D. Coarnă: O să vedeți că dacă nu reușim lucrul acesta prețul gazelor naturale, în noiembrie, se va dubla iar în ianuarie se va tripla

D. Coarnă: O să vedeți că dacă nu reușim lucrul acesta prețul gazelor naturale, în noiembrie, se va dubla iar în ianuarie se va tripla

Criza energetică pe care o traversăm prin aceste majorări succesive de prețuri la energie electrică și gaze naturale a determinat Partidul Social Democrat să depună în Parlament un proiect de lege prin care prețurile să fie plafonate pentru consumatorii casnici. Totodată, proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie si gaze, precum și de la bugetul de stat. Anunțul a fost făcut de deputatul Dumitru Coarnă care a mai adăugat că “Sigur că PSD are soluții clare, soluții care pot fi implementate și mâine. Le-am propus și sperăm că vom ajunge la final să le implementăm așa cum dorim noi. Practic, e vorba de acea plafonare ca prețului, nu o plafonare oricum și oriunde ci o plafonare la nivelul lunii ianuarie 2021. Pentru că nu e moral, legal să plafonezi la nivelul lunii septembrie 2021 când prețurile s-au dublat, s-au triplet. O să vedeți că dacă nu reușim lucrul acesta prețul gazelor naturale în noiembrie se va dubla iar în ianuarie, anul viitor, se va tripla.” a spus Coarnă care a explicat și motivele care stau la baza acestor creșteri total nejustificate. “Motivația e una singură: îmbogățirea fără just temei. Practic, noi nu vorbim de o piață concurențială, nu avem foarte mulți producători care să intre în competiție iar piața să stabilească prețul. Noi suntem o piață oligopol adică foarte puțini producători de energie și gaze. E o problemă de cartel. Au stabilit prețul, l-au ridicat, în opinia mea e vorba de o majorare nejustificată, de o speculă, de o cumpărare în scop de revânzare. Practic, e afectat cetățeanul. Sigur, statul câștigă din majorările de TVA și din toate celelalte lucruri din secundar” a mai afirmat în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul partidului, parlamentarul Dumitru Coarnă.

Dacă actul normativ va intra în vigoare, prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale. În plus, românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni.

Creşterea preţurilor la energie şi gaze va fi plafonată pentru următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, iar plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Astfel, la energie electrică, va fi un preț maxim de 380 lei/MWh şi la gaze naturale un preț maxim de 192 lei/MWh.

Totodată, PSD a prezentat o inițiativă legislativă şi pentru sprijinirea IMM-urilor la plata facturilor pentru gaze și pentru curentul electric. Peste 96% din IMM-uri sunt firme românești.

Prezenta lege se va aplica pe o perioadă de 6 luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare”, arată documentul.

“Fondul problemei e la plafonare. Imaginați-vă, toți agenții economici publici și privați vor suferi din această perspectivă. Vor veni facture duble, chiar triple și atunci ce soluții o să găsească agentul privat? Fie o să majoreze prețul, fie o să diminueze producția ori o să intre în faliment.”

Dumitru Coarnă, deputat PSD Călărași

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.