Dan Nica despre facturile la energie: Nimeni nu mai poate rezista, doamnă comisar european!

Dan Nica despre facturile la energie: Nimeni nu mai poate rezista, doamnă comisar european!

Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, cere Comisiei Europene reglementarea pieţei de energie a UE, avertizând că preţurile pe care le înregistrează energia electrică şi gazele naturale în România şi celelalte state din Uniunea Europeană au atins un nivel de nesuportat.

"Nu este admisibil să avem producători de energie, de exemplu în România, care să vândă energie electrică cu de zece ori preţul de cost. Aceasta nu este o economie funcţională, nu este o piaţă de energie. Acest lucru duce la falimente în lanţ. Zeci de mii de oameni îşi pierd locul de muncă, pentru că nicio firmă nu poate să funcţioneze în condiţiile în care preţul la energie fluctuează în nişte limite pe care nimeni nu le poate nici bănui şi nici prevedea. Nimeni nu mai poate rezista, doamnă comisar!", a declarat eurodeputatul PSD în dezbaterea din sesiunea plenară privind creşterea preţurilor la energie.

Dan Nica, coordonator al europarlamentarilor Grupului S&D din Comisia pentru Industrie, Energie şi Cercetare, a subliniat că e imposibil de acceptat faptul că în România facturile cumulate la electricitate şi gaz sunt mai mari decât salariul minim pe economie ori decât pensia medie. "Probabil, peste 50 % dintre gospodăriile din România se încadrează acum în categoria consumatorilor vulnerabili. Ceva este profund greşit. V-am cerut să interveniţi şi să reglementaţi această piaţă. Directorul ACER spune că nu el reglementează piaţa de energie, în sensul de a vedea dacă există comportament de poziţie semnificativă sau dominantă de piaţă. Dar cine, doamnă comisar? Cei de la concurenţă care se ocupă şi de reglementarea cartofilor şi de reglementarea hainelor?", a declarat Dan Nica în dezbaterea cu comisarul pentru Energie, Kadri Simson.

"Aceasta este o chestiune care a dus într-o situaţie fără ieşire foarte multe ţări din Uniunea Europeană. Eu cred că situaţia este generală, iar în România a devenit absolut imposibilă", a punctat liderul europarlamentarilor PSD, cerând măsuri pentru ca românii şi ceilalţi cetăţeni UE să nu ajungă în situaţia să aleagă între a-şi plăti factura la electricitate şi a-şi cumpăra medicamente sau mâncare.

Dan Nica a cerut, în acest sens, decuplarea achiziţiei comune de gaze de reglementarea pentru piaţa gazelor, pentru a permite Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru aprovizionarea cu energie iarna viitoare, fără costuri uriaşe pentru consumatori.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.