D. Coarnă: Palatul Administrativ, monument de arhitectură și una dintre cele mai prestigioase clădiri din municipiul Călărași, este lăsat în paragină din mândrie politică

D. Coarnă: Palatul Administrativ, monument de arhitectură și una dintre cele mai prestigioase clădiri din municipiul Călărași, este lăsat în paragină din mândrie politică

În declarația politică susținută în Parlament în 29 iunie 2021, deputatul PSD Dumitru Coarnă a tras un semnal de alarmă cu privire la situația Palatului Administrativ din municipiul Călărași, edificiu istoric de mare anvergură, ce găzduiește în prezent Prefectura Călărași și care, din lipsa fondurilor, se transformă pe zi ce trece într-o adevărată ruină.

Construit în anul 1898 de arhitectul italian Giussepe Ciconi, în stil neoclasic, și destinat Instituției Prefectului, Palatul Administrativ ,,Barbu Știrbei” este o clădire emblematică a municipiului și județului Călărași. Clădirea este compusă din subsol parţial, parter şi etaj, pod înălţat, planşee, şarpantă din lemn şi învelitoare din tablă galvanizată. În pofida deteriorărilor suferite de-a lungul vremii, a impresionat prin măreţia şi arhitectura sa.

“Reconstrucția clădirii a început în anul 2006, când Palatul a fost propus pentru consolidare și restaurare, fiind inclus în ,,Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităților”, proiect finanțat de Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Dezvoltării Regionale. Cu toate că s-au executat atunci lucrări de consolidare a structurii de rezistență, de restaurare, de arhitectură și de reabilitare a rețelei de utilități, nu au fost alocați suficienți bani pentru finalizarea proiectului”, a precizat Dumitru Coarnă.

“În prezent, Consiliul Judeţean Călăraşi a solicitat Companiei Naționale de Investiții - C.N.I. S.A. promovarea proiectului „Centru Socio-Cultural Călăraşi (fost Palat Administrativ)" în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, Subprogramul "Aşezăminte culturale", în vederea îmbunătățirii utilizării durabile a patrimoniului cultural construit și recuperării unor spații care în prezent sunt abandonate. Dar demersurile Consiliului Județean Călărași de a stopa degradarea tot mai avansată a clădirii sunt blocate de opoziția prefectului, care se face că nu înțelege dispozițiile legale”, a declarat deputatul PSD.

Prin Protocolul din data de 21.01.2005, încheiat în baza art. 2 din Hotărârea Guvernului României nr. 2.376/2004 privind trecerea imobilului „Palatul Administrativ", proprietate publică a statului, situat în municipiul Călăraşi, din administrarea Prefecturii Judeţului Călăraşi în administrarea temporară a Consiliului Judeţean Călăraşi, s-a decis că Instituția Prefectului Județului Călăraşi predă Consiliului Judeţean Călăraşi imobilul situat în Municipiul Călăraşi, str. Sloboziei nr. 9-11, județul Călăraşi, în suprafață construită de 1.883,4 m² şi teren aferent în suprafaţă de 9.775 m². În plus, Consiliul Județean Călăraşi va administra imobilul transmis, pe o perioadă de 3 ani, necesară executării lucrărilor de consolidare şi restaurare.

Prin actul adițional nr. 1/14.06.2017 la Protocolul nr. 432/409/2005, încheiat între Instituția Prefectului Județului Călăraşi şi Consiliul Judeţean Călăraşi, părţile au convenit ca Protocolul nr. 432/409/2005 încheiat în baza art. 2 din Hotărârea Guvernului României nr. 2376/2004 privind trecerea imobilului "Palatul Administrativ", proprietate publică a statului, situat în municipiul Călăraşi, din administrarea Prefecturii Județului Călăraşi în administrarea temporară a Consiliului Judeţean Călăraşi, să se modifice şi să se completeze cu un nou articol. Astfel, articolul 2 din Protocol a fost modificat şi are următorul cuprins: Consiliul Județean Călăraşi va administra imobilul transmis, până la finalizarea consolidării şi reabilitării obiectivului, iar în cazul accesării unor proiecte cu finanțare europeană, perioada va acoperi atât termenul ce se va stabili pentru implementare cât şi termenul de sustenabilitate.

“Chiar dacă dispozițiile legale sunt clare și imperative, prefectul PNL refuză să respecte legea din mândrie și prostie politică. Și fix acum când s-au găsit fonduri pentru restaurarea acestei clădiri istorice, prefectul PNL e interesat să facă demersuri legislative pentru revocarea dreptului de administrare a Consiliului Județean Călărași asupra acestui imobil”, a subliniat deputatul.

“Astfel, Consiliul Județean Călărași rămâne neputincios în fața piedicilor puse de prefect. Și cum soluții nu s-au găsit deocamdată, Palatul Administrativ, monument istoric de importanță națională, riscă să devină un mare edificiu degradat de trufia unui politician, pentru care patrimoniul cultural al țării nu reprezintă nimic”, a susținut deputatul Dumitru Coarnă, în finalul declarației sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.