E. Teodorovici: Guvernul Orban guvernează în mod duplicitar: cu un ochi la pandemie și cu celălalt la „politichie”

E. Teodorovici: Guvernul Orban guvernează în mod duplicitar: cu un ochi la pandemie și cu celălalt la „politichie”

Fostul ministru al finanţelor, senatorul PSD, Eugen Teodorovici, a criticat deciziile cu caracter fiscal asumate de Guvernul condus de Ludovic Orna susţinând că „Prin manevrele politico-economice pe care le comite, habarnistul Cîțu se dovedește, în fapt, un „cocktail” foarte periculos pentru România între columbianul Pablo Escobar și mexicanul El Chapo, deoarece, spre deosebire de aceștia, el „vinde droguri politico-economice!”

„Deciziile actualului Executiv sunt luate având ca bază două obiective: trecerea de pandemie cu succes, ceea ce este bine și conservarea segmentul de votanți în perspectiva alegerilor din acest an: locale-septembrie și generale-noiembrie.

ATENȚIE! Al doilea obiectiv, cel politic, este, în multe situații, contradictoriu cu primul – cel al combaterii eficiente a pandemiei – așa încât interesul politic al PNL diminuează eficiența acțiunilor pe linie medicală.

Acest duplicitarism politico-economic se reflectă în fundamentarea și elaborarea rectificării bugetare, după cum urmează:

Guvernul Orban trece la această rectificare de la un deficit de 3,6% din PIB (aprobat în decembrie 2019, fără dezbatere parlamentară democratică) la un deficit subdimensionat de 6,7% din PIB, pentru a da impresia publicului că situația financiară a țării nu este îngrijorătoare (deși Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană prevăd un deficit în jur de 9% din PIB pentru acest an!

La acest deficit nerealist s-a ajuns prin manipularea indicatorilor macroeconomici, fiind SUBESTIMAT declinul economic din anul 2020 la numai 1,9%, în timp ce FMI previzionează o scădere a PIB real în acest an de 5%. În mod paradoxal, deși PIB real scade (cu 1,9%), în concepția habarnistului Cîțu, PIB nominal crește cu 2,1% față de anul precedent (de la 1060 mld. lei, la 1082 mld. lei)

Bazându-se pe supraevaluarea PIB-ului din 2020, habarnistul Cîțu a redus veniturile bugetare din economia internă cu numai 23 mld. lei față de bugetul aprobat, ignorând faptul că, la sfârșitul primului trimestru, aceste venituri erau deja mai scăzute cu peste 12 mld. lei decât cele programate pentru intervalul ianuarie – martie 2020

Pe de altă parte, cheltuielile bugetare sunt majorate cu 12,5 mld. lei (8,8 mld. lei pentru acoperirea șomajului tehnic și 3,7 mld. lei pentru sprijinirea sistemului medical). Dacă aceste două majorări de alocații bugetare sunt justificate, pentru alegerile din toamnă, habarnistul Cîțu a „strecurat” 1 mld. lei, sumă care va fi distribuită clientelei politice liberale prin intermediul primarilor PNL pentru investiții în plan local. Dacă se doreau investiții suplimentare eficiente, care să contribuie în mod real la relansarea creșterii economice, suma respectivă se acorda Ministerului Transporturilor, care putea să o aloce în mod transparent pentru programul de autostrăzi și drumuri naționale, în mod evident, subfinanțat

Deși clamează că aplică un program eficace de sprijinire a agenților economici pentru reluarea accelerată a activității după trecerea stării de urgență, habarnistul Cîțu nu a inclus în bugetul rectificat ajutoarele de stat promise și aprobate de Comisia Europeană, în sumă de 16 mld. lei (3,3 mld. euro), afirmând că mecanismul de alocare a acestor ajutoare se va reglementa în perioada următoare, ceea ce arată ori minciuna lui Orban și alor lui (că nu le vor acorda), ori subdimensionarea cheltuielilor bugetare și, implicit, a deficitului (dacă se vor aloca)!

Toate aceste MANIPULĂRI grosolane demonstrează, în mod evident, că guvernul Orban intenționează să păstreze aparența unui buget sustenabil, în măsură să rezolve atât problemele medicale, cât și pe cele economico-sociale (pentru că în bugetul rectificat nici nu s-au prevăzut resursele bănești aferente, dar nici nu a fost prorogate prevederile legale pentru majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie și pentru majorarea alocațiilor de la 1 august).

SCOPUL POLITIC al acestor manipulări este de a NU furniza argumente agențiilor specializate pentru retrogradarea ratingului de țară al României, cu efecte economice devastatoare și pentru a nu se apela (DEOCAMDATĂ!!!) la FMI și Comisia Europeană pentru finanțarea unui deficit la nivelul necesităților reale ale țării, deoarece, în ambele variante, s-ar deconspira situația dezastruoasă a finanțelor noastre publice.

După ce doresc să „FURE” votul românilor în lunile septembrie și decembrie 2020, habarniștii Orban și Cîțu vor face o nouă rectificare bugetară în decembrie, care va situa indicatorii economico-financiari la nivelurile reale, inclusiv prin majorarea substanțială a deficitului bugetar, pentru a cărui finanțare se va apela la sprijin extern. Asistența financiară din străinătate va veni, însă, „la pachet” cu condiții foarte dureroase pentru cetățeni și mediul economic dar consecințele nu vor conta pentru liberali, care, cu cinism și în mod mincinos, vor oferi românilor "pilula" amară a AUSTERITĂȚII, după modelul din anii 2009-2010 al PDL!

Sperăm ca această strategie total imorală și contrară intereselor populației să nu le reușească liberalilor. Prin manevrele politico-economice pe care le comite, habarnistul Cîțu se dovedește, în fapt, un „cocktail” foarte periculos pentru România între columbianul Pablo Escobar și mexicanul El Chapo, deoarece, spre deosebire de aceștia, el „vinde droguri politico-economice!

Ca urmare a disfuncțiilor majore ale finanțelor publice, confirmate în rectificarea bugetară, SE IMPUNE o DISCUȚIE transparentă, consistentă, între Guvern și toate partidele politice pentru a găsi soluțiile corecte de rezolvare atât a crizei medicale, cât și pentru a se evita o criză economică extrem de costisitoare pentru dezvoltarea țării și pentru pacea socială!” se arată în postarea publicată pe pagina personală de Facebook, vineri, de Eugen Teodorovici.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.