Candidatul PSD pentru Primăria comunei Independenţa, Gabriel Rădulescu a vorbit despre problemele dar şi priorităţile de dezvoltare ale comunităţii precizând că în cazul în care va câştiga competiţia din septembrie va declanşa procesul de bugetare participativă alocând în acest sens un procent de 25% din bugetul de investiţii al comunei.
Domnule Rădulescu, nu mai e un secret, sunteţi candidatul PSD pentru Primăria comunei Independenţa. Sunteţi într-un dialog permanent cu cetăţenii celor 3 sate componente. Aş dori să punctaţi cele mai importante 3 probleme cu care se confruntă aceşti oameni.
Dialogul meu cu cetățenii comunei Independența este unul permanent și de bun augur. Probleme sunt mai multe, dar o să răspund punctual întrebării dumneavoastră. Prima și cea mai importantă problema este lipsa apei curente din satele Vişinii şi Potcoava, a doua problemă este lipsa în totalitate a sistemului de canalizare din toate cele 3 sate componente ale comunei Independența și anume Vişinii, Independența și Potcoava. A treia problemă pe care am sesizat-o nu este una neapărat majoră dar este de actualitate și anume lipsa infrastructurii școlare pentru realizarea cursurilor on-line. Elevii nu au tablete sau alte dispozitive electronice, nu au conexiuni la internet și aici cred că actuala administrație putea interveni pentru a remedia aceste neajunsuri. La nivelul comunei Independența sunt în jur de 300 elevi, iar la un număr atât de mare de elevi conducerea Primăriei Independența poate negocia un contract pentru achiziția acestor tablete și infrastructură de internet cu un mare operator de telefonie mobilă în niște condiții foarte avantajoase. Trebuie doar să vrei!
În calitate de consilier judeţean, aţi îmbrăţişat ideea cointeresării cetăţenilor prin elaborarea de proiecte în cadrul bugetării participative. Altfel spus, locuitorii să-şi expună ideile iar cele mai bune dintre ele să fie şi bugetate în limita unui procent alocat din bugetul total. Intenţionaţi să puneţi în practică un astfel de proces după ce veţi deveni primar?
Noțiunea de bugetare participativă este una relativ dezvoltată în administrația românească. Cea mai vizibilă din punctul meu de vedere este cea realizată la nivelul Primăriei Sibiu. Această noțiune de bugetare participativă presupune ca o parte a cetățenilor din comunitate să se implice în viață administrativă, să vină cu propuneri de proiecte, să conștientizeze faptul că banul public este al tuturor și risipa lui trebuie să dispară. Dacă în urmă alegerilor din această toamnă voi fi ales în funcția de primar al comunei Independența, îmi iau promisiunea în fața tututor că în următorul buget de venituri și cheltuieli al comunei Independența voi aloca suma reprezentând 25 % din bugetul de investiţii noțiunii de bugetare participativă . Mai concret, voi aloca o sumă la dispoziția locuitorilor comunei Independența și îi voi ruga că în acea anvelopă bugetară să fie realizate anumite proiecte pe care dumnealor doresc să le aibe în comunitatea din care fac parte. Nu doar primarul și Consiliul Local trebuie să știe problemele comunității, participarea trebuie să fie a tuturor în viața urbei.
Care ar fi proiectele majore la care lucraţi deja pentru implementarea lor după ce veţi deveni primarul Independenţei?
Primul lucru pe care vi-l spun este faptul că sunt conștient că nu pot face minuni. Eu sunt genul de om care gândeste că mai bine faci lucruri puține dar care să țină o viață. Proiectele mele din domeniul administrativ nu sunt numeroase, filozofia mea administrativă este anul și proiectul, în tripleta Școală- Stradă - Spital.
Școală – unitatea de învățământ principală a comunei Independența este școala din satul Independența. Această unitate școlară a fost reabilitată în întregime în anul 2007 printr-un program al Băncii Mondiale, de atunci s-au făcut doar igienizări și reparaţii anuale. Personal consider că este nevoie de o nouă reabilitare odată la 15 ani.
Stradă – este un termen generic, dar încadrează toate nevoile infrastructii moderne: apă curentă, canalizare și asfaltarea în totalitate a străzilor. Este frustrant că în anul 2020 să fii la o distanță de 17 km față de municipiul Călărași și să nu ai acces la condițiile de trai moderne. Personal mă uit cu admirație la ceea ce s-a întâmplat la nivelul comunei Roseți. Deci, cu implicare totul este posibil.
Spital – la nivelul comunei Independența există un dispensar medical coordonat de un medic extradinar de profesionist. Ultima reabilitare și dotare majoră a acestui dispensar medical s-a realizat în anul 2011 în urmă unui parteneriat dintre Societatea Agricolă Agrozootehnică Independența și Cargill S.A.
Și ultimul dar nu cel din urmă proiect pe care aș dori să îl realizez este cel legat de reabilitarea bazelor sportive din satele Vişinii și Potcoava, care se află într-un stadiu avansat de degradare.
De ce credeţi că actuala administraţie ar trebui să facă un pas în spate?
Orice aș spune eu poate fi considerat subiectiv. În materie de verificare a legalității activității desfășurate de domnul primar al comunei Independența, tocmai s-a pronunțat o instituție a statului român, respectiv Agenția Națională de Integritate, care afirmă că domnul Voicu Lică se află în conflict de interese administrativ. Așa se întâmplă când nu cunoști legea și întrepătrunzi activitatea administrativă cu afacerile personale. De menționat că și în cazul consilierului personal al domnului Voicu Lică s-a stabilit că și dumnealui se află în conflict de interese administrativ. Un lucru este cert, în cazul amândurora nu s-a cunoscut legea. Simplu. Cel mai corect ar fi pasul în spate, mai ales că partidul din care domniile lor fac parte transmite constant mesaje publice că este nevoie de cinste și corectitudine în administrație.
Aţi afirmat deja că parteneriatul cu Consiliul Judeţean este esenţial pentru dezvoltarea localităţii. Tandemul Iliuţă – Rădulescu e în măsură să asigure un climat sănătos iniţierii şi dezvoltării unor proiecte de anvergură.
Proiectele majore de infrastructură de care comunitatea din Independența are nevoie sunt următoarele: modernizarea iluminatului public, înfiinţarea unei reţele de gaze naturale, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii stradale, canalizare şi apă. Aceste investiții nu pot fi făcute din surse de la bugetul Primăriei Independența, este absolut necesar utilizarea fondurilor guvernamentale sau europene, și cazul ambelor surse de finanțare este nevoie și de o cofinanțare consistentă, și aici intervine necesitatea unui parteneriat Primărie- Consiliul Județean pentru asigurarea cofinanțării proiectelor mai sus menționate. Eu, personal, consider că tandemul Iliuță – Rădulescu poate fi unul de bun augur pentru comunitatea din Independența.
E limpede că sunteţi o alternativă la actuala administraţie locală. Care ar fi argumentele dvs. susceptibile să atragă numărul suficient de voturi ca să câştigaţi competiţia?
Sunt un tânăr ambițios care a demonstrat prin cele 2 mandate de consilier județean că stăpânește noțiunea de administrație, sunt un om împlinit atât din punct de vedere familial cât și profesional. Mai presus de tot doresc să vin la conducerea Primăriei Independența cu o mentalitate nouă, una în care risipa banului public să dispară. În activitatea mea nu o să am nevoie de consilieri personali, avocați sau alte instrumente care să îmi fie necesare în desfășurarea activității și pe care să le plătească contribuabilul din comuna Independența. Transparență administrative 100 %.