Șeful Delegației Române PSD din Parlamentul European, Dan Nica,atrage atenția că, în timp ce Austria ia în serios posibilitatea unui blackout (pană de curent) în toată Europa, pregătindu-și populația pentru situații excepționale, PNRR-ul negociat de PNL și USR dă undă verde dezafectării unor centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă de noi surse de energie care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă.
“Partidele de pe locul doi în alegerile din 2020, PNL și USR, au negociat în secret un PNRR care, în contextul actualei avalanșe de scumpiri, va arunca noi poveri fiscale pe umerii românilor, va bloca majorarea veniturilor și, din păcate, va abandona cetățenii în pragul unei ierni greu de suportat, guvernarea de dreapta eșuând în a construi ceva durabil în ultimii doi ani. În demersul lor politicianist de a se ține cu disperare de scaune, miniștrii Guvernului Cîțu au compromis o oportunitate vitală pentru România și cetățenii săi: Planul Național de Redresare și Reziliență. Populația a fost lăsată descoperită în plină iarnă, fără nicio strategie concretă în fața unor angajamente care arată, din nou, o neconcordanță absolut inconștientă, chiar criminală, între nevoile urgente ale românilor și planurile guvernanților. Înțeleg acum rațiunea cinică de a ține la secret PNRR”, a declarat eurodeputatul PSD.
Dan Nica a explicat că, în timp ce Austria ia în serios posibilitatea unui blackout (pană de curent) în toată Europa, pregătindu-și populația pentru situații excepționale și amenințări ipotetice, cum ar fi o pană de curent, situație care poate fi evitată prin construirea unor noi capacități de producție, din Planului Național de Redresare și Reziliență negociat după perdea de PNL și USR reiese clar că până la finalul acestui an vor fi dezafectate mai multe centre de producție de energie electrică, fără a exista vreo alternativă care să asigure nevoile cetățenilor în plină iarnă. Astfel:
- Până în semestrul 2 (S2) 2021 va fi dezafectată o capacitate instalată de1695 MW de producție de energie electrică.
- În 2021 (S1) și 2022 ( S1 și S2) - dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 2355 MW de producție de energie electrică pe bază de cărbune/lignit.
- Din 2021 (S2) și până la finalul lui 2025 se are în vedere dezafectarea unei capacități instalate cumulate de 3780 sau 4590 MW.
Șeful Delegației Române PSD a menționat că, deși se prevede înlocuirea parțială cu capacități de producție pe gaz, orientate către viitor, flexibile și eficiente de 1300 MW începând cu anul 2021 (S2) și până la finele lui 2025, abia în 2023 (S2) va avea loc semnarea contractelor, în 2025 (S2) se va desfășura a doua rundă de proceduri de licitații, iar abia în 2026 (S1) se va implementa punerea în funcțiune și racordarea la rețea a unei capacități suplimentare de cel puțin 3000 MW de energie din surse regenerabile (eoliană și solară).
Biroul de Presa al PSD