INS confirmă ieftinirea alimentelor în urma măsurii PSD de limitare a adaosurilor comerciale

INS confirmă ieftinirea alimentelor în urma măsurii PSD de limitare a adaosurilor comerciale

Datele prezentate astăzi de Institutul Naţional de Statistică au confirmat reducerea preţurilor la alimente şi stabilizarea inflaţiei la o singură cifră, după aplicarea măsurii PSD privind limitarea adaosurilor la alimentele de bază.

Astfel, după introducerea acestei măsuri, preţurile la toată gama de alimente au scăzut în cursul lunii august 2023 cu aproximativ 2%. De reţinut că INS prezintă evoluţia preţurilor de consum la toate tipurile de alimente, în timp ce măsura PSD s-a aplicat doar la 14 alimente de bază care, conform evaluării Consiliului Concurenţei, au înregistrat ieftiniri mult mai mari (de până la 49%) comparativ cu media ponderată a preţurilor pentru toată gama de alimente.

Aceste date oficiale confirmă faptul că măsura limitării adaosului şi-a atins obiectivul de a opri creşterea preţurilor la alimente şi de a stabiliza inflaţia la o singură cifră (9,4%).

De asemenea, acest rezultat atestă faptul că propunerea PSD pentru stoparea creşterilor preţurilor la alimente poate fi considerată un model de succes în comparaţie cu alte state europene care au optat pentru abordări diferite ce au condus la efecte negative precum penuria sau la provocarea unor noi creşteri ale preţurilor.

Biroul de presă al PSD

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.