D. Coarnă: Practic, pas cu pas ne îndreptăm spre faliment

D. Coarnă: Practic, pas cu pas ne îndreptăm spre faliment

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă a explicat joi că în momentul de față prețurile pe piața de energie și gaze au luat-o pur și simplu razna, generând profituri uriașe inclusiv pentru statul roman iar specula produsă pe această piață a antrenat în mod deliberat diminuarea producției de energie electrică și de gaze. Efectul, în opinia parlamentarului călărășean, înseamnă capacități de producție din mediul privat care se închid.

Dacă prin Ordonanța 114 care a reglementat piața de energie și gaze aveam la gaze 15 euro MWh, respectiv 25 euro MWh și în ecuația asta financiară toată lumea avea profit, acum înmulțiți cu 10. Să vedeți profitul statului. De 10 ori, 15, 20 de ori mai mare

Problema de fond e că au făcut această speculă a pieței de energie, diminuând producția de hidrocarburi, de energie electrică, de gaze în mod deliberat. Se numește trădare asta! Și a creat pe piață spații altor entități private. Foarte bine dar a creat această posibilitate a speculei și a îmbogățirii fără just temei. Noi plătim niște facturi acum. O să vedeți că efectul a început să apară. Capacități de producție din mediul privat vor fi închise. De ce? Din 2 motive simple. Primul, avem o majorare de preț la energie și la materia primă. Dacă scumpesc materia primă și energia, e clar. Ce4 trebuie să fac în calitate de investitor? Să diminuez locurile de muncă, să majorez prețul la produsul finit sau să închid. Deja avem capacități de producție din mediul private care vor fi închise. Urmează mediul public: școli, grădinițe, biblioteci, spitale, etc. Toate aceste lucruri le-am discutat luni la ședința de grup. Am exprimat poziția mea cu privire la acest ministru și am explicat tehnic așa cum o fac acum. Cu cifre, cu date....”, a declarat în conferința de presă organizată joi la sediul PSD Călărași, deputatul Coarnă care a mai adăugat că în urma discuțiilor purtate atât cu reprezentații mediului de afaceri cât și cu cei ai sindicatelor se prefigurează două soluții pentru evitarea dezastrului la nivel de țară.

“Am purtat discuții cu sindicatele, cu mediul de afaceri. Toată lumea, pe termen scurt sau mediu vede două soluții. Prima, reglementarea adică revenirea la piața reglementată. Obligatoriu! Și a doua, dezvoltarea unor investiții în energie. De exemplu, în zona energetică putem face un mix energetic. Acolo avem producători eolian, cărbune, apă și nuclearoelectrică. Diferite surse de alimentare. Aici se creează u8n deficit pe piață pentru că Hidroelectrica produce curent electric cu un cost mic. Și se creează între ei canibalismul pe piața energiei. Și atunci, soluția e una singură. Pentru că are foarte mulți bani, Hidroelectrica să cumpere acum din piață Ișalnița, termocentrale Craiova, etc. Sunt 4, 5 unități pe care să le transforme în gaze din cărbuni și să avem putere instalată de 2000 MWh. Creezi astfel un preț de echilibru pe piață. Fiind proprietatea ta Hidroelectrica, produc energie cu apă, cu gaze și cărbune. Și atunci, faci un mix energetic, produc un preț mediu și elimin și canibalismul din piața de energie. Dar nu se dorește lucrul ăsta! Practic, în opinia mea, ce se întâmplă acum, pas cu pas ne îndreptăm spre faliment. Atât mediul de afaceri cât și consumatorii casnici și mediul public., a conchis deputatul social-democrat care a avut puterea să nu dea curs liniei trasate de partid votând moținea de cenzură inițiată de USR împotriva ministrului Energie, Virgil Popescu, cel care se face principal răspunzător de declanșarea aceastei crize în România.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.