Iacomi: PSD consolidează proprietatea națională asupra terenurilor agricole

Iacomi: PSD consolidează proprietatea națională asupra terenurilor agricole

PSD a decis să sprijine și să consolideze proprietatea națională asupra terenurilor agricole și a celor din extravilan, având în vedere nevoia acută de sprijinire a agriculturii românești.

Conform statisticilor, la nivel național există aproximativ 800 de entități străine sau persoane fizice din străinătate care dețin în proprietate terenuri agricole românești. Cu tot respectul pe care îl avem pentru toți agricultorii, indiferent de naționalitatea lor, care au contribuit la dezvoltarea agriculturii românești, considerăm că am ajuns într-un moment în care trebuie să punem pe primul plan interesele agricultorilor români.

Suntem al doilea exportator de cereale din UE, după Franța, iar locul României ne onorează, dar ne și obligă să păstrăm această comoară a țării care ne făcea odată să fim cunoscuți drept ”grânarul Europei”.

Cu riscul de a fi din nou acuzați că suntem naționaliști într-o Europă care se prezintă a fi o mare familie de popoare, am ales să protejăm și să dezvoltăm agricultura națională așa cum fac toate țările europene, fără să încălcăm angajamenteleluate de România ca membru al UE. PSD a ales să pună pe primul loc interesele agricultorilor români, cu respectarea strictă a legislației europene.

Astfel, săptămâna aceasta PSD a votat în Camera Deputaților, for decizional, pentru adoptatea proiectului caremodifică legea privind tranzacțiile cu terenurile agricole (Legea17/2014). Este o schimbare care va avea un impact semnificativ și asupra județului nostru, un județ în care agricultura este unul dintre domeniile care contribuie din plin la dezvoltarea economiei locale.

Prin modificările aduse legii se clarifică o serie de aspecte. În primul rând, se stabilește ordinea de preemțiune în achiziția terenurilor agricole. Străinii vor putea cumpăra terenuri doar după ce dreptul de preemțiune al co-proprietarilor, al membrilor familiei, al altor agricultori români, etc., a fost exercitat.

Legea, în noua ei formă, consacră dreptul firesc al coproprietarilor, rudelor de gradul întâi, soților,rudelor și afinilor, de a fi primii care să poată cumpăra terenurile agricoleextravilane disponibile la vânzare.

Dacă titularii dreptului de preemțiune refuză, au, în ordine, prioritate la cumpărarepersoanele fizice care:

▪ au domiciliul/reședința pe teritoriul național pe o perioada de cel puțin5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare;

▪ desfășoară activități agricole pe teritoriul național de cel puțin 5 ani,anterior datei ofertei de vânzare;

▪sunt înregistrate de autoritățile fiscale române cu minimum 5 ani

anteriori înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate înextravilan.

Mai mult, se se înființează un Registru Unic Special al Tranzacțiilor.

Pentru a răspunde unor preocupări ale celor care văd în această lege doar o împiedicare a străinilor din a deține terenuri extravilane în România, trebuie să menționăm că achizițiile de teren agricol de către entități străine sunt permise și posibile în continuare. Totuși, ele vor avea loc după ce se epuizează ordinea de preemțiune precizată în lege. În acest fel, românii vor avea posibilitatea să protejeze, cumpărându-l înaintea străinilor, pământul românesc.

Considerăm că prin aceste modificări aduse legislației existente, se consolidează proprietatea națională asupra terenurilor agricole. Totodată, sunt încurajați șisusținuți tinerii fermieri, mai ales cei care vor să inițieze și să dezvolte o exploatațieagricolă.

În plus, legea constituie un pilon important care contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii românești.

Suntem români, înainte de a fi europeni! Avem grijă de români, înainte de orice!

Președintele PSD Călărași

Iulian Iacomi

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.