D. Coarnă: Distribuția de măști de protecție neconforme. Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil pentru nerespectarea normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piață de produse neconforme?

D. Coarnă: Distribuția de măști de protecție neconforme. Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil pentru nerespectarea normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piață de produse neconforme?

În declarația politică susținută în Parlament în 16 iunie 2021, deputatul Dumitru Coarnă a atras atenția asupra nerespectării normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piață de măști de protecție #neconforme și asupra lipsei unui standard de produs pentru masca de protecție.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat controale la peste 500 de operatori economici la nivelul întregii țări, care comercializau măști de protecție, în urma cărora a scos de pe piață peste 30 de milioane de măști neconforme. Rezultatele investigației ANPC relevă că 90% dintre măști încalcă prevederile legale. Populația respectă obligația de a purta mască, pentru a limita extinderea epidemiei, însă autoritățile statului rămân pasive în timp ce piața s-a umplut de produse neconforme.

De asemenea, Sistemul de alertă rapidă Safety Gate a înregistrat în 2020 peste 200 de alerte din 20 de țări, în principal cu privire la măști defecte. Chiar dacă Comisia Europeană oferă sprijin financiar pentru proiecte comune și contribuie la coordonarea supravegherii pieței, statele membre au competența de a reglementa utilizarea adecvată a măștilor de protecție.

“Autoritățile române au pus în ultimul an o presiune uriașă pe cetățean pentru respectarea unor reguli stricte în vederea limitării răspândirii virusului, dând indicații și făcând schițe privind purtarea corectă a măștii de protecție. Să-l întrebăm pe Arafat: cine este responsabil pentru nerespectarea normelor din domeniul sanitar, prin introducerea pe piață de produse neconforme, punând în #pericol viața și sănătatea cetățenilor? De ce nu există un standard de produs pentru masca de protecție, implementat la nivel de țară, pentru a evita importul măștilor neconforme?”, a subliniat deputatul PSD.

Comisia Europeană a dezbătut în plen problema distribuției măștilor de protecție și a reamintit că statele membre au #responsabilitatea privind elaborarea campaniilor de informare cu privire la măștile faciale și competența de a reglementa utilizarea adecvată a acestora. De asemenea, Comisia atrage atenția asupra obligației producătorilor de a furniza instrucțiuni și alte informații relevante, inclusiv gradul de protecție pe care îl poate asigura masca facială, informații clare, ușor de înțeles, inteligibile și lizibile.

Așa cum am fost informați, Comisia și statele membre aplică în permanență o gamă largă de măsuri pentru a se asigura că în întreaga UE sunt vândute numai măști de protecție sigure și conforme, fiind elaborate standarde europene armonizate, utilizate în prezent pe scară largă.

“Astfel, statele membre sunt responsabile pentru #sănătatea publică pe teritoriile lor și pot primi finanțare în cadrul Programului UE în domeniul sănătății. Documentele de orientare ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor pentru măștile faciale constituie referințe științifice solide cu privire la protecția oferită de diferitele tipuri de măști, dar România n-a aflat de ele și continuă să livreze cetățeanului produse neconforme”, a declarat deputatul PSD.

“În acest context, rămân multe întrebări fără răspuns. Oare acțiunile autorităților competente nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor? Considerăm că autoritățile competente naționale trebuie să se alinieze standardelor europene, să dispună măsurile necesare pentru evitarea introducerii pe piață a măștilor neconforme și să efectueze demersuri clare pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin punerea în circulație a produselor neconforme”, a susținut deputatul Dumitru Coarnă, în finalul declarației sale politice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.