D. Coarnă, după explozia facturilor la electricitate: Premierul dacă e cu adevărat român are soluții

D. Coarnă, după explozia facturilor la electricitate: Premierul dacă e cu adevărat român are soluții

Deputatul PSD de Călărași, Dumitru Coarnă, a explicat joi la Călărași că există două soluții cu privire la explozia facturilor la electricitate. În primă etapă, pentru o anumită perioadă de timp, reglementarea pieței prin intermediul unei ordonanțe de urgență, urmată de inițierea unui Memorandum care să asigure cadrul creării unui mix energetic care să readucă facturile la un nivel suportabil nu doar în prezent ci și în perspectiva iernii viitoare.

“Ieri (miercuri, 16 februarie) am avut o discuție aplicată cu un specialist în energie care mi-a spus că sunt două posibilități clare, aflate la îndemâna Guvernului. Oricând Guvernul poate să emită o ordonanță de urgență, e obligatoriu acest lucru, prin care să reglementeze piața cu prețuri fixe la energie și gaze, după care prin Memorandum să declanșeze procedura de creere a unui mix energetic. De ce spun lucrul ăsta? Pentru că noi producem energie eoliană, hidro, termo și hidrocarburi, adică vânt, apă, cărbuni și gaze naturale. Sigur că aici intervine, după cum vă spuneam data trecută, acel canibalism pe piata energetică pentru că unul produce ieftin, altul scump și se blochează la un moment dat. Și atunci, soluția e să unim aceste sisteme de producere a energiei într-unul singur și să producem un coș energetic. Am făcut calculele și am ajuns undeva la 70 de euro MWh, ori acum e 150, 200 de euro MWh. Asta ar însemna că prin Memorandum Guvernul să mandateze Consiliile de Administrație, AGA de la companiile cu capital de stat de la Craiova, Ișalnița, Iernut, Chișcani să voteze fuziunea cu Hidroelectrica și cu Nuclearelectrica și atunci putem crea acel mix energetic cu un preț comun care profită tuturor: de la producător, transportator pentru că problema de fond e la consumatori. Există această posibilitate electrică, am verificat-o la Consiliul Legislativ care mi-a confirmat că e soluția corectă din perspectivă juridică.”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Dumitru Coarnă care a subliniat că decizia se află în mâinile premierului Nicolae Ciucă.

“Dar, repet, titularul de drept e dl Ciucă, premierul României. Dacă e cu adevărat român și vrea să implementeze acest lucru are soluții la îndemână. Eu sper să le vadă până la urmă pentru că în jurul lui sunt niște unii care, practic, profită de așa zisă liberalizare a pieței. Pentru că nu putem vorbi de o piață liberă. E o piață de tip oligopol, practic e mai mult monopol decât oligopol. Producătorii sunt cu capital de stat și au majorat artificial prețurile. Nu înțeleg de ce să vrei să-ți falimentezi propriul popor.”, a continuat Coarnă.

“Eu vreau să mă duc cât mai aproape de decembrie 2020. Prin acea Ordonanță 114, câștiga toată lumea, de la producător până la consumator. 15 euro MWh aveam la gaze și 25 de euro MWh la curent electric. Lucrurile erau așezate într-o logică, câștigau toți. De data asta câștigă toți dar pierdem noi consumatorii.”

Dumitru Coarnă

“M-au contactat cei de la Nutricom Oltenița și mi-au zis că o să închidă afacerea că nu mai rezistă din perspectiva prețului de pe piața energiei.”

Dumitru Coarnă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.