D. Coarnă: Eu văd o problemă artificial creată și gestionată de către președintele Iohannis, prin ministrul energiei, Virgil Popescu

D. Coarnă: Eu văd o problemă artificial creată și gestionată de către președintele Iohannis, prin ministrul energiei, Virgil Popescu

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă susține că răspunzători de creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică și gaz gaz care a generat facturi aproape imposibil de suportat atât de persoanele fizice cât și cele juridice, ar fi președintele Klaus Iohannis și ministrul energiei, Virgil Popescu.

“În această perioadă au de suferit atât persoanele fizice cât și cele juridice. Vorbim de instituțiile statului dar și de mediul de afaceri atât din zona publică cât și din zona privată. Eu văd o problemă artificial creată și gestionată de către președintele Iohannis, prin ministrul energiei, Virgil Popescu. Pentru că dacă privim cu atenție tot ce înseamnă reglementarea pieței de energie a fost făcută în mandatul lui Ludovic Orban, în 2020, prin ministrul Virgil Popescu și sigur la sugestia, și sub îndrumarea directă a președintelui Klaus Iohannis pentru că practic reglementând piața de energie a creat posibilitatea speculei pe piață. Dacă ne uităm un pic în piața de energie o să observăm că, de exemplu, OMV are o creștere spectaculoasă de aproape 1 mld. de euro tocmai din această speculă a energiei din piața românescă și sigur că ar mai trebui să mai privim tot cu atenție la faptul că Virgil Popescu de când este ministru al energiei a diminuat sau a scăzut producția de gaze cu 20% fapt ceea ce a făcut practic și a condus la posibilitatea speculei din piața cu gaze.”, a declarat deputatul călărășean care a subliniat “Eu cred că trebuie intervenit urgent, urgent, prin reglementarea pieței de energie și gaze cu prețuri fixe începând de la producător, transportator și furnizor. Pentru că altfel blocăm întreaga societate, falimentăm societatea românească, mediul de afaceri, public, privat și sigur că da, persoanele fizice care practic unii dintre noi o să fim în imposibilitatea de a plăti. Și atunci sigur că acea factură constituie și un titlu executoriu. Va fi pus în executare silită, cu poprire pe pensie, pe salariu, iar dacă nu sunt bani suficienți în zona respectivă vor fi scoase locuințele la licitație. Eu cred că trebuie intervenit urgent, urgent, pentru că e problemă de siguranță națională. Repet, e o problemă de securitate, de siguranță națională, trebuie reglementată piața de energie și de gaze la nivel decembrie 2020.”

Coarnă susține că România ca să evite falimentul trebuie să revină la prețurile din decembrie 2020, transmițând în acest sens propunerile sale premierului Nicolae Ciucă dar și liderului partidului din care face parte, Marcel Ciolacu

“Eu am făcut calcule și am vorbit cu specialiști, în decembrie 2020 aveam un preț la gaze de 15 euro / MWh și 25 euro la energie și nimeni nu a falimentat. Toată lumea a avut profit atât producătorii, cât și transportatorii și furnizorii. Și să nu uităm că România are capacitate de 80% producție energie și gaze pentru consumul intern iar capitalul este cu preponderență de stat, trebuie intervenit în mod direct cu reglementare, prețuri fixe la nivel decembrie 2020 începând cu producători, transportatori și furnizori și atunci vom intra sau vom reintra în normalitate, altfel suntem o țintă a falimentului. Deja am văzut unități de producție din mediul privat, mediul economic, care încet, încet sunt închise rând pe rând sau diminuată activitatea. Aia înseamnă șomaj, înseamnă lipsă de bani la buget, înseamnă falimentul clar al societății românești. Eu sper că dl. Ciucă vede lucrul ăsta. Fac o precizare, eu am transmis soluțiile mele atât dlui. premier Ciucă cât și dlui. președinte al PSD, Marcel Ciolacu. Am transmis tot ceea ce discutăm noi acum și solicitarea de a fi înghețate prețurile, reglementată piața la nivel decembrie 2020, repet cu plecare de la producător, transportator, furnizor iar sigur că, consumatorul va fi și el beneficiarul acestei reglementări pentru că una peste alta, din toată această așa zisă liberalizare singurii care pierd suntem noi, consumatorii. Facturi mai mari și de 10-20 de ori, sigur așa ceva este inadmisibil.”, a mai adăugat deputatul Dumitru Coarnă.

“Discuția este foarte tehnică, eu am toate elementele și de aceea spun că este o criză creată artificial sub patronajul înaltului președinte al României, Klaus Iohannis. M-am uitat pe declarația de avere a lui Vigil Popescu și am văzut undeva în 2020 acțiuni OMV, le-a vândut, e o tranzacție acolo, acțiunea e în lei, aia înseamnă și un conflict de interese. Înseamnă că discutăm practic de un ministru susținut de o entitate privată care are un interese direct în energia din România. Știm cu toții cine este OMV și dacă privim cifra de afaceri o să vedem că ei sunt beneficiarii direcți ai acestei speculi de pe piața de energie cu aproape 1 mld. de euro, sau poate chiar mai mult.”

Dumitru Coarnă, deputat PSD Călărași          

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.