

Trece conducta de gaz la 2 km de localitate. Cu sprijinul domnului Iliuţă dl. Iliuţă care deja a construit o staţie de gaz şi a făcut subtraversarea pe DN care-i alimentează câteva unităţi unde-şi desfăşoară activitatea pe raza comunei, este vană lăsată pentru prelungirea coloanei către localitate. Adică e foarte simplu de racordat.

Primarul în funcţie a făcut o investiţie, de curând, prin Administraţia Fondului de Mediu, constând într-o reţea de canalizare şi staţie de epurare care nu sunt funcţionale. Nu ştiu cum a primit, de exemplu, avizele pentru că de câteva luni de zile sumele s-au încasat şi nu avea cum să le încaseze de la Administraţia Fondului de Mediu decât printr-un aviz de funcţionare. Din Călăraşi, de la judeţ, a primit toate aceste avize dar ea nu este funcţională. Nu trebuia să racordeze gratuit persoanele fizice din comună dar era de bun simţ ca toate unităţile publice: primărie, biserică, şcoală, poliţie să fie deja racordate la reţeaua de canalizare. Din documente reiese că este funcţională dar atât persoanele fizice cât şi unităţile publice nu sunt racordate!

Spuneam mai devreme că orice obiectiv este uitat iar dacă încercăm să facem un altul, uităm de celălalt. Chiar putem să-l şi stricăm... Lângă fântâna de unde se extrage apă, aflată în preajma Căminului Cultural, de unde se alimentează o bună parte a localităţii cu apa care este industrială, nu potabilă, au realizat o fosă septică de unde se va pompa tot gunoiul pe reţeaua de canalizare.  Fără ca acea fosă septică să fie izolată. Este beton simplu, fără nici izolaţie la câţiva metri de fântână.

Bătaie de joc...

Ionel Zardova: Bătaie de joc. Nu ştiu cum a primit avizul de funcţionare, nerespectându-se normele. Adică minim 25 de metri de la fântână ca să faci o fosă septică.

Cei care-şi doresc cu ardoare schimbarea au o şansă în plus. De data aceasta la nivelul comunei vor fi doi candidaţi: dumneavoastră şi dl. Avram

Ionel Zardova: Da, au înţeles şi ceilalţi competitori care este situaţia. Doar uniţi vom deveni foarte puternici. Exact ceea ce nu şi-a dorit niciodată George Avram. Am rămas doi competitori. Toţi ceilalţi îmi susţin candidatura. Este o perioadă foarte bună pentru a-l elibera pe primar de această grea povară de a conduce comuna de 30 de ani. Nu mai zic că dl George Avram este la vârsta de pensionare. Îi urăm o pensie liniştită, să se bucure de nepoţi, dar misiunea lui s-a încheiat în acest an, 2020.

Puteţi să deveniţi o garanţie şi pentru tinerii sau cetăţenii care din motive financiare au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru un trai mai bun.

Ionel Zardova: Da, pentru că nu s-au creat locuri de muncă. Investitorii, din cunoştinţele mele, tot au încercat să investească, fiind aproape de autostradă, avem şi calea ferată... Sunt localităţi care sunt aruncate în mijlocul câmpului. Nu sunt ca şi Ştefan Vodă la doi paşi de autostradă, cu reţea de gaze în apropiere, cu cale ferată care trece prin calitate, aproape de capitala de judeţ. Adică se puteau realiza foarte multe.

Pentru tinerii căsătoriţi există avantaje, facilităţi, posibilitatea de a obţine un loc de casă?

Ionel Zardova: Pentru tineri căsătoriţi nu există nimic. Şi nu numai pentru ei, ci şi pentru persoanele care vor să se stabilească în localitatea Ştefan Vodă. Efectiv, comuna trebuie întinerită. Le vom da locuri de casă, vom localiza planurile în intravilan. Primăria le va achiziţiona. Vom găsi o modalitate de a le transmite loturi tinerilor căsătoriţi şi altor tineri din comună care încă nu au reuşit să-şi facă o casă. Vom da aceste suprafeţe de teren cu plata în timp, pe 10-20 de ani, cu obligativitatea ca o perioadă de minim 5 ani de zile să nu-şi vândă proprietatea. Îi motivăm, astfel, să rămână în comuna Ştefan Vodă.

Spuneţi-mi câteva cuvinte despre echipa pe care aţi construit-o în jurul dumneavoastră. Mă refer la viitorii consilieri locali.

Ionel Zardova: Sunt oameni cu realizări în plan familial şi profesional. Au venit lângă noi şi trei persoane din echipa lui George Avram pentru că au văzut stilul său dictatorial de a conduce. Efectiv, au realizat că este SRL-ul Avram George, nu UAT Comuna Ştefan Vodă!

Ce mesaj aveţi  pentru cei care probabil că încă mai au ezitări în ceea ce vă priveşte. Probabil că se va spune că nu sunteţi un om al dialogului...

Ionel Zardova: Le promit şi pe această cale cetăţenilor că nu vin să fac rău nimănui. Nici vorbă de aşa ceva. Eu vin să pun în legalitate conducerea primăriei. De a nu mai fi condusă ca un SRL, cum este condusă la această oră. Ştiu că angajaţii Primăriei sunt terorizaţi de George Avram cărora le spune că dacă vine altcineva la conducerea primăriei vor avea de suferit. Sunt nişte minciuni sfruntate. Îi asigur pe toţi că voi fi primarul tuturor!

După 30 de ani de nerealizări, în comuna Ştefan Vodă a venit momentul schimbării. Din fericire, sunt mulţi cetăţeni care-şi doresc o nouă administraţie. Fiţi alături de mine şi de echipa mea şi împreună să construim din nou comuna Ştefan Vodă!

Mulţumesc. Succes!

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.