D. Coarnă: Eu îi îndemn să vină la vot pentru că prezenţa masivă la urne diminuează această posibilitate de a frauda

D. Coarnă: Eu îi îndemn să vină la vot pentru că prezenţa masivă la urne diminuează această posibilitate de a frauda

Dumitru Coarnă, președintele Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, va deschide lista PSD Călărași pentru Camera Deputaților la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Voce critică la adresa “puterii”, Coarnă a vorbit în interviul de mai jos de obiectivele sale din Parlament dacă va obține mandatul de deputat. În opinia sa, în această moment cea mai gravă problemă cu care se confruntă țara o reprezintă problema economică.

Domnule Coarnă, prima întrebare nu e de ce doriţi să candidaţi ci de ce aţi optat pentru PSD Călăraşi.

Dumitru Coarnă: Răspunsul corect este datorită lui Vasile Iliuţă, pe care-l știu de 20 de ani. E omul care m-a convins. Pe mine m-a convins! Pentru că am observat ce a făcut în primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. Îl cunosc de când era primar la Vâlcelele, practic, întotdeauna, a administrat bine, a fost în sprijinul cetăţeanului iar oamenii l-au respectat pentru lucrul ăsta. A fost motivul fundamental pentru care am optat pentru PSD Călăraşi şi Vasile Iliuţă.

Sunteţi un actor de seamă în lupta pentru apărarea drepturilor sindicaliştilor, acum veţi intra în Parlamentul României şi va trebui să luptați pentru apărarea drepturilor şi libertăților tuturor cetăţenilor.

Dumitru Coarnă: Da, e o provocare destul de mare. Am cântărit enorm de mult pentru că în ultimii 10 ani, de când sunt la nivel înalt în activitatea sindicală, am avut posibilitatea să văd şi să evaluez toate disfuncţiile care sunt în sistemul public şi privat în ceea ce priveşte forţa de muncă. Pentru că este, dacă vreţi, un conflict destul de mare între capital şi forţa de muncă. Dacă privim sincer şi simplu pe contractele individuale de muncă, o să vedeţi că aproape sunt o treime pe salariul minim brut. Sunt anumite drepturi pe care legea le prevede dar angajatorul nu le respectă, etc. N-aş vrea să purtăm acum o discuţie tehnică. Dar discuţia tehnică va fi în Parlament. Eu o să încerc să echilibrez acest raport între forţa de muncă şi capital pentru că nu întâmplător ne pleacă forţa de muncă calificată. Pleacă pentru că în zonele respective, în zonele din Vest, Germania, Italia, Spania, sunt plătiţi la valoarea lor. Munca lor e corect apreciată, corect plătită. Şi atunci, oamenii preferă să meargă acolo, departe de casele lor, de familiile lor şi aici avem un alt dezastru social şi economic. E un întreg angrenaj între social, economic, acum avem şi această criză sanitară. Lucrurile trebuie privite în acest angrenaj. Dacă le separi, va fi un dezastru!

Care ar fi cea mai mare problemă cu care se confruntă acum România?

Dumitru Coarnă: Problema economică. Mă uitam astăzi pe date şi făceam nişte comparaţii cu 2018, 2019. Dacă privim deficitul, de la 3,3% ajungem la 10%, dacă privim datoria publică, veţi vedea că a crescut de la 35 și va ajunge la 45%, la sfârşitul anului.

Dacă priviţi şomajul, de la 3,3%, ne ducem la 6-7%. Deci cea mai mare problemă, e problema economică, desigur şi în acest context sanitar social şi economic. Uitaţi-vă că măsurile pe care Guvernul PNL le-a luat, practic, afectează sistemul în mod direct. Tot ceea ce înseamnă sistem economic şi social pentru că în opinia mea, acest virus există dar trebuia tratat altfel. Cu alt tip de responsabilitate, nu cu această abordare hei-rupistă. Sunt depăşiţi de situaţie acum şi practic încearcă prin mijloacele de comunicare în masă să ne transmită anumite informaţii false ca să se protejeze pe ei. Până la urmă, dacă suntem raţionali şi privim structural şi pragmatic tot ceea ce se întâmplă, o să vedeţi că altele sunt soluţiile pe care ar fi trebuit să le dispună, cu costuri mai puţine dar cu eficienţă maximă.

Şi totuşi, guvernanţii vă contrazic. Ei spun că au luat cele mai bune măsuri în acest context...

Dumitru Coarnă: E greu să intri într-o polemică, nefiind specialist. Dar priveam sistemul de referinţă şi chiar vorbeam cu colegul meu, dl. Bîrcă, înainte de interviu, eu aş fi optat pentru modelul suedez. Soţia mea este profesor pentru învăţământul primar. Nu poţi să faci şcoala online cu un copil de 6,7,8,9 ani. Să fim oameni serioşi... Soţia îmi spunea, acum are clasa a 3-a, că tot ce a muncit anul trecut în ceea ce priveşte, dacă vreţi, caligrafia...Trebuie să-i pui copilului pixul în mână. Nu poţi să faci şcoala online. Aş fi optat pentru învăţământul clasele I-VIII, faţă în faţă. Liceu şi facultate, desigur, alt nivel, altă abordare, aş fi optat pentru online. Şi atunci aveam şi spaţii deschise. Din martie, când am avut criza profundă şi acea stare de urgenţă până în septembrie, nu au făcut nimic. S-au trezit pe 15 septembrie că începe şcoala. Şi au început să ne mintă la televizor că... uitaţi-vă ce a zis doamna Anisie.

Dar, eu vreau să fac o campanie pozitivă, vreau să transmit mesaje pozitive. Noi venim în sprijinul oamenilor. Tot efortul meu, al colegilor mei, al PSD va fi în sprijinul cetăţenilor ca să eliminăm aceste disfuncţii din salariile din privat, să eliminăm abuzurile pentru că până la urmă oamenii trebuie să privească cu încredere. Am fost prin câteva localităţi, eu ştiu care e gândul celui de dincolo de politică. Oamenii sunt profund dezamăgiţi. Şi pentru mine-i o situaţie nouă, o ipostază total nouă. Venit din zona sindicală, din zona unde tot timpul am privit cu un ochi critic, aici trebuie să mă adaptez. Înţeleg perfect ceea ce transmite omul, emoţional vorbind. La nivel de comunicare, el spune ceea ce vrei tu să auzi dar oamenii înţeleg foarte bine şi de aceea apar acele decepţii, absenţa de la vot, etc. Practic, în ultimii 30 de ani, politica a dezamăgit profund. Şi atunci există acest recul, această apărare faţă de politică, de fuga de a face politică. Şi eu am avut refuzul ăsta. Şi eu mă gândeam, nu intru, vor fi probleme, vor fi critici. Critica nu mă deranjează, ci răutatea. Critica e constructivă, dar să nu acţionăm cu răutate, cu violenţă. Atenţie mare pentru că suntem într-o situaţie extrem de delicată. Am văzut manifestări ale oamenilor din politică, ale celor din Parlament care sunt extrem de periculoase la nivel declarativ. Practic se crează sau se acutizează conflictele. Lucrul ăsta trebuie să fie evitat pentru că societatea e extrem de divizată şi polarizată. Şi atunci mesajele astea violente nu fac decât, să incite şi avem astfel de exemple în stradă unde mesajul transmis a avut şi un efect în fapt.

Mi-amintesc că începând cu 2010 şi până în 2012, aţi fost unul dintre criticii vehemenţi ai lui Traian Băsescu şi al regimului său. Credeţi că regimul Iohannis seamănă cu regimul Băsescu?

Dumitru Coarnă: Da, are puncte de asemănare extrem de pregnante. Am analizat în profunzime, mă uitam pe date pentru că cifrele indică... Să vă spun ceva, toată această încrâncenare de a face alegeri pe 6 decembrie, mie-mi spune că în spatele acestei decizii există nişte măsuri de austeritate. Ei sunt conştienţi că în martie 2021, dacă s-ar fi amânat alegerile, pentru că existau soluţii legale, nici STS-ul nu-i mai scotea. Înţelegeţi ce vă zic...

O altă dezamăgire. Am fost la Sectorul 1, prezent lângă fostul primar Tudorache. Dezamăgirea e profundă. Toată lumea a văzut cum instanţa de judecată a validat o fraudă. Ce încredere să mai ai în vot? Deci toată lumea a văzut cum băieţii ăia se plimbau prin secţia de votare cu procurorul în frunte, care-i conducea la fraudă, iar instanţele de judecată au validat frauda. Şi atunci e extrem de greu, în această perioadă să-i explici omului simplu de ce să vină la vot. Eu îi îndemn să vină la vot pentru că prezenţa masivă la urne diminuează această posibilitate de a frauda.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.