Dan Nica: România nu a fost luată în calcul la o serie de alocări suplimentare

Dan Nica: România nu a fost luată în calcul la o serie de alocări suplimentare

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atenţia că România nu a fost luată deloc în calcul la o serie de alocări privind politica de coeziune şi politica agricolă comună, aşa cum reiese din concluziile finale ale Consiliului European. La o simplă căutare a referirilor explicite la România în documentul concluziilor Consiliului European se poate constata faptul că această referinţă nu există, precizează eurodeputatul român.

"Dincolo de alocările naţionale, negociate pentru fiecare stat membru, s-au decis şi o serie de alocări suplimentare care iau în calcul câteva criterii: situaţia în care populaţia unui stat membru este în scădere cu peste 1 % pe an (în perioada 2007-2009 şi 2016-2018) - în acest caz, statul respectiv fiind compensat cu sume calculate pe baza scăderii totale a populaţiei multiplicată cu 500 euro/per capita; situaţia în care un stat membru are zone mai puţin dezvoltate pe teritoriul său (compensarea în acest caz fiind de 400 milioane euro); precum şi pentru încurajarea competitivităţii, a creşterii economice şi a creării de noi locuri de muncă. Totodată, sub umbrela politicii agricole comune, au fost alocate sume suplimentare pentru acele state membre al căror sector agricol se confruntă cu probleme structurale.

Datorită negocierilor dure şi agile duse de către alţi şefi de state şi guverne, o serie de ţări membre au primit acces la alocări suplimentare, cum ar fi Bulgaria 200 milioane euro pentru regiuni mai puţin dezvoltate, Cehia 1,55 miliarde euro pentru sporirea gradului de coeziune regională, Polonia 600 milioane euro pentru regiuni mai puţin dezvoltate, iar Portugalia 300 milioane euro pentru regiuni în tranziţie. Pentru sectorul agricol, Grecia va primi 300 milioane euro, Slovacia 200 milioane euro, Croaţia 100 milioane euro, iar Franţa 1,6 miliarde euro. România nu a fost luată în calcul şi nu se numără între aceste alocări suplimentare, în pofida situaţiei dificile atât a regiunilor în tranziţie cât şi din agricultura naţională!", a declarat Dan Nica.

Totodată, europarlamentarul PSD consideră că preşedintele Iohannis şi PNL vehiculează suma de 79 miliarde euro fără a explica cetăţenilor faptul că României i s-au redus fondurile nerambursabile de la 21 miliarde euro la 12 miliarde euro, precum şi alocarea financiară privind Fondul pentru o Tranziţie Justă - fond esenţial pentru asigurarea unei tranziţii sustenabile către o economie ecologică.

"Nu numai că avem mai puţine fonduri nerambursabile decât împrumuturi, dar va trebui şi să returnăm aproximativ 17 miliarde euro, cu 5 miliarde mai mult decât în alocarea iniţială. În acelaşi spirit triumfalist de până acum, însă lipsit de conţinut şi spirit realist, presedintele Iohannis se laudă cu sumele obţinute, însă nu arată pierderile majore înregistrate pentru coeziune şi agricultură, alegând încă o dată calea oportunismului politic", a criticat Dan Nica.

Liderii UE s-au întrunit începând de vineri, timp de patru zile, pentru a negocia sumele Planului de relansare economică şi viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, iar negocierile s-au încheiat în această dimineaţă.

Sursa foto www.g4media.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.