Dorobanţu / J. Apostol: Sper să aduc o rază de speranţă celor care vor să scape de dictatura ce s-a instaurat la nivel de localitate

Dorobanţu / J. Apostol: Sper să aduc o rază de speranţă celor care vor să scape de dictatura ce s-a instaurat la nivel de localitate

Jan Apostol este omul care l-a adus în politică şi în administraţie pe „latifundiarul”, Vasile Stoica, din 2012 primar al localităţii Dorobanţu. Fostul viceprimar a pus umărul şi în urmă cu 4 ani la căderea „regimului Stoica” dar fără succes. În septembrie, Jan Apostol îşi joacă şansa reprezentându-i pe toţi cei care s-au săturat pur şi simplu de „dictatura ce s-a instaurat” la nivelul comunei.

Domnule Apostol, din nou în ringul politic. De curând aţi oficializat candidatura dvs. pentru Primăria localităţii Dorobanţu, Şi de data asta adversarul dvs. direct va fi primarul, Vasile Stoica, cel care a obţinut în 2012 această funcţie cu sprijinul dvs. total şi necondiţionat. Ce s-a întâmplat în aceşti 4 ani? Ce ne spuneţi despre maniera în care a condus această localitate?

Da, din nou în ringul politic şi prin aceasta sper să aduc o rază de speranţă şi curaj celor care vor să scape de dictatura ce s-a instaurat la nivel de localitate şi de abuzurile la care sunt supuşi. Într-adevăr, aşa a ajuns primar domnul Stoica Vasile, la acel moment am crezut că acesta e cea mai bună soluţie cucerindu-mă cu lozinca: „Am avere de nu am ce să mai fac cu ea, dar vreau ca această comună să arate boboc” dar s-a dovedit că a fost cea mai proastă decizie atât pentru mine cât şi pentru comunitate. Dacă ne referim la ce s-a întâmplat în aceşti 4 ani, discuţia ar fi foarte scurtă pentru că rezultatul realizărilor este nesemnificativ. Maniera de condus se rezumă la sintagma „Mână de fier” dar nu în sensul bun al cuvântului ci în a face tot posibilul ca toţi să respectăm întocmai ce ni se ordonă iar dacă ai altă părere deja i-ai devenit duşman pe viaţă.

În calitate de consilier local, aţi duse „lupte” cu actualul primar. Care ar fi principalele sale „realizări”. Mie mi se pare că nu s-au mişcat deloc lucrurile în direcţia cea bună, promisă de actualul primar în urmă cu 4 ani.

Promisiunile au fost:

  1. Modernizare străzi prin asfaltare în satul Dorobanţu, proiect ce va implementat prin PNDL. Proiectul include asfaltarea a 6 străzi cu o lungime totală de 4536 m.l.;
  2. Modernizare străzi prin asfaltare în comuna Dorobanţu, proiect ce va fi implementat prin PNDR. Proiectul include asfaltarea a 5 străzi în satul Dorobanţu, o stradă în satul Boşneagu şi două străzi în satul Vărăşti cu o lungime totală de 4119 m.l.;
  3. Înfiinţare reţea canalizare şi construire staţie epurare prin Măsura 7.2.;
  4. Construire cămin cultural prin MDR şi Administraţiei Publice;
  5. Construire teren sport sintetic, multifunctional, cu nocturnă.

Ce s-a întâmplat?

1) Proiect din mandatul domnului Nae Petrică unde erau aproximativ 12 Km de asfalt, dar că Nae Petrică să nu cumva să aibă vreun merit, domnul Stoica l-a împărţit în trei proiecte a câte 4 Km şi astfel la finanţarea lucrării a pierdut 8 Km de asfalt.

2) La Sfântul Aşteaptă

3) 0

4) 0

5) 0

Anul acesta la locale veţi face tandem cu actualul preşedinte al CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă care porneşte clar cu prima şansă pe 27 septembrie. Ce ne spuneţi în acest sens?

Îmi doresc foarte mult ca locuitorii comunei noastre să conştientizeze că acesta este poate ultima şi cea mai mare oportunitate pentru dezvoltarea localităţii noastre şi ridicarea nivelului de trai având în vedere că atât domnul Vasile Iliuţă a confirmat pe plan economic privat cât şi în toate funcţiile politice deţinute iar eu în mandatul de viceprimar am dovedit că interesele localităţii şi ale concetăţenilor mei sunt mai presus de orice  alte interese fapt care a dus şi la eliminarea mea de către domnul primar Stoica Vasile atât din funcţia de viceprimar cât şi din rândurile PNL.

Cât de judicios credeţi că au fost cheltuiţi banii din bugetul local în aceşti ultimi 4 ani.Ce obiectiv major a fost finalizat în toată această perioadă?

Cât de judicios să cheltui banii dacă pe parcursul unui mandat de 4 ani ai primit un salariu de aproximativ 250 000 lei (2,5 miliarde lei vechi) ca primar şi ai avut la dispozitie un buget de aproximativ 21. 000 000 lei (210 miliarde lei vechi) iar tu ai făcut două părţi de gard din plasă cu ţeavă recondiţionată la cimitirele din Vărăşti şi Dorobanţu şi o cofinanţare la un singur proiect.

Cheltuirea “judicioasă” a banilor reiese şi din Raportul de Audit Financiar făcut de Curtea de Conturi prin Decizia nr 28/2018 la punctual 6)Plăţi fără baza legală pentru achiziţii de bunuri şi servicii şi la punctul 7)Plăţi făcute fără contraprestaţie reală în beneficiul entităţii.

De ce credeţi că e nevoie acută de o schimbare la nivelul conducerii Primăriei? Actualul primar, în opinia mea, şi-a arătat din plin „competenţa” în cei 8 ani de când conduce localitatea. Cât priveşte viceprimarul, omul e acolo doar că să execute la milimetru ordinele şefului său, nicidecum să emită opinii, păreri sau să aibă iniţiative. Greşesc cumva?

Echipa ce a fost până acum la conducere, formată din Stoica Vasile, primar şi Călin Vasile, viceprimar a fost cea mai dăunătoare atât pentru localitate cât şi pentru comunitate. Afirmaţiile acestea sunt susţinute de faptul că primarul a urmărit doar interesele personale iar viceprimarul şi-a îndeplinit ţelul declarat “ce să fac?, mai îmi trebuie şi mie 4 ani vechime să ies la pensie”, vis îndeplinit cu brio. Atât de docil a fost viceprimarul care apare în dosarul 4054/202/2018, materie penal ca inculpat iar UAT Dorobanţu reprezentată de primar parte vătămată, o echipa închegat, nu?

Care au fost momentele critice din Consiliu Local în acest mandat? Cetăţenii au habar pe ce se cheltuie banii lor?

Momentele critice pentru noi, opoziţia, au fost permanente, în  8 ani de zile nu numai în 4 la nici o construcţie de buget nu a fost luată în seamă nici o propunere din partea noastră. Nu ştiu dacă mai există un precedent, în sensul în care în 8 ani de zile opoziţia să nu poată să-şi treacă măcar o singură initiativă. Şi nu pentru că nu am încercat, dovada stau Procesele Verbale de şedinţă a CL.

Ce am reuşit a fost doar cu ajutorul Prefecturii să revocăm trei Hotărâri de Consilui Local. Momente critice au fost atunci când s-a dat Ocolului Silvic o suprafaţă de 10Ha teren împădurit (fac menţiunea că împădurirea a fost făcută de locuitorii comunei) doar datorită faptului că îl avea şi Ocolul Silvic în Inventar. La fel s-a întâmplat cu drumul ce duce la pădurea Vărasca pe care cetăţenii îl foloseau frecvent şi au renunţat la el datorită aceluiaşi fapt şi întrebarea mea rămâne: Dacă aceste bunuri de patrimoniu erau proprietate personală renunţau aşa de uşor sau mergeau până la a epuiza ultima cale de atac? Dacă nu am avut putere să ne opunem, am făcut menţiunea în Procesul Verbal să rămână deschis cetăţenilor dar surpriză, a apărut un semn de interzis circulaţiei, acestora. La întrebarea noastră pentru menţiune, răspunsul a fost că nu are nici o relevanţă. Prin GAL, s-a repartizat comunei Dorobanţu 0.8 Km de asfalt, condiţia fiind să deservească agenţii economici, propunerea noastră, a opoziţiei, a fost un traseu ce deservea 10 agenţi economici, staţia de apă a localităţii şi un teren de 8 Ha proprietate privată a primăriei unde având toate utilităţile putea fi o atracţie pentru investitori. Dar au ales un alt traseu unde locuiau fratele şi mama primarului iar singurul agent economic era SC PRODCEREAL, firma domnului primar.

Care ar fi în opinia dvs. problemele reale ale comunităţii pe care va trebui să le rezolvaţi în calitate de primar după ce veţi câştiga alegerile?

- Asfaltarea străzilor în toate cele trei sate: Dorobanţu, Vărăşti şi Boşneagu.

- Preluarea serviciului de apă de la Ecoaqua Călăraşi. Prin asta urmăresc obţinerea unui preţ mic pe mc de apă, siguranţa apei potabile iar la Vărăşti distribuirea către consumatori a apei potabile şi nu industrială cum este acum, situaţie care pune în pericol sănătatea lor. Am depus deja un Proiect de Hotărâre pentru apa potabilă în satul  Vărăşti dar primarul refuză să-l propună spre dezbatere şi votare Consiliului Local.

- Canalizarea, condiţie pe care am pus-o conducerii societăţii Ecoaqua când am delegat serviciul de apă către ei şi au promis că o vor rezolva în 2 ani dar de atunci au trecut 5.

- Revenirea echipei de fotbal care să fie susţinută de  Consiliului Local şi modernizarea Bazei Sportive.

- Căminul Cultural pe care primarul se chinuie din 2012 să-l facă, deşi proiectul vine de la primarul anterior.

- Reactualizarea proiectului de parc vecin cu Baza Sportivă, locaţie care ar putea deveni o rază  de fericire atât pentru copii cât si adulţi având în vedere că se află pe malul lacului Andolina.

- Implicarea în crearea locurilor de muncă pentru tineri şi calificarea acestora, lucru pe care deja l-am demarat în perioada cât am fost viceprimar când printr-un proiect demarat în colaborare cu Asociaţia Pro-Est am calificat peste 50 de tineri (agenţi de pază, instalatori, ospătari, vânzători, cameriste, zidari, etc)

-Proiectarea şi execuţia unei platforme de gunoi pentru colectarea gunoiului de grajd având în vedere că la acest moment aceasta a devenit o urgenţă din cauza celor trei gropi de gunoi existente.

- Atragerea de noi investitori şi sprijinirea cu toate forţele şi cu tot ce este necesar a agenţilor economici de pe raza localităţii.

Multe din obiective le voi identifica alături de locuitori şi in discuţiile cu aceştia pentru că marea mea provocare este de a scoate oamenii de sub dictatura instaurată acum, de sub abuzurile pe care aceştia le suportă si redarea demnităţii, a libertăţii de exprimare si a liberului drept de initiaţivă, scopul fiind dezvoltarea localităţii si ridicarea nivelului de trai al locuitorilor. 

Cetăţenii care l-au votat în urmă cu 4 ani pe actualul primar sunt mulţumiţi de investiţiile realizate de acesta în contextul creşterii nivelului de trai?

Nu există în 8 ani de mandat nici o investiţie care să susţina creşterea nivelului de trai! Un exemplu în susţinerea acestui fapt este că primarul a fost împotriva implementării unui proiect pe fonduri europene de peste 1 milion de euro (mini abator, utilaje agricole) al unui tânăr din localitate unde se putea deschide un număr consistent de locuri de muncă iar cetăţenii puteau sacrifica animale în condiţii sigure de sănătate. Cu atât mai mult agenţilor economici care dădeau dovada că pot să se extindă sau să se dezvolte imediat, le apăreau plângeri penale, dosar penal, amenzi sau orice altă piedică în a-l opri din activitate. Cel mai grav este faptul că nimeni nu are voie să comenteze, să se opună sau să aibă o altă viziune fără a suporta consecinţele.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.