Vineri, 21 septembrie, la Călăraşi va avea loc o conferinţă de alegeri în cadrul organizaţiei judeţene PSD Călăraşi. Cei convocaţi vor stabili prin vot preşedintele filialei judeţene şi componenţa viitorului Birou Politic Judeţean.
Unul dintre cei mai vechi social – democraţi, Petre Ţone care din 2012, a devenit primarul municipiului Olteniţa, a declarat într-un interviu acordat www.arenamedia.ro, că nu va candida pentru nici una din funcţiile de top ale partidului, subliniind în schimb, că va susţine candidatura actualului interimar, Ciprian Pandea, pentru funcţia de preşedinte.
Pentru „poziţia a doua”, respectiv funcţia de preşedinte executiv, Ţone a declarat că va susţine candidatul „de preferinţă” din Călăraşi, decizia urmând a fi luată în urma consultării membrilor din cadrul filialei locale PSD Olteniţa.
Spre finalul acestei săptămâni, în organizaţia judeţeană PSD Călăraşi din rândurile căreia faceţi parte de mulţi ani, vor avea loc alegeri interne pentru funcţia de preşedinte şi pentru stabilirea componenţei viitorului BPJ. Cu ce gânduri aşteptaţi această conferinţă de alegeri?
Sunt în PSD, mai exact de 24 de ani. Nu am mai fost la nici un alt partid, deci ştiu despre ce e vorba.
Mi se pare un pic cam rapidă organizarea dar în situaţii de excepţie, trebuie să aplici leacul potrivit. Nu am de gând să candidez cu toate că, cutumial, locul 2 din organizaţia judeţeană revenea Olteniţa. Nu sunt interesat nici de funcţia de preşedinte şi nici de cea de preşedinte executiv pentru că am o muncă de făcut la Olteniţa care-mi ocupă mult timp. Ar însemna să nu-mi dedic mult timp acestei funcţii şi atunci prefer să fie altcineva, de preferinţă, de la Călăraşi. Iar pentru funcţia de preşedinte, nu e un secret, am anunţat de multă vreme, îl susţin pe Ciprian Pandea. Deşi e tânăr şi mai are multe de învăţat, eu văd că are o putere de muncă extraordinară, a ajutat mulţi colegi primari şi cred că tărie că mai are foarte multe de spus în politică.
Pentru funcţia de preşedinte executiv, deocamdată, nu ne-am hotărât. Vom avea o discuţie destul de aplicată la noi în partid, la Olteniţa. Înainte de şedinţa de la Călăraşi, am convocat pentru miercuri un Birou Executiv lărgit la care să participe cât mai mulţi membri, pentru a discuta pe îndelete toate funcţiile. Pe vremea când partidul era condus de domnul Tărăcilă şi ulterior, s-a menţinut formula ca preşedintele organizaţiei de la Călăraşi, respectiv cel de la Olteniţa, automat să fie incluşi în Delegaţia Permanentă şi practic era o formalitate ca să-şi depună candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte. Nu ştiu dacă mă mai interesează şi funcţia de vicepreşedinte. Cu toate că, dacă mi se va cere să candidez, o voi face. Dar nu sunt încântat...
În eventualitatea în care va câştiga, îl voi ajuta pe Ciprian ca şi până acum. Cel mai mare ajutor pe care pot să-l ofer este numărul de voturi la viitoarele alegeri. Că de vorbe fără conţinut, ne-am cam săturat. Mă gândesc că pentru a ocupa locul 2, n-ar fi rău să se ia în calcul rezultatele obţinute de pretendenţi la ultimele alegeri. Ce rezultate a obţinut în localităţile de care a răspuns. Ar putea fi un criteriu!
Din câte ştiţi, există în partid, grupuri, tabere chiar tensiuni care s-ar putea manifesta vineri în cadrul conferinţei?
Fiind, teritorial, mai departe de Călăraşi, n-am cunoştinţă de aşa ceva. Dar nu spun că n-am auzit, că nu sunt oameni nemulţumiţi de rapiditatea cu care se desfăşoară acest eveniment. Dar una e să fii nemulţumit şi alta să tratezi principial această problemă.
Îi poţi manifesta nemulţumirea fără să faci valuri. Eu văd ce se întâmplă la nivel central. Nu pot să înţeleg pentru nimic în lume atitudinea primarului general al Capitalei. La ce buget are, la cât a fost ajutată...N-aş vrea să se repete şi la noi povestea asta.
Am avut şi eu o nemulţumire şi mi-am strigat-o. Dar a durat 5 minute. E adevărat, ziaristul a consemnat tot ce am spus. Dar asta nu înseamnă că am ţinut-o langa. Că de rezolvat, tot nu s-a rezolvat. Banii au fost, la fel, repartizaţi, au rămas aceleaşi sume...N-o să ţinem supărare non – stop! Altădată, poate va fi mai bine şi pentru noi.
Nu sunt de acord să punem pumnul în gură nimănui. Poate să existe şi o nemulţumire corectă care trebuie spusă şi din care să învăţăm cu toţii. Dacă s-a auzit de existenţa vreunei tabere, probabil că micile greşeli pe care le face Ciprian vor fi exploatate la sânge
În urma acestei conferinţe, credeţi că organizaţia va ieşi mai puternică?
Eu cred că da. Una din nemulţumirile mele pe care am spus-o şi acum 6 luni a fost aceea că nu mă împacam deloc cu ideea unui preşedinte interimar. Nu înţelegeam de ce nu s-au organizat alegeri mai devreme. Un preşedinte ales prin vot are legitimiate, nu mai poate fi contestat de nimeni. Poate genera nemulţumiri, dar nu mai poate fi acuzat că nu are legitimitate. Votul este cel care-şi dă legitimitate.
Organizaţia va fi mai puternică având un preşedinte ales, legitim care va putea fi învestit de noi cu ceea ce trebuie să facă la Bucureşti.
Dacă va deveni Ciprian Pandea preşedinte, ce l-aţi sfătui?
L-aş sfătui să aibă dialog cu toţi membrii de partid. Dacă va fi posibil şi cu cei care „zumzăie” acum. Să fie şi ei ascultaţi.
Mai mult, să deschidă şi mai larg uşile partidului. De ceva timp, noi nu avem achiziţii valoroase la partid. În 2019, vor avea loc două tipuri de alegeri care prefigurează ccele mai importante alegeri din 2020. Cele locale pun baza celor generale. Alegerile locale se câştigă având rezultate foarte bune la europarlamentare şi prezidenţiale. Alegătorul, după părerea mea, trebuie ţinut la curent cu toate realizările noastre.
Mulţumesc şi vă doresc succes vineri!