Declaraţie Politică / R. Paţurcă: Să învățăm să fim mai responsabili atunci când primează interesul național

În şedinţa Senatului din 3 septembrie, senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă a susţinut o Declaraţie Politică, cu tema „Să învățăm să fim mai responsabili atunci când primează interesul național”. Iată mai jos conţinutul ei

Roxana Paturca 2 august 2018

Stimați colegi,

Ziua de astăzi reprezintă un precedent pentru România – premierul țării, doamna Viorica Dăncilă, va vorbi în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, acolo unde țara noastră este pusă în discuție în ceea ce privește respectarea statului de drept.

Premierul României va trebui să demonstreze astăzi, în timpul celor 5 minute alocate discursului, că în România primează statul de drept și că măsurile care s-au luat, atât în ceea ce privește inițiativele de modificare ale legilor justiției, cât și intervenția forțelor de ordine în cazul mitingului din data de 10 august din București, sunt perfect legale și în conformitate cu normele europene.

Este o misiune extrem de dificilă pentru premierul Viorica Dăncilă având în vedere atât timpul rezervat alocuțiunii, cât și dimensiunea manipulării orchestrate de către reprezentanții Partidului Popular European, manipulare la care au contribuit, așa cum am văzut, și eurodeputați români.

Deși sunt convinsă că astăzi adevărul va ieși la suprafață și că a demonstra un adevăr cu probe concrete este oricând mai presus decât a răspândi un neadevăr bazat pe manipulări grosolane ale realității, doresc să atrag atenția asupra unui singur aspect: lupta politică internă nu trebuie să dăuneze intereselor țării. Este un principiu pe care îl respectă celelalte popoare europene, dar pe care noi, românii, se pare că încă nu am învățat a-l respecta.

A face opoziție Puterii, pe care un anumit partid sau formațiune politică o deține vremelnic, nu presupune a adopta un comportament politic care ar dăuna intereselor României pe termen scurt, mediu și lung.

Lupta politică trebuie purtată astfel încât imaginea României să nu aibă de suferit și cei care duc această luptă în plan extern nu fac altceva decât să lovească în imaginea și în interesele națiunii române.

Sesizarea instituțiilor europene pentru orice diferend politicce poate fi rezolvat intern a devenit, din păcate, un obicei. ”Spectacolul” s-a mutat la Bruxelles sau la Strasbourg, iar deteriorarea imaginii României este un efect pe care cei care adresează de cele mai multe ori nejustificat sesizări instituțiilor europene nu îl mai iau de mult în calcul.

Ca politicieni ne-am asumat, la preluarea funcțiilor pe care le îndeplinim în acest mandat, apărarea intereselor naționale și, se pare, unii dintre noi uităm acest lucru, punând în prim plan apărarea intereselor grupului politic din care facem parte.

Mă limitez la a face o comparație între ceea ce s-a întâmplat după 10 august în România și ceea ce NU s-a întâmplat în Belgia și Spania.

Așa cum știți, protestatarii care au încercat să intre în timpul mitingului din 10 august în clădirea Guvernului au fost opriți, prin folosirea tunurilor cu apă și a gazelor lacrimogene, de către jandarmi. Acest mod de intervenție a fost sesizat de către anumiți politicieni români la Bruxelles, susținându-se că aceasta este cea mai elocventă probă că în România este încălcat principiul statului de drept și că drepturile democratice sunt încălcate. Ca urmare, premierul României a fost invitat pentru a da explicații membrilor grupurilor politice din Parlamentul European iar astăzi este invitată și în plen.

În acest weekend au avut loc în țări din Uniunea Europeană două evenimente identice – în Belgia, la Bruxelles, sindicaliștii care protestau împotriva modificărilor aduse legislației muncii au încercat să intre în clădirea Parlamentului și au fost opriți, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, de către forțele de ordine. Al doilea eveniment – în Spania, în Barcelona, în timpul unui protest împotriva unui miting autorizat, forțele de ordine au intervenit extrem de puternic împotriva celor care tulburau ordinea și liniștea publică, cu bastoane și alte mijloace de restabilire a ordinii publice.

Niciun politician belgian sau spaniol, parlamentar sau eurodeputat, nu a solicitat punerea în discuția Parlamentului European a modului în care în Belgia sau Spania se respectă statul de drept, pentru simplul motiv că o astfel de intervenție este legală, în conformitate cu legile europene și naționale ale fiecărei țări.

Astfel de intervenții sunt considerate legale, atunci când forța este folosită în limitele legii. Orice abuz este pedepsit și, așa cum am văzut și în România, organele de anchetă cercetează orice plângere penală făcută atât de către manifestanți împotriva forțelor de ordine cât și de forțele de ordine lovite de către manifestanți.

Situații de acest gen nu înseamnă în niciun caz încălcarea statului de drept în România, la fel cum nu au însemnat nici în Belgia și nici în Spania.

Dincolo de acest aspect, rămâne imaginea pătată a țării, reclamată la Bruxelles de proprii conaționali care au mutat lupta politică în Parlamentul European.

Fac un apel la întreg spectrul politic românesc, la toate formațiunile politice, pentru ca modalitatea în care purtăm luptele politice să fie una pe cât se poate de civilizată, în limitele bunului simț și fără a exagera fapte și evenimente, astfel încât interesul național să primeze iar imaginea țării să nu aibă de suferit.

Urez astăzi succes premierului Viorica Dăncilă la dezbaterea din Parlamentul European și am încredere că adevărul despre ceea ce se întâmplă în România va ieși la iveală, măcar în al doisprezecelea ceas.

Vă mulțumesc!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.