Dor Mărunt / I. Niţulică: Am fost o comună bogată şi sper să devenim şi o comună modernă, europeană

Dor Mărunt / I. Niţulică: Am fost o comună bogată şi sper să devenim şi o comună modernă, europeană

Ion Niţulică este candidatul PSD pentru Primăria comunei Dor Mărunt. Fost primar între 2008 şi 2012 şi în două rânduri viceprimar, Niţulică are o vastă experienţă în administraţie. De numele său se leagă proiectele privind apa, canalizarea şi gazele naturale în comuna Dor Mărunt. De ce candidează, care sunt planurile sale şi ce-şi propune să realizează în cazul în care va deveni primar după 27 septembrie, aflaţi în interviul de mai jos.                

Domnule Niţulică, din nou în ringul politic. Aţi decis să candidaţi pentru funcţia de primar al comunei Dor Mărunt, susţinut de PSD, partid pe care l-aţi slujit şi în calitate de primar şi viceprimar. Care ar fi primele gânduri?

Ion Niţulică: Da, m-am hotărât. La chemarea domnului preşedinte Iliuţă, am decis împreună cu echipa mea să mergem să câştigăm Primăria Dor Mărunt din partea PSD. De la bun început vreau să vă spun că dacă voi conduce Primăria Dor Mărunt, voi fi primarul tuturor! Nu voi încerca să conduc aşa cum o face actuala administraţie doar pentru anumite găşti, anumite părţi ale comunei.

Voi candida şi voi face tot ce-mi stă în putinţă să câştig mandatul pentru toţi cetăţenii comunei Dor Mărunt. Nu voi mai face diferenţe, ca ei, între satul Dâlga şi satul Dor Mărunt sau satul Dor Mărunt şi satul Înfrăţirea.

Vreau să modernizez comuna. Am început acest proces în 2008 când am câştigat Primăria. Aş vrea să vă aduc aminte că am introdus atunci reţea de gaze naturale. Dor Mărunt a fost prima comună din judeţul Călăraşi care a avut această facilitate nemaipomenită. În decembrie 2011 am dat drumul la gaze. În 2010, 2011 m-am am obţinut fonduri de la Guvernul României pentru construcţia unei baze sportive care e model şi acum. Într-un timp, administraţia locală o pierduse din mână, dar acum văd că s-a mai ocupat de ea. Şi mă refer cu precădere la gazon.

Am înfiinţat reţeaua de apă. Dar după 8 ani, nu merge, nu funcţionează. De aceea vreau să câştig din nou!

De ce nu funcţionează?

Ion Niţulică: N-au făcut decât recepţia în 2012. A mers cam o jumătate de an. S-a găsit în puţul forat care a fost făcut de firma respectivă, apă sulfuroasă. Bun, şi la Lehliu e nămol în apa şi în alte localităţi au mai apătut astfel de probleme.

Deci putea fi remediată...

Ion Niţulică: Putea fi, desigur. S-a oprit în 2013 şi, de atunci, n-a mai mers. Ce ştiu de la consilierii noştri PSD, e că au concesionat obiectivul la Ecoaqua care nu l-au preluat-o până n-au mai săpat 2 puţuri. Le-au săpat acum 2 luni şi tot nu s-a dat drumul la apă.  Nu s-a extins măcar cu 1m. Au făcut 2 km şi jumătate şi acolo au rămas.

Deci apa ar fi o prioritate.

Ion Niţulică: Prioritate mare, să zic aşa. O altă prioritate, gazele. Vreau să duc reţea şi în satele Dâlga şi Ogoru care sunt pe şosea. Mai ales că pentru Dâlga, actualul primar n-a făcut nimic. În afară de 2 drumuri asfaltate, nimic altceva. S-a supărat că l-au votat cetăţenii pe Prevenda, în 2016. A zis: „Nu vă fac nimic la Dâlga că aţi votat cu ăla!”

Vreau să vă mai spun că în 2011, am câştigat, cu chiu cu vai, un proiect pe canalizare. L-am lăsat cu o sumă de 10 mii de lei pentru că atât mi-a dat „tovarăşul” Filipescu, la insistenţele domnului Vîrtejanu care era vicepreşedinte. Ca să nu piardă obiectivul. Anul următor s-au apucat de treabă, au făcut canalizarea care nu merge nici aia. Nu funcţionează.

Serios?

Ion Niţulică: Da. Că nu mergea apa. Canalizare fără apă, nu poţi să faci. Nici acolo nu s-a extins măcar cu un metru. Decât ce-a mai rămas de la Niţulică, cu proiect cu tot.

După ce veţi câştiga mandatul, aveţi de lucru...

Ion Niţulică: Am foarte mult de lucru. I-am lăsat un proiect privind 8 km de drumuri pentru asfaltare. Nu s-au dat banii. A fost criza din 2010-2011, proiectele erau pe masă, decât s-au apucat de treabă. A mai câştigat el încă vreo 4 -5 km. A făcut cam 12-13 km de drumuri asfaltate. Deci a avut totul pe masă.

Din punctul dumneavoastră de vedere, e clar, nu se vede bine comuna.

Ion Niţulică: Nu se vede! Dacă ai rămas la 2 km şi jumătate la apă, şi nu merge nici ăia, şi ăia 12 km asfaltare, eu zic că nu. Şi au avut bani. Din ce ştiu, guvernele PSD au alocat fonduri tuturor primăriilor. N-a contat culoarea politică. S-au blocat pur şi simplu.

Nu vreau să critic, dar în fiecare an a alocat bani şcolilor. Nu ştiu de ce. Parchetul, schimbat la 2 ani. Că s-a umflat, că s-a dezumflat...

Întotdeauna aţi fost un contracandidat foarte puternic pentru ei. Le-aţi cam stat mereu ca un ghimpe.

Ion Niţulică: Cred că odată cu anunţarea candidaturii mele o să-i treacă puţin fiorii. Pentru că am notorietate în rândul cetăţenilor. Cât am fost primar, am fost alături de oameni. Am avut foarte multă grijă de partea socială. Din păcate, în 2012 am pierdut din cauza unor alianţe. PSD-ul m-a respins că se făcuse USL-ul. Am fost respins de fosta conducere în frunte cu Ion Ştefan care a bătut palma cu Filipescu pentru Iacomi.

Dacă veţi vorbi cu oamenii o să vă spună că Niţulică i-a ajutat. Cu medicamente, cu spital, am fost aproape de oameni tot timpul. Şi acum la fel. Aş vrea să-mi zică Niţulică Ion, primarul tuturor! Eu nu sunt candidatul vreunei găşti.

Împreună cu echipa asta care-l are în frunte pe domnul Iliuţă, sper să câştigăm alegerile şi să facem din comuna Dor Mărunt ce trebuie să fie!

De data asta parteneriatul cu Consiliul  Judeţean va funcţiona.

Niţulică Ion: Aşa este. Şi ar fi un mare câştig.

N-aţi mai întâmpina greutăţile din 2010, 2011, 2012...

Niţulică Ion: Exact. Vă spuneam, am întâmpinat atunci numai piedici. Într-un timp am încercat să asfaltez spre Înfrăţirea. Am primit bani decât pentru 500 m până la Biserică. Şi asta la insistenţele dlui. Vârtejanu. Cum a venit Ion, s-au găsit bani cât să se ducă cu lucrarea până la Înfrăţirea. Cu bani de la Consiliul Judeţean.

În afara proiectelor pe care trebuie să le revigoraţi, să zic aşa, care ar fi o altă prioritate pentru comuna Dor Mărunt?

Ion Niţulică: Asfaltarea. În mandatul meu, 2008-2012, din păcate, în urma fostului primar Iulian Iacomi au rămas multe goluri pe străzi. N-a mai fost interesat. Vă spun că am pietruit atunci toate străzile din localitate. Am avut şi un mare noroc. Fără bani, decât pentru manoperă. Se construia calea ferată rapidă şi am luat toată piatra scoasă pe care am băgat-o pe străzi. Am cărat inclusiv de la Dragoş Vodă cu maşini închiriate şi am reuşit să pietruim toate străzile. Dar ei nu le-au mai scarificat, nu le-au îndreptat, acum are 3 km de reparaţii străzi. Ce să facem doar cu 3 km? În Dor Mărunt avem 30 km de străzi.

Dacă veţi câştiga, ştiţi ce aveţi de făcut, de unde să începeţi. Primăria nu-i o necunoscută pentru dumneavoastră.

Ion Niţulică: Cu siguranţă. Am lucrat în administraţie 8 ani ca viceprimar şi 4, ca primar. Am fost economist de fermă 18 ani la IAS, am lucrat cu oamenii. Ştiu ce înseamnă asta. E greu să lucrezi cu oamenii dar dacă ştii să-i apropii devine foarte uşor. Între 2008 şi 2012 am lucrat foarte bine cu aceşti oameni. M-au respectat, i-am respectat, am fost în mijlocul lor. La orice lucrare, eram pe drum. Am dialogat cu ei şi în afara Primăriei.

Am ajutat foarte mult bisericile atunci. Am demarat construirea unei biserici. Am luat terenul de la un cetăţean, am dat la schimb un alt teren şi s-a construit-o împreună cu un mare om, dl. Paraschivescu Corneliu, din păcate a decedat, care a sponsorizat toate bisericile din Dor Mărunt. Un mare credincios. Numele său figurează şi în rândul ctitorilor la Putna. Am construit o biserică de lemn, din păcate episcopul n-a mai vrut, au izolat-o şi au făcut-o tot din ciment, în Dor Mărunt Gară, la o răscruce de drumuri care duce înspre Înfrăţirea şi înspre sat. Am turnat piatra de temelie, mortarul la crucea care se bagă în pământ.

Am ajutat preotul paroh cu bani de la Guvern, am construit gardul bisericii. Am împrejmuit bisericile la Dor Mărunt, aici lângă mine. A beneficiat de o donaţie, noi am susţinut manopera. La Dâlga Gară, o biserică pornită pe vremea lui Iulică. A fost scandal mare, cu un teren, au venit şi televiziunile atunci. L-am ajutat şi pe acel preot cu echipe de constructori. Am ridicat-o!

Sunteţi om de-al locului cum se zice.

Ion Niţulică: Născut aici, get-beget, am copii mari. Aici vreau să mă şi îngroape. N-am unde să plec. Am 3 nepoţi. Îl aşteptăm şi pe al 4-lea. Sunt un tată bogat cu copii dar şi un bunic bogat cu nepoţi.

Sper ca oamenii să înţeleagă că e nevoie de schimbare. Sunt 8 ani, şi dacă în toată această perioadă nu dai drumul la apă, la canalizare, tot o plimbi aşa...

N-am înţeles de ce s-a concesionat serviciul la Ecoaqua. Era vorba de 5 locuri de muncă. Adică 5 familii trăiau de pe urma acestor joburi. Ce nu puteam să citim contorul, să încasăm banii, şi să întreţinem o pompă? Nu există aşa ceva.

Canalizarea la fel. Ce-ţi trebuie? Un paznic şi un...

Sunt proiectele mele pe care aş vrea să le repunem în mişcare.

Deci dl. Niţulică e dornic de muncă.

Niţulică Ion: Da. Şi vreau să le demonstrez oamenilor că şi atunci am făcut lucruri pentru ei şi acum vreau să continui şi să aduc alte proiecte. Obiectivul primordial, modernizarea comunei. Să intrăm în rândul lumii civilizate: apă, canalizare, gaze. Am fost o comună bogată şi sper să devenim şi o comună modernă, europeană. E păcat, dacă nu am reuşi! De ce în altă parte s-a putut şi la noi, nu?

Aţi fost un om chivernisit cu banul public cât aţi fost primar.

Niţulică Ion: Banii ăia puţini au fost bine cheltuiţi. Am nimerit, din nefericire, într-o perioadă de criză, cu o guvernare ostilă mie. Eram pesedist. Am avut un mare sprijin din partea domnului senator Dumitru. Copilul lui are casă aici. Dânsul m-a dus la Bucureşti şi pentru gaze şi pentru apă, canalizare. ”Hai să rezolvăm problemele astea!”, mi-a spus. „Băiatul să scoată apă de la puţ?” Iată că şi după 8 ani, tot de la puţ scoate apa.

Şi canalizarea le fel. Nu ştiu ce să mai zic, cred că nu s-a vrut.

Au fost lucruri pe care le-am construit. Am construit 7 parcuri de joacă. Le-a luat din curtea şcolii şi le-a dus pe maidan. Le-am făcut pentru copii, nu pentru cei de 16-18 ani. Am făcut un parc modern în faţa spitalului TBC. Le-a scos de acolo şi le-a dus pe Valea Gerului, lângă un canal.

Acum aud că face un studiu de fezabilitate ca să construiască un parc acolo. Şi am întrebat consilierii: Ce răspuns v-a dat? „Că a plantat nişte pini şi brazi şi dacă avea parcul acolo se rupeau mugurii.” Păi şi acum se rup mugurii? A vrut să strice!

În prag de precampanie, ce mesaj aveţi pentru cetăţeni?

Niţulică Ion: Am început să discut cu oamenii. Majoritatea ştiu că voi candida. Le spun  să aibă mare încredere în mine, aşa cum au avut şi atunci când mi-au dat votul în 2008. Ceea ce le promit, va prinde contur. Se va realiza!

Când am candidat în 2008, am pornit de la apă, canalizare şi gaze. Le-am realizat parţial. Pe unele le-am lăsat la cheie chiar.

Dacă aţi fi continuat după 2012, toate aceste obiective ar fi fost realizate?

Ion Niţulică: Cu siguranţă! N-ai cum, dacă ai totul făcut şi să nu-i dai drumul... Nu înţeleg asta. Ar fi putut să demareze pe cei 2,5 km fără să mai facă vreo extindere. De ce n-au făcut-o? Am vecini, persoane mai vârstnice care mă tot întreabă: „Măi Neluţu, de ce nu dau drumul la apa aia? Udam şi noi roşiile alea. Nu mai dau banii pe curent la pompă. Plăteam şi eu 2 lei la apă.” Ce să zic, tanti? Nu se dă. „Păi de ce maică?” I-am mai explicat eu că-i apa sulfuroasă. „Păi o foloseam la udat, nu pentru băut.” Nu s-a vrut!

Au dat vina pe mine pentru puţ. Dar nu l-am făcut eu. Au venit geodezişti, au săpat 150 m şi au dat de o vînă de sulf. Dar în 8 ani de zile, să nu faci nimic? Şi-o concesionezi după care faci 2 puţuri. De ce a concesionat-o? Trebuia concesionată ca să facă Ecoaqua 2 puţuri şi să mai cheltuie alţi bani de la Primărie. Apa e un subiect care chiar mă doare! Canalizarea care-i legată de apă şi mai sunt şi alte lucruri pentru care merită să mă implic!

Vreau să construiesc, le-am promis preoţilor capele. Trei biserici au, restul nu. Vreau să-i ajut dacă voi câştiga. Inclusiv biserica de la Ogoru n-are capelă. Biserica din localitatea unde Ion (n.r. Iacomi) are casă. Acolo nu-i nici praznic, nici capelă.

În satul Pelinu, biserica a căzut. E una din cele mai vechi, prinsă în Registrul Naţional ca monument istoric. Aş vrea să construim o capelă acolo. Trebuie sprijinită şi partea asta a creştinului, partea socială. Am vorbit cu mulţi care mi-au spus: „Când erai dumneata primar, veneai şi ne ajutai. Acum uşa e închisă.” S-a deschis acum, în prag de alegeri. Stau pe la uşă oamenii. Din păcate!

Sper ca cetăţenii să aibă încredere, să-mi dea votul şi o să le demonstrez că nu-i dezamăgesc! Am o echipă bună de consilieri, sunt şi profesori, şi fermieri, şi crescători de animale. Din toate satele, din toate comunităţile profesionale.

Sunt foarte multe de făcut. Am fixat vreo 20 de obiective.

Aş vrea să transmit contracandidaţilor să nu lansăm în această perioadă de campanie cu atacuri la familie ci să le spunem oamenilor ce proiecte avem fiecare, Să fie o luptă de idei!

Ion Niţulică / Obiective realizate în mandatul 2008 – 2012

  1. Alimentare cu apă în satul Dor Mărunt: 2,5 km
  2. Canalizare în satul Dor Mărunt: 2,5 km
  3. Baza sportivă sat Dor Mărunt
  4. Înfiinţare parcuri de joacă în incinta şcolilor (5 la număr)
  5. Înfiinţare parcuri de joacă şi agrement în faţa Primăriei şi în faţa fostului Spital TBC
  6. Modernizarea străzilor din toate satele prin pietruire
  7. Alimentarea cu gaze naturale în satul Dor Mărunt
  8. Modernizarea bazei sportive din satul Dâlga
  9. Extindere reţea electrică în Valea Gerului şi în cartierul Dor Mărunt Gară
  10. Împrejmuirea curţilor tuturor şcolilor şi grădiniţelor
  11. Extinderea iluminatului public în toate satele
  12. Denumirea străzilor şi numerotarea caselor din toate satele
  13. Întreţinerea unităţilor de învăţământ, dotarea cu calculatoare şi mobilier nou.
  14. Achiziţionarea unui microbuz şcolar
  15. Înfiinţarea unui teren cu bitum în cartierul Dâlga Gară (a fost între timp distrus de noua conducere respectiv de către viceprimar)
  16. Achiziţionarea unui teren pe care s-a construit o biserică cu aportul financiar al domnului Corneliu Paraschivescu (din păcate a decedat!) dar şi cu fonduri de la Guvernul României în cartierul Dor Mărunt.
  17. Accesarea de fonduri în vederea construirii unui after – school. Sediul a fost construit în incinta şcolii Bărzeni. Din păcate, actuala conducere nu a dorit să mai ducă la capăt această investiţie atât de necesară copiilor nevoiaşi. Imobilul a fost distrus prin incendiere cu autori necunoscuţi.
  18. Modernizarea cu resurse locale a Căminului Cultural (gresie, wc-uri, scenă betonată cu parchet, zugrăveli, izolaţie exterioară şi împrejmuirea incintei dar şi plantarea de arbori şi arbuşti şi montarea de bănci în parcul din faţa Căminului Cultural
  19. Am realizat şi am avizat PUG-ul comunei Dor Mărunt
  20. Am semnat împreună cu directorul Irina Prevenda construcţia unei grădiniţe la Dâlga cu fonduri de la Banca Mondială
  21. Am obţinut fonduri prin ONG-uri şi am construit 4 case de la zero şi am reparat alte 6 case pentru persoane cu venituri foarte mici

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.