D. Coarnă: Prejudiciul total se ridică la câteva milioane de euro. Cine sunt adevăraţii beneficiari?

D. Coarnă: Prejudiciul total se ridică la câteva milioane de euro. Cine sunt adevăraţii beneficiari?

Dosar DNA pentru atribuirea ilegală de teren islaz în comuna Ștefan cel Mare, judeţul Călăraşi. Prejudiciul se ridică la milioane de euro. Cine sunt beneficiarii reali?

„Există un dosar penal la DNA, înregistrat în perioada 2016-2017, în care se cercetează atribuirea ilegală de teren islaz cu destinaţia de păşune şi cauzarea unui prejudiciu de peste 800.000 lei, doar în cazul unei ferme agricole de pe raza comunei Ștefan cel Mare, judeţul Călăraşi, respectiv Eco Vial Prest SRL”, a susţinut deputatul Dumitru Coarnă în declaraţia politică din 5 octombrie.

Sunt anchetate posibile infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Prin aceste acţiuni s-a urmărit schimbarea în mod forţat a regimului juridic al terenului de tip păşune, care în mod normal nu se poate concesiona sau da în folosinţă.

„Din cercetări, rezultă că Eco Vial Prest SRL a primit cea mai mare parte din islazul comunei Ștefan Cel Mare, deşi societatea nu are şi nici nu a avut vreodată animale. Cum este posibil? O firmă care nu are în obiectul de activitate creşterea şi producţia de animale primeşte, totuşi, de la o instituţie publică, o suprafaţă foarte mare de teren islaz pentru desfăşurarea activităţii de acest gen. Care este raţiunea din spatele acestui mecanism? Cine sunt adevăraţii beneficiari?”, a declarat deputatul PSD.

Societatea agricolă pare a fi controlată din umbră de forţe nebănuite încă de la data înfiinţării ei, chiar dacă în structura sa figurează şi un inginer agronom, folosit doar ca interfaţă pentru funcţionarea maşinăriei de sustras bani publici.

Tot pentru aceste fapte ar mai fi cercetate peste 30 de persoane fizice şi juridice din comuna Ștefan cel Mare, iar prejudiciul total, stabilit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călăraşi, se ridică la câteva milioane de euro.

O mare parte dintre persoanele audiate în dosarul penal al DNA spun că au primit instrucţiuni preţioase, la acea vreme, de la actualul senator PNL Ciprian Pandea, fiul primarului din Ștefan cel Mare, cu privire la aspectele pe care să le declare, pentru a evita imputarea ulterioară a sumelor obţinute de la APIA. Cine amână desfăşurarea anchetei? De ce întârzie DNA să ofere clarificări într-un dosar ce datează din 2016?

În cazul în care sunt persoane fizice sau persoane juridice interesate de atribuirea de teren din această categorie, primarul comunei, Nicolae Pandea, este nerăbdător să vă ofere toate informaţiile necesare. Când se confruntă cu o cerere de acest gen, primarul motivează că la nivelul comunei Ștefan cel Mare nu există scriptic teren islaz, întrucât la nivelul Prefecturii Călăraşi nu a fost emis vreun ordin al prefectului de stabilire a amplasamentului terenului cu destinaţia islaz. Scurt şi cuprinzător! Terenul nu e pentru oricine, e numai pentru cei „aleşi”!

În realitate însă, încă din anii 1990, comuna Ștefan Cel Mare, deţine peste 140 ha de teren cu destinaţia islaz comunal.

„Dacă s-ar face cercetări serioase cu privire la suprafeţele de teren atribuite, s-ar stabili concret cine deţine terenul, ce culturi au fost semănate şi recoltate, care este profitul obţinut şi mai ales la cine ajung banii. Deocamdată aşteptăm verdictul DNA şi indicarea persoanelor responsabile de un jaf de milioane de euro!”, a sintetizat Dumitru Coarnă în finalul declaraţiei sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.