Declaraţie Politică: R. Paţurcă: Creșterea economică generată de guvernul PSD și preocupările pentru protecția mediului înconjurător

Senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, a susţinut miercuri, 19 septembrie, de la tribuna Senatului o Declaraţie Politică având ca temă „Creșterea economică generată de guvernul PSD și preocupările pentru protecția mediului înconjurător”

Roxana Paturca Senat 19 septembrie

„Stimați colegi,

În fiecare an pe 16 septembrie, probabil așa cum mulți dintre dumneavoastră știți, sărbătorim la nivel mondial Ziua Internațională pentru Protecţia Stratului de Ozon, zi în care a fost adoptat Protocolul de la Montreal din 1987 privind substanțele care epuizează stratul de ozon.

Fără a intra în amănunte, măsurile pe care le putem lua pentru a proteja stratul de ozon și mediul înconjurător sunt extrem de diverse și pornesc de la ceea ce putem face fiecare, la nivel de individ, și până la măsurile pe care le putem adopta prin legi, la nivel de țară.

Calitatea mea de senator, membru atât în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital cât și în Comisia pentru mediu, îmi permite să observ o legătură extrem de strânsă între creșterea economică pe care a realizat-o guvernul PSD și preocupările acestui guvern pentru protecția mediului.

Astfel, una dintre măsurile extrem de benefice luate de către guvern a fost suplimentarea fondurilor destinate programului Rabla clasic cu suma de 198 milioane lei, ajungându-se pentru anul 2018 la un număr record de 50.000 prime de casare, mult peste valoarea medie a ultimilor ani. Aceasta înseamnă înnoirea parcului auto, înseamnă retragerea din circulație a autoturismelor vechi și poluante și înlocuirea lor cu autoturisme care respectă cele mai recente norme de mediu - acest lucru este benefic atât pentru calitatea aerului pe care cu toții îl respirăm, cât și pentru economie, întrucât vânzările de mașini noi au crescut cu aproape 30% în primele 5 luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, conform statisticilor APIA.

În același timp, rectificarea bugetară pozitivă a permis guvernului să ia măsuri cu un impact semnificativ asupra mediului - programul privind Promovarea infrastructurii pentru vehiculele electrice va avea un buget de 92 de milioane de lei și se va finaliza prin amplasarea a 1200 de puncte de reîncărcare a autovehiculelor electrice în municipiile reședință de județ. Prezența acestor stații electrice va fi benefică pentru cei care au ales aceste autovehicule pentru deplasarea zilnică, dar va și încuraja o parte dintre proprietarii de autoturisme care funcționează cu combustibil clasic să opteze pentru un autovehicul electric, măcar pentru deplasările cotidiene.

Mai mult, guvernul a demarat programul privind transportul public local de persoane – autobuze și troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat), acesta beneficiind de fonduri în valoare totală de 460 de milioane de lei. Această alocare va fi direcționată în special către unitățile administrativ-teritoriale unde depășirea emisiilor de poluanți a determinat demararea procedurilor de infringement împotriva României privind calitatea aerului.

Sunt doar trei exemple în care creșterea economică pozitivă s-a transpus în măsuri pe care guvernul le-a luat atât pentru stimularea în continuare a economiei, cât și pentru protecția mediului înconjurător și a calității aerului.

Un aer curat înseamnă atât cetățeni care se vor bucura de o calitate a vieții crescută, cât și cetățeni care vor avea mai puține afecțiuni medicale, adică o presiune în minus adusă sistemul medical și, prin urmare, bani mai mulți la buget pentru alte investiții.

V-ați întrebat vreodată de ce danezii sunt an după an în topul celor mai fericite națiuni? Principalul motiv nu este, așa cum ar putea crede unii, nivelul de trai; sunt națiuni europene sau la nivel mondial care au un nivel de trai mai ridicat. Nici nivelul de taxe și impozite nu constituie un motiv, întrucât în Danemarca acest nivel este unul destul de ridicat, iar costul traiului este unul semnificativ.

Danezii se declară fericiți deoarece trăiesc într-un mediu înconjurător curat, pentru că se bucură de multe spații verzi și de un grad de poluare extrem de redus la care au contribuit prin măsurile adoptate și respectate de către fiecare cetățean în parte. Copenhaga intenționează să devină prima capitală neutră din punct de vedere al carbonului până în 2025. În Copenhaga transportul public va fi unul exclusiv electric începând cu 2019, iar cumpărarea de autovehicule electrice este încurajată prin măsuri precum dezvoltarea infrastructurii specifice, inițiative de genul cărora adoptă acum și guvernul PSD.

Astfel de măsuri pe care autoritățile daneze au știut să le adopte, alături de altele, au făcut ca danezii să se considere acum cei mai fericiți oameni de pe Pământ.

Concluzia pe care trebuie să o tragem din cele expuse mai sus este că, pentru a proteja mediul înconjurător, nu se impun doar restricții drastice și sancțiuni pentru poluatori, ci și măsuri care pe de o parte stimulează economia și investițiile și, pe de altă parte, cresc calitatea vieții pentru români. Din acest punct de vedere, doresc să o felicit pe doamna premier Viorica Dăncilă și să o asigur în continuare de tot sprijinul pentru astfel de măsuri și pentru orice inițiative similare în cele două comisii din care fac parte.

Vă mulțumesc!”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.